<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiE-ticaret 350 milyar dolara çıkacak ----

E-ticaret 350 milyar dolara çıkacak

E-ticaret 350 milyar dolara çıkacak
20 Şubat 2013 - 16:00 www.finansingundemi.com

Şimşek elektronik ticaretin izlenmesi ve mükellef uyumu hakkında değerlendirmelerde bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hollanda'dan aldıkları program sayesinde sanal ortamda ticaret yapan tüm firmaları otomatik olarak tespit ettiklerini ve bunların faaliyetlerini kayıt altına aldıklarını bildirdi.
Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, elektronik ticaret faaliyetlerindeki hukuki ve vergisel altyapıyı oluşturmak, sektörü kayıt altına almak, elektronik ticaret faaliyetlerinde bulunan girişimcilerin vergisel uyumunu sağlamak amacıyla geçen yıl başlattıkları ve bundan birkaç hafta önce bitirdikleri elektronik ticaretin izlenmesi ve mükellef uyumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Artık geleneksel ticaretin kısmen de olsa hızlı bir şekilde sanal ortama taşındığında dikkati çeken Bakan Şimşek, bunun önemli fırsatlar sunarken, kendileri açısında da özellikle kayıt dışılık ve vergisel boyutunun önemli hale geldiğini anlattı.
Amazon'un hikayesi
E-ticaretin önemini kavramak açısından bir örnek veren Şimşek, 1995 yılında bir borsa brokerinin internet üzerinden indirimli kitap satmaya karar verdiğini, bu kişinin şirketinin kuruluşunun 2. yılında 148 milyon dolarlık gelire ulaştığını, aynı dönemde ABD'de en yaygın mağazalara ve dağıtım ağına sahip bir kitabevinin cirosunun 2,8 milyar dolar olduğunu kaydetti. İnternet üzerinden indirimli kitap satan bu firmanın Amazon olduğunu ifade eden Şimşek, bu firmanın 2011 yılındaki satış hacminin 48 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Geleneksel bu türden mağazaların birçoğunun sanal ortamdan gelen baskıyla karşı karşıya bulunduğunu belirten Şimşek, "Bizim işimiz sanal ticaretin gelişimine engel olmak değil tam aksine önünü açmak" dedi.
Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre gelişmiş ülkelerde elektronik ticaretin GSYH'ye oranının yüzde 3,5'leri bulduğunu ifade eden Şimşek, bu oranın Türkiye'de yüzde 1'in biraz altında olduğunu bildirdi. Şimşek, Türkiye'de de elektronik ticaretin çok hızlı bir şekilde geliştiğini, çünkü internet kullanımı oranının arttığını söyledi.
E-ticarette 2023 hedefi
Bankalararası Kart Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre; 2007 yılında internetten yapılan e-ticaret dahil kartlı ödeme tutarının 5,5 milyar lira iken, bu rakamın 2012 yılında 30,7 milyar liraya çıktığını anlatan Bakan Şimşek, "Bu rakam gelecek açısından bakıldığında çok mütevazi çünkü biz 2023 yılında elektronik ticarin 350 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Bakan Şimşek, iç pazarın büyüklüğünün, genç nüfusun fazlalığının ve giderek artan kişi başına tüketim harcamalarının Türkiye'yi e-ticaret konusunda yatırım yapmaya cazip ülkeler arasına soktuğunu kaydetti.
Elektronik ticaret hacminin hızla artarken, bu alanda ortaya çıkan vergi kayıp ve kaçağının kavranabilmesi hususunun önem kazandığına işaret eden Şimşek, nitekim, 2011-2013 yılı Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'nda internet üzerinden yapılan ticaretin kayıt altına alınabilmesine yönelik teknik ve hukuki altyapının oluşturulmasının bir hedef olarak ortaya konulduğunu hatırlattı.
Bugün bu hedefi gerçekleştirmiş olduklarını vurgulayan Şimşek, tekerleği yeniden keşfetme gibi bir iddialarının olmadığını, bu alanda dünyanın en ileri ülkelerini incelediklerini söyledi.
Hollanda'nın, elektronik ticaretin izlenmesi, denetimi ve bu kayıt dışılığın engellenmesi konusunda en ileri ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Şimşek, hükümetler arası işbirliği programı kapsamında geçen yıl Hollanda Gümrük ve Gelir İdaresi ile işbirliği yaptıklarını, böylece kayıt dışı elektronik ticaret faaliyetlerinin kavranmasına yönelik etkin ve sürdürülebilir bir strateji oluşturmada önemli adım attıklarını bildirdi.
Bilgilendirme portalı: www.egirisimci.gov.tr
Elektronik ticaretin yeni bir alan olduğuna, bazı mükelleflerin vergi vermek zorunda olduklarını bile düşünmediklerine dikkati çeken Şimşek, şöyle konuştu:
"Sektörde var olan bu ihtiyacı göz önünde bulundurarak bu proje kapsamında 'www.egirisimci.gov.tr' isimli bir bilgilendirme web portalı hazırladık. Burada her türlü bilgilendirme söz konusu. Hollanda elektronik ticaretin izlenmesi ve tespitine yönelik çok ileri bir program geliştirmiş. Biz de bu programı alıyoruz ve Türkiye'yle adapte ediyoruz. Böylece bu program sayesinde sanal ortamda ticaret yapan tüm firmaları otomatik olarak tespit ediyoruz. İkincisi bunların faaliyetlerini kayıt altına alıyoruz. Dolayısıyla bütün bu hususlar elimizi güçlendiriyor."
Konut sektöründe de kira anlamında ve rayiç bedellerin tespiti anlamında sanal ortamda ciddi faaliyet ve ilanların yapıldığını dile getiren Bakan Şimşek, söz konusu programla o verileri de zaman içerisinde tespit edebileceklerini ve izleyebileceklerini söyledi.
"Amaımız elektronik ticareti teşvik edici düzenlemeler yapmak"
Gelir İdaresi'nin bünyesinde e-ticaretin izlenmesi ile ilgili bir müdürlük oluşturduklarını ifade eden Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
"Bu müdürlükle e-ticaretin mevzuatsal altyapısının oluşturulması, e-ticaretin izlenmesi, gereken durumlarda mükelleflerin gönüllü uyuma davet edilmesi, ilgili kamu ve özel sektör kurumları ile işbirliği yaparak e-ticaret faaliyetlerinin kavranması, e-girişimcilerin bürokratik iş ve işlem süreçlerinin azaltılması gibi konularda çalışmalar yapacağız. Amacımız elektronik ticareti teşvik edici, kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmak. Amacımız adil ve vergilendirilebilir iş ortamını oluşturmak. Şu anda elektronik ticaret denilince akla kayıt dışılık gelebilir ama biz tersini düşünüyoruz. Uygulamaya koyduğumuz modelle birlikte biz tam aksine kayıt dışılığın azaltılabileceğini inanıyoruz. Elektronik ticaret hızlı bir şekilde artıyor. Maliye Bakanlığı olarak kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir hedefi gerçekleştirme noktasına geldik."
Bakan Şimşek'in konuşmasının ardından elektronik ticaretin izlenmesi ve mükellef uyumu konulu bir tanıtım filmi gösterildi ve Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan, projeyle ilgili bilgi verdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)