Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şimdi al sonra öde (BNPL) trendi yükselişine devam ediyor. Ancak finansal düzenlemeler, bu trendin hızına yetişemiyor. Bu hafta dev fintek şirketi Revolut tüketicilerin kartlarını kullanarak alışverişlerini üç taksite bölebileceğini açıkladı. İngiltere’de geçtiğimiz yıl ekim ayında BNPL hizmeti sunmaya başlayan PayPal, Tokyo merkezli şirket Paidy’i satın aldı. Square ise Avusturalya şirketi Afterpay’i satın aldı ve bir diğer BNPL şirketi Affirm Amazon’la işbirliği açıklamasında bulundu.
Bu esnada İngiltere’de tüketiciler online alışverişlerini taksitlendirme fırsatı yakalıyor. Bu hizmeti sunan şirketler arasında güzellik sitesi lookfantastic.com, Clearpay, LayBuy, OpenPay ve SplitIt yer alıyor. Bu şirketlerin tamamı BNPL hizmeti sağlayıcı değil ve hiçbiri İsveç’in lideri Klarna’yla yarışamıyor. Financial Times’ın haberine göre bu çılgınlığın karşısında ise finansal düzenleyiciler sessiz kalmaya devam ediyor. İngiltere’de güvenliği bulunmayan kredilere yönelik hazırlanan Woolard raporunun üzerinden aylar geçti.
Raporda İngiltere’nin düzenleyicileri BNPL’nin “oldukça acil” bir konu olduğu kanısına varmış, Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) de bu görüşü savunmuştu. Ancak BNPL alanına yönelik düzenlemeler konusunda henüz bir gelişme yaşanmadı. Bunun sonucunda hızla ilerleyen fintek şirketleri ve bu şirketlerin denetimi arasında bir tutarsızlık olduğu görüşleri yükselmeye başladı.
Which? Direktörü Rocio Concha, “düzenlemeler inovasyonun hızına yetişemiyor” dedi ve daha fazla gecikme olmaksızın harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Woolard raporunda düzenlemelere tabi olmayan BNPL kullanımının 2020 yılında üç kat arttığı ve sektörün İngiltere’nin kredi pazarının %1’ine ulaştığı söylenmişti. BNPL yükselişine devam ediyor. PayNXT360 BNPL kredilerinin gelecek yılın sonunda İngiltere’nin online alışverişlerinin %10’unu oluşturabileceğini tahmin ediyor.
Aynı zamanda 2028 yılında toplam işlem değerlerinin, geçtiğimiz yılın altı katına ulaşabileceği düşünülüyor. BNPL kredileri düşük maliyetli, faizsiz ve erişim kolaylığı gibi faydaları da beraberinde getiriyor. Bunlar aynı zamanda ana akım kredilere erişim imkanı olmayan kişiler için yüksek maliyetli kredilere bir alternatif de olabilir. Ancak BNPL’nin tüketiciler için beraberinde getirdiği riskler de var. Halihazırda zorlu finansal koşullar içinde bulunan insanların, kolaylıkla krediye erişmesi risk teşkil ediyor.
Hizmetin İngiltere’de tüketicilerin yaklaşık üçte biri tarafından kullanılıyor olmasına rağmen, bu alana yönelik düzenlemelerin ve kuralların bulunmaması da endişe yaratıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre İngiltere Maliye Bakanlığı, “bu ödemeler giderek popülerleşirken tüketicilerin korunması önem taşıyor” dedi. BNPL yeni fintek modellerinin uluslararası arenada nasıl hızla büyüyebileceğini gösteriyor.
Brexit sonrasında İngiltere finansal hizmetleri düzenleme konusunda çok daha etkin olmayı hedefliyor. Düzenleyiciler şüpheli kripto yatırımları ve Binance gibi kripto borsaları gibi sorunlarla karşı karşıyayken, FCA şimdi de fintek inovasyonlarına yönelik kurallar getirmek için mücadele vermeli.
JPMorgan’dan ezber bozan yatırım
DeFi’nin yükselişi düzenleyicilerin radarında
'Bitcoin'den anlamayan yaşlanmış demektir'
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.