Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüm dünyada piyasaları yerle bir eden korona virüs ve petrol şokunun ardından gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir sonraki adımlarında. Piyasaların merkez bankalarından hayli güvercin adımlar geleceğine ilişkin beklentileri giderek güçleniyor.
ECB’nin mevduat faizi şu anda zaten rekor düşük düzeyde olan eksi yüzde 0,5 düzeyinde ve birçok ekonomist faizleri daha da indirmenin etkisinin sınırlı olacağı görüşünde. Ancak 50 baz puan sürpriz faiz indiren Fed’in 18 Mart’ta faiz indirimine devam edeceğine kesin gözüyle bakılırken, ECB’nin 10 baz puan Faiz indiriminin dışında aylık 20 milyar euro tutarındaki varlık alım programını da (QE) agresif bir şekilde artırabileceği belirtiliyor.
ABD’li yatırım bankası JP Morgan Baş Yatırım Yetkilisi Bob Michele, ECB’nin ‘10 baz puan faiz indirimi yapmasını, 20 milyar euro tutarındaki QE’yi iki katına çıkarmasını ve tekrar Hedefli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (TLTRO III) düzenlemesini’ beklediklerini söyledi. Michele, Fed için ise “Faizleri sıfıra kadar düşürmeli” değerlendirmesini yapıyor. Danimarka merkezli Danske Bank da ECB’nin QE’yi 30 ila 40 milyar euro aralığına yükselteceği görüşünde. ECB’nin özellikle İtalya tahvillerinden alarak piyasaya kredi sağlayabileceğini belirten banka “ECB perşembe günü tahvil alım programını ayda 30- 40 milyar euroya kadar yükseltebilir” değerlendirmesini yaptı.
Piyasalar ECB’nin zaten ekside olan faizlerini 10 baz puan düşürerek eksi 0.60’a düşürmesini fiyatlıyor. ECB Eski Başkan Yardımcısı Vítor Constâncio "Faizler ABD’ye göre daha düşük ve Fed’i takip etmek zorunda değiller” diyor. Öte yandan korona virüs salgını nedeniyle Avrupa genelinde turizm, havacılık ve eğlence sektöründe yaşanan talep şoku, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın işini zorlaştırıyor.
Faiz dışında seçenekleri neler?
Financial Times’da yer alan bir analize göre bankanın faiz indirimi dışında birkaç seçeneği daha var: 2,6 trilyon euroluk varlık alım programını genişletmek - özellikle de şirket tahvilleri alımlarıyla; KOBİ’lere kullandırmaları şartıyla bankalara sıfırın altında faizle hedefli kredi programını genişletmek ve korona virüsten etkilenen KOBİ’lere kredi akışını artırmak için bankalardan kabul ettiği teminat türlerini artırmak.
Boğa piyasası 11 yaşında!
Arz ve talep şokunu aynı anda yaşayan piyasalarda 11 yıldır devam eden boğa piyasasının sonuna gelinmiş olabileceğini söyleyenlerin sayısında artış var. korona virüs salgının Çin’den İtalya ve Washington’a günlük yaşamı etkileyen küresel bir pandemiye dönüşmesiyle yatırımcılar 2009 yılından bu yana devam eden ‘boğa piyasasının’ sonuna gelinmiş olabileceğini değerlendiriyor. Piyasaların yüzde 20 ve üzerinde düşüşler kaydettiği dönemlere ‘ayı piyasası’ deniyor ve S&P 500 endeksi 12 işlem gününde toplam yüzde 12 düştü. Bu düşüş, Mart 2009’da başlayan boğa piyasasında görülen en büyük yedinci düşüştü. Ayrıca ABD’de yılbaşından bu yana JPMorgan Chase & Co hisseleri yüzde 22, United Airlines Holding yüzde 41, ve Kohl’s Corp yüzde 32 kayıpla işlem görüyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.