Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finans hizmetleri alanında çalışanlar için karantinalar işe gidip gelme ve resmi kıyafet yönetmeliklerinden kurtuluş anlamına geldi. Ancak finans çalışanlarının temel protokolleri değişmedi. 2020’nin mart ayında çalışanlar hassas işlemleri, müşteri verilerini ve iletişimlerini şirket sınırları dışında yapmaya başladıklarında finans kurumları aniden denetim sistemlerini yeni duruma adapte etmek zorunda kaldı.
Görevin kötüye kullanımına ve dolandırıcılığa karşı önlemlerin ve veri güvenliği ile düzenlemelere uyumun evden çalışma sisteminde de devam etmesi sağlandı. Düzenleyici kurumlar kuralların gevşetilmeyeceğini söyledi. İngiltere’deki ilk karantinadan yalnızca birkaç gün önce İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) şirketler için temel kuralları belirleyerek, operasyonel direnç ve bilgi güvenliğine yönelik ihtiyacın altını çizdi. FCA piyasanın kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi için “artırılmış denetim” önerisinde bulundu.
Kurum, “şimdi ofis dışında çalışırken tüm bilgileri kayıt altına almanızı bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Devamında, “piyasanın kötüye kullanımı konusunda denetimlerimiz devam edecek ve gerektiğinde eyleme geçilecek” ifadesi kullanıldı. Bu açıklamanın ardından gelen kurallar, artan birincil piyasa aktivitesi ve yeni çalışma düzenlemeleriyle doğru kontrollerin uygulanıyor olmasının her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.
Ekim ayında ise FCA’nın Piyasa Denetim Direktörü Julia Hoggett Financial Times’a yaptığı açıklamada, ofis ve evden çalışma kurallarının denk olması gerektiğini söyledi.
Hoggett, “şirketlerin politikalarını güncellemiş, eğitimlerini yenilemiş ve kapsamlı denetimleri yürürlüğe koymuş olmasını bekliyoruz” dedi. Hoggett özellikle kişisel elektronik ve haberleşme cihazlarının kullanımının yaratacağı risklerin altını çizdi.
Diğer büyük piyasalardaki düzenleyiciler de benzer bir yöntem izledi.
finansgundem.com'un derlemesine göre, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) halka açık şirketleri kamuyu aydınlatma görevleri konusunda uyarırken, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kamunun erişimine kapalı bilgilere erişimi olan kişilerin dikkatli olması gerektiği konusuna dikkat çekti. Hollanda merkezli sigorta şirketi Aegon’un Risk Yönetimi Başkanı Jim Ewing, şirketin evden çalışanlar için prensipte ofisteki kontrol mekanizmalarını devreye soktuğunu söyledi.
Ancak yine de bu durumun kolay bir süreç olmadığını itiraf etti. Ewing, “bazı durumlarda teknoloji çok daha güçlü kontrollere imkan tanıdı ve bunların birçoğu kullanılmaya devam edecek. Ancak değişimin geçici olduğu ya da ek risklerin ortaya çıktığı durumlarda, çok daha sıkı denetim sürdürülüyor” dedi. Finansal danışmanlık şirketi Duff & Phelps’in İdari Müdürü Monique Melis, özellikle de küçük şirketlerde çalışan birçok kişinin halen bir miktar dikkatsiz olduğuna inanıyor ve yakın zamanda bu şirketlerin düzenleyicilerin radarına yakalanabileceğini söylüyor.
Melis, “bunun gerçekleşmesi birkaç yıl alabilir. Ancak eğer düzenleyiciler başarılı bir denetim gerçekleştirirse, iş dünyasındaki hava hızla değişebilir” dedi. Kara para aklama ve dolandırıcılık alanlarında da denetimler sıkılaşıyor. Pandemi nedeniyle seyahatlerin sekteye uğraması sonucunda şirketler kişisel verilerin doğrulanması için dijital ortamda iletilen belgeleri e-mail aracılığıyla kabul edebilir, üçüncü partilerden kimlik doğrulama talep edebilir ya da müşterilerinden dijital olarak fotoğraf göndermesini isteyebilir. Bu uygulamaların tamamı ise denetim uzmanlarına göre yeni riskler ortaya çıkarıyor.
Dev banka, 13 ülkede perakende bankacılığı kapatıyor
Butik banka sektörün en yoğun döneminde tatile çıkıyor
HSBC’de üst düzey yöneticiler İngiltere’den ayrılıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.