Eczacıbaşı: Büyüme hedefinde ortaklığa hazırız
Eczacıbaşı Yapı Grubu, hızlı büyüme hedefledi. Bülent Eczacıbaşı: Hedefe ulaşmak için işbirliği, satın alma ve ortaklık yapabiliriz. Radarımız açık
Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın sektörle ilgili görüşlerini aktardı. İşte Levent'in Hürriyet'te yer alan haberi:
Bünyesinde Vitra, Artema, Burgbad, Engers ve Villeroy&Boch gibi markaları barındıran Eczacıbaşı Yapı Grubu, satınalmalarla büyüyecek. Eczacıbaşı Grubu'nun davetlisi olarak gittiğimiz Frankfurt'taki ISH Yapı Ürünleri Fuarı'nda Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı sektörle ilgili önemli mesajlar verdi.
MARKALAŞMA ÖNEMLİ
Pazarda konsolidasyon süreci yaşandığını anlatan Eczacıbaşı, şunları paylaştı: "Marka bilinirliğimizi dünyada artırmamız lazım. Bu da parayla satın alınmıyor. Zaman lazım. Karşımızda 270 yıllık markalar var. 'Marka satın alalım' dedik. Ama dünyada öne çıkan az marka kaldı. Olanları da en büyükler aldı. Bizim için de yeni ortaklık, yeni satın almalar olabilir. Hızlı bir büyüme için satınalma, işbirliği veya ortaklık yapabiliriz. Ancak henüz net birşey yok. Bu konuda tüm radarlarımız açık."
Sektörün çok hareketli bir dönemden geçtiğini belirten Eczacıbaşı, "Bize de ortaklık teklifleri geliyor. Ama somutlaşmış bir şey yok. Pazardaki büyüklerin çoğuyla yakın ilişkilerimiz var. Biz de o çetenin üyesiyiz" diye konuştu.
BİZİ TAKİP EDİN
Bülent Eczacıbaşı, fuarın rakipleri tanıma açısından da verimli geçtiğini belirterek, şöyle konuştu: "1985'te 15 metrekarelik stand ile fuara girdik. Avrupa'daki büyümeye bağlı olarak aradan geçen 30 yılda standı 2 bin metrekareye çıkardık. Eczacıbaşı Yapı Grubu, 1 milyar Euro'luk cirosuyla kendi alanında dünyanın en büyük 10 şirketi arasında yer alıyor. Bu yılki fuarla ilgili izlenimlerim son derece olumlu. Rakiplerle başa baş bir stant hazırladık. İddialıyız" dedi.
Oynak kur fırsat oldu
RUBLE krizi Rus ekonomisini ciddi ölçüde baskıladı. Eczacıbaşı için Rusya çok önemli bir pazar. Grubun, ülkede üretim tesisleri de bulunuyor. Peki "Ruble'deki devalüasyon Eczacıbaşı'yı nasıl etkiledi?"
Merakımızı Eczacıbaşı Grubu CEO'su Erdal Karamercan, giderdi: "Birçok firma batma noktasına geldi. Avantaj o ülkede yatırım ve üretim yapan firmaların eline geçti. Bizim üstünlüğümüz o ülkede yatırım yapmamız oldu. Ruble'nin değer kaybı sebebiyle pazar kaybetmedik. Türkiye'den ihracat yapıyor olsaydık, büyük sorun yaşardık. Şimdi Rusya'da yeni bir yatırıma gidiyoruz. Mevcut fabrikamızda kapasiteyi artırıyoruz. İyi ki yurtdışında üretim yapmışız. Sadece Rusya değil, döviz kurunda yaşanan gelişmeleri yurtdışında yaptığımız yatırımlarla avantaja çevirdik. Son yıllarda en hızlı büyüyen pazarlarımız Rusya ve Avrupa Bölgesi oldu."
Hindistan'da temiz su fırsatı
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Atalay Gümrah, Burgbad, Engers ve Villeroy gibi üç markayı bünyelerine kattıklarını söyledi. Gümrah, "75 ülkede satışımız, 4 ülkede 16 üretim tesisimiz var. Büyüme hedeflediğimiz pazarların başında Rusya var. Ardından Körfez, Hindistan ve Afrika. Hindistan'da sağlık gereçlerinde büyüme planlıyoruz. Hindistan'da temiz su kullanımı yüzde 10 civarında. Hükümetin 2020 yılına kadar her Hintli'yi temiz suya kavuşturma planı var. Bu çerçevede ülkede potansiyel oluşturuyor" dedi.
10 YILDA 3 KAT BÜYÜDÜ
Eczacıbaşı Yapı Grubu, 1 milyar Euro'luk cirosuyla dünyanın en büyük 10 şirketi arasında yer alıyor. Şirket, 2004'te 900 milyon TL seviyelerindeki cirosunu, üç kat artırarak 2014 itibarıyla 2,8 milyar TL'ye çıkardı. Türkiye, Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya olmak üzere 5 ana pazarda faaliyet gösteren Eczacıbaşı'nın ayrıca 4 ülkede 16 üretim tesisi bulunuyor.