BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisECB'de bağımsızlık tartışması ----

ECB'de bağımsızlık tartışması

ECB'de bağımsızlık tartışması
12 Kasım 2011 - 09:38 www.finansgundem.com

Euro Bölgesi’ndeki krizle mücadelede can simidi olarak görülen kurumlardan biri olan Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) beklenen istifa geldi.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi İtalyan Lorenzo Bini Smaghi’nin, görev süresinin dolacağı 31 Mayıs 2013’ü beklemeyerek 1 Ocak 2012’den itibaren Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Merkezi’nde çalışmak üzere ayrılacağı açıklandı. Sıradan olmayan bu istifa, “ECB’nin bağımsızlığının” sorgulanmasına neden olabilecek bir niteliğe de sahip.
Smaghi’nin istifasının ardında İtalya ile Fransa arasında yapılan koltuk pazarlığı yatıyor. Mario Draghi’nin ECB Başkanı olma sürecinde Fransa bu ismi destekleyeceğini ancak yönetim kurulunda kendisinin de bir koltuk sahibi olması gerektiğini savundu. Bunun üzerine İtalya Başbakanı Silvio Berlsuconi, Smaghi’yi ikna ederek istifa sözü aldı.
Yönetim kurulunda hiç Fransız yok
Draghi’nin seçilmesinden bu yana ECB yönetiminde birisi başkan olmak üzere iki İtalyan bulunurken Fransız bir yetkili yer almıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ekim ayında Brüksel’de düzenlenen zirvede bu durumdan duyduğu rahatsızlığı net şekilde ortaya koymuş ve “verilen sözlerin tutulması gerektiğini” söylemişti.
Smaghi’nin istifa konusunda isteksiz olduğu biliniyordu ancak gerek Fransa’dan gelen baskı gerekse Berlusconi’nin ekimde verdiği, “Fransa’yla gereksiz gerilim yaratma mesajı” istifa kararı almasına neden oldu. Smaghi’nin istifasıyla boşalan koltuk Fransız bir isimle doldurulacak. GÜVEN ÖZALP/ Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)