Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, 23 Şubat'ta Euro Bölgesi'nde faiz indirimlerinden bahsetmek için "çok erken" olduğu uyarısında bulundu. Nedenini açıklarken ise dikkatleri Kızıldeniz’e çevirdi. “Asıl büyük risk jeopolitik risktir. Bizim bir barış planımız yok, bir çözümümüz yok” uyarısında bulunan Holzmann petrol fiyatlarının fırlaması tehdidine dikkat çekerek enflasyonu dizginleyebilmek için faizlerin yüksek tutulması gerekebileceğini söyledi.
Bloomberg yazarı Lionel Laurent merkez bankası yetkililerinin riskten kaçınmalarıyla tanındığına işaret ediyor. Laurent’e göre buna daha çatışmalı bir dünyada en kötü senaryoları düşünmek de dahil. Husilerin Kızıldeniz üzerindeki telekom kablolarına saldırıları gibi kritik altyapı saldırıları da bu riskleri daha da dikkat çekici hale getiriyor. Üstelik Holzmann temkinli olunması konusunda uyaran tek isim değil. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugün yaptığı açıklamada politika faizlerini %4’te sabit tutması da bu tavrın bir göstergesi.
Yine de Laurent’e göre Euro Bölgesi ekonomisi durgunlaşırken, bir taraftan güvenlik ve savunma alanındaki büyük harcama revizyonları yapılırken jeopolitik düşüncenin doğru uygulanıp uygulanmadığı sorusunun da zamanı geldi. Üstelik ABD’de seçimler yaklaşırken, Donald Trump’ın Beyaz Saraya geri dönmesi ve savaş dönemindeki transatlantik ile bağları yıpranması ihtimali artarken Avrupa’nın zamanı da tükeniyor olabilir.
ECB’nin eski başkanı Mario Draghi de faiz indirimlerinin haziran ayına ertelenmesiyle ilgili risklere dikkat çekiyor. Yaz aylarında popülist partilerin Avrupa’daki seçimlerde başarılı olması bekleniyor. Bu da Draghi’ye göre Avrupa’nın geleceğine yatırım yapma kabiliyetini kısıtlayacak nitelikte.
Bu tablonun en net göstergesi ise enflasyon verileri: Husi saldırılarının küresel deniz taşımacılığında yol açtığı tüm aksamalara rağmen manşet enflasyon şubat ayında %2,6 ile düşmeye devam etti. Enerji fiyatları ve gıda fiyatları ise enflasyon için daha az bir sorun teşkil etti. Nakliye şirketi CMA CGM SA’in yakın zamanda açıkladığı üzere navlun oranları aralık ayı başındaki yükselişin ardından düşüşe geçti. Avrupa ekonomisi için bugünün en büyük riski ise durgunluk.
Bloomberg Economics'ten Jamie Rush ve Maeva Cousin'e göre, artan fiyatlar merkez bankası yetkilileri için bir endişe kaynağı olsa da göstergeler enflasyonun dönüm noktasını geride bıraktığını gösteriyor. “İşgücü piyasası soğuyor, ücret artışları yavaşlıyor, kurumsal kâr marjlarındaki genişleme sona erdi ve artık aşırı talep sorunu yok gibi görünüyor” açıklamasında bulunan ekonomistler Avrupa ekonomisinin enflasyon krizinden kurtulma yolunda olduğuna dikkat çekti.
Laurent’e göre ECB’nin temkinli kalma ve faizleri sabit tutma kararı çok ciddi görünmüyor. Ancak ekonomideki kredi talebinin azalması ve iş yatırımlarının yatay seyretmesi Avrupa ekonomisinde büyüme kaybına yol açabilir. Nihayetinde, yüksek oranları korumak, Draghi'nin de uyardığı üzere, yatırım yapmak için gergin hale gele bütçeler için yeterli alanı bırakmayarak jeopolitik zayıflığa neden olabilir.
Özellikle Trump’ın ikinci kez göreve gelmesi riski varken Laurent Avrupa’nın ekonomik performansı konusunda alarm vermesi gerektiğini belirtiyor. Financiere de la Cite Ekonomisti Nicolas Goetzmann'a göre, Almanya'nın ihracata dayalı ekonomisi, özel yatırım ve hane halkı tüketimi açısından 2017 sonunda olduğu yerin biraz altında. Trump seçimi kazanması halinde ABD'den ithal edilen tüm ürünlere uygulanan gümrük vergilerini %10'a çıkarma vaadinden bulunuyor.
Laurent, Avrupa'nın (ve Almanya'nın) bu şartlarda ekonomisini daha dayanıklı ve jeopolitik olarak daha özgüvenli hale getirmesi gerekeceğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası Faiz değiştirmedi
OECD: Zengin ülkelerde kamu borçlanması artacak
Lufthansa'dan 2.7 milyar euroluk kâr
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.