BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisECB artık ‘Süper Mario’ya emanet----

ECB artık ‘Süper Mario’ya emanet

ECB artık ‘Süper Mario’ya emanet
25 Haziran 2011 - 10:29 www.finansgundem.com

Avrupa'nın kriz korkusuyla yatıp kalktığı bir ortamda bölge ekonomisine yön veren makamlardan ECB başkanlığına İtalyan Mario Draghi atandı

Brüksel’de bir araya gelen AB devlet ve hükümet başkanları “Süper Mario” lakabıyla anılan Draghi’nin atamasını Fransa ile İtalya arasında yaşanan “koltuk krizi” nedeniyle gecikmeli yaptı. Draghi’nin Fransız Jean-Claude Trichet’den boşalacak koltuğa 1 Kasım’dan itibaren oturması öngörülüyor.
Fransa’nın yarattığı krizin ardında ECB Yönetim Kurulu’ndaki koltuk dağılımı yatıyor. Draghi’nin atanmasıyla İtalya’nın ECB’deki koltuk sayısının ikiye yükselmesi ve Trichet’nin ayrılmasıyla da Fransa’nın koltuğunun kalmayacak olması Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin tepkisine neden oldu. Sarkozy, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’den ECB Yönetim Kurulu’nun İtalyan üyesi Lorenzo Bini Smaghi’nin koltuğunu Fransa lehine bırakmasını istedi. Sarkozy, bunun yapılmaması halinde Draghi’yi veto edeceği mesajını verdi. Yoğun görüşmelerin ardından AB Başkanı Herman Van Rompuy, Draghi’nin atandığını Twitter’dan duyurdu.

Çizgi değişmeyecek
Krizin aşılmasında, Smaghi’nin tavrını yumuşatması etkili oldu. Sarkozy, Smaghi’nin kendisini telefonla arayarak yıl sonunda görevini, başka bir göreve geçmek için bırakacağını söylediğini açıkladı. Sarkozy, Smaghi’nin boşaltacağı koltuğa hangi Fransız ismin atanacağı konusunda ise yorum yapmadı.
Özellikle Fransız basınının ünlü bilgisayar oyunu kahramanı, İtalyan asıllı Amerikalı tesisatçıya atıfta bulunarak “Süper Mario” adını taktığı ECB’nin yeni patronu 64 yaşındaki Draghi, saygı duyulan bir ekonomist ve bankacı. Draghi yönetimindeki ECB’nin mevcut uygulama ve politikalarında belirgin bir değişikliğe gitmesi ihtimali düşük görülüyor.
GÜVEN ÖZALP Brüksel / Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)