Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ülke ekonomisinin gelişmesine büyük katkılar sağlayan e-ticaret sektörü, 2024’te 2 trilyon 700 milyar liralık bir ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Bu rakama ulaşılmasında e-ihracatın büyük rol oynayacağını söyleyen Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, “Dünya çapında her dört e-ticaret paketinden biri yurt dışına gidiyor. Ülkemizde ise bu oran 20’nin üzerinde. Bu nedenle gidecek çok fazla yolumuz var. Özellikle Hindistan, Latin Amerika ve Çin gibi ülkelerde büyük fırsatlar bulunuyor” dedi.
Yarattığı katma değerle ekonomide kaldıraç görevini üstlenen e-ticaret sektörü, 2023’ün ilk altı ayında yüzde 109 büyüdü. Aynı şekilde 2022 yılında e-ticaretin genel ticaret içindeki payı yüzde 19.1 iken 2023’te bu oran yüzde 20’lere yükseldi. Geçtiğimiz sene yapılan her 5 alışverişten birinin internetten yapıldığını vurgulayan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, sektörün gelişiminin ve büyümesinin hızlanarak devam edeceğini söyledi. Sektör olarak 2024’ün sonunda 2 trilyon 700 milyarlık bir ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Çevikoğlu, e-ihracatın bu rakamlara ulaşılmada oldukça etkili olacağını kaydetti.
“Hindistan, Latin Amerika ve Çin’de büyük fırsatlar var”
Şu anda e-ihracatın genel ihracat içindeki payının yüzde 1,5 olduğunu ve Ticaret Bakanlığı’nın bu oranı yüzde 10’a çıkarmak için destekler verdiğini söyleyen Çevikoğlu “Söz konusu destekler çok geniş bir yelpazede sektördeki her paydaşa veriliyor. Biz e-ihracat ürünlerimizi ‘öncü birlikler’ olarak görüyoruz. Çünkü e-ticaret kanalıyla bir ürünü başka bir ülkeye sokmak gümrük mevzuatlarına göre daha kolay. Ürünlerimizi yurt dışına e-ticaret kanalıyla daha kolay sokabiliyoruz. Üstelik bu sadece e-ticareti ilgilendirmiyor. Zira ihracatımızda da B2B kanalından toptan satışların da geleceğini düşünüyorum” dedi.
Dünya çapında her dört e-ticaret paketinden birinin yurt dışına gittiğini, ülkemizde ise bu oranın 20’nin üzerinde olduğunu kaydeden Çevikoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “E-ihracatta ilerleyecek çok fazla yolumuz var. Ülkeler açısından baktığımızda batıya yönelmişiz ama Hindistan, Latin Amerika ve Çin gibi ülkelerde büyük fırsatlar bulunuyor. ETİD olarak Ticaret Bakanlığımızın belirlediği ‘e-ihracatı 5 yıl içinde 25 milyar dolara çıkarma’ hedefini desteklemek için elimizden geleni yapacağız. Gıda, kozmetik, temizlik ürünleri, küçük ev aletleri ve giyim alanlarında gerek kaliteli gerekse uygun fiyatlı ürünlerimizle global rekabette en önde yer alacak kadar büyük bir güce sahibiz. Çin’den sonra en çok e-ihracat ürünü olan ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum. Bunda da dünya çapında ürün algımızın yüksek olmasının, arama motorlarında önde çıkmamızın etkili olduğunu düşünüyorum.”
e-ticaret firmalarına ceza yağdı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.