BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDuygusal manipülatörlerin 10 taktiği----

Duygusal manipülatörlerin 10 taktiği

Duygusal manipülatörlerin 10 taktiği
05 Kasım 2024 - 18:09 www.finansingundemi.com

Duygusal manipülatörler, istediklerini elde etmek için başkalarının duygularını sömürme noktasında ustadır.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başkalarını istedikleri şekilde yönetmekte usta olan manipülatörler, kişi için son derece tehlikeli olabilir. Bu türden insanları daha yakından tanımak, manipüle edilmemek için faydalı olabilir.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, başkalarını duygusal anlamda manipüle etme yeteneğine sahip insanlar, istediklerini elde etmek için başkalarının duygularını sömürmede son derece maharetlidir. Taktikleri gizli veya açık olabilir ancak hepsinin amacı aynıdır: “Kurbanlarını kontrol etmek ve onlara hükmetmek.”

10 duygusal manipülatör taktiği

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, duygusal manipülatörleri daha yakından tanıyarak onların taktiklerinin farkına varmanın yollarını arıyor.

Burns, manipülatörlerin taktiklerini kullandıkları cümlelerle eşleştirerek, onları tanımanızı kolaylaştırıyor.

Gerçeklerden koparma (Gaslighting) “Sen delisin.”

Gerçeklerden koparma, manipülatörün akıl sağlığınızı sorgulamanızı sağlamaya çalıştığı sinsi bir manipülasyon biçimidir. Bu yöntemde manipülatörler, bildiğiniz şeyleri inkar eder, bazı şeyleri yanlış hatırladığınızı söyler veya sizi paranoyak ve aşırı hassas olarak nitelendirirler. Algılarınıza güvenilemeyeceğini ve sizden daha iyi bildiklerini söylerler. Bu, kendinizden şüphe etmenizi ve onlara daha bağımlı hale gelmenizi sağlamanın bir yoludur.

Suçluluk duygusu yaratma (Guilt-Tripping)  “Senin için yaptıklarımdan sonra…”

Suçluluk duygusu yaratma, vicdanınızı size karşı kullanmayı içerir. Manipülatörler, size borçlu hissettirmek için gerçek veya hayali tüm fedakarlıklarını hatırlatır. Onlara borçlu olduğunuzu ve ihtiyaçlarını her zaman önceliklendirmeniz gerektiğini söylerler. Davranışlarınızı kontrol etmek ve sizi uymaya zorlamak için suçluluk duygusunu kullanırlar.

Aşırı sevgi gösterisi (Love Bombing) “Sen mükemmelsin.”

Aşırı sevgi gösterisi, manipülatörlerin ilişkinin başlarında yoğun duygusal bağlar oluşturmak için kullandıkları bir taktiktir. Size gerçek olamayacak kadar iyi görünen şefkat, iltifat ve büyük jestler yağdırırlar. Aşklarının koşullu olduğunu ve her an alınabileceğini söylerler. Aşırı sevgi gösterisi, kurtulması zor bir bağımlılık duygusu yaratır.

İzolasyon: “Başka kimseye ihtiyacın yok.”

Manipülatörler genellikle davranışlarını eleştirebilecek veya size destek sunabilecek arkadaşlarınızdan ve ailenizden sizi uzaklaştırmaya çalışır. Zamanınızı tekellerine alır, sosyalleştiğiniz için suçlu hissetmenize neden olur veya belirli ilişkilerden sizi men ederler. Sizin üzerinizde münhasır bir etkiye sahip olmak istediklerini söylerler. İzolasyon, sizi kontrolsüz bir şekilde kontrol etmelerini kolaylaştırır.

Eleştiri: “Yeterince iyi değilsin.”

Israrcı eleştiri, zamanla öz saygınızı aşındırmak için tasarlanmış bir manipülasyon taktiğidir. Ne yaparsanız yapın, manipülatör için asla tam olarak doğru veya yeterince iyi değildir. Asla yeterli olmayacağınızı ve onların onayını almaya devam etmeniz gerektiğini söylerler. Sizi tek bir pozisyonda tutarak üstünlüklerini korurlar.

Duygusal Şantaj (Emotional Blackmail)  “Beni sevseydin,…”

Duygusal şantajla manipülatörler onlara olan hislerinizi size karşı bir silah olarak kullanır. Ültimatomlar verir, ilişkiyi bitirmekle tehdit eder veya istediklerini yapmazsanız acılarından sizin sorumlu olacağınızı ima ederler. İhtiyaçlarının sizinkinden daha önemli olduğunu ve onların mutluluğu için kendi iyiliğinizi feda etmeniz gerektiğini söylerler.

Tepkisizlik: (…)

Bir manipülatörü kızdıracak bir şey yaptığınızda, aniden geri çekilerek ve iletişim kurmayı reddederek sizi ‘cezalandırabilir’. Tepkisizlik, dayanılmaz hissettirebilecek derecede belirsizlik ve kaygı yaratır. Sessizlikleriyle aslında söylemek istedikleri şey, onaylarını ve dikkatlerini geri kazanmak için daha çok çalışmanız gerektiğidir. Bu, onların ihtiyaçlarına odaklanmanızı sağlamanın bir yoludur.

Yansıtma (Projection)  “Taciz eden sensin, ben değilim.”

Manipülatörler genellikle kendilerinin suçlu olduğu şeylerle sizi suçlar. Yalan söylüyorlarsa, sizi dürüst olmamakla suçlarlar. Aldatıyorlarsa, sizi sadakatsizlikle suçlarlar. Eylemlerinin sorumluluğunu almayı reddettiklerini söylerler. Sizin daima savunmada kalmanızı sağlayarak kendi kötü davranışlarından uzaklaşırlar.

Önemsizleştirme (Minimizing)  “Aşırı tepki veriyorsun.”

Bir manipülatörün eylemleriyle ilgili incinmişlik veya hayal kırıklığı ifade ettiğinizde, genellikle durumu önemsizleştirmeye çalışırlar. Bunun önemli bir şey olmadığını veya aşırı hassas davrandığınızı söylerler. Söyledikleri şey, duygularınızın geçersiz ve önemsiz olduğudur. Önemsizleştirme, ahlaki üstünlüğü iddia ederken hesap verebilirlikten kaçınmanın da bir yoludur.

Mantıksallaştırma (Rationalization) “Seni sevdiğim için yaptım.”

Manipülatörlerin her şey için bir bahanesi vardır. Zararlı eylemlerini sizin iyiliğiniz için veya size olan sevgi ve ilgilerinden dolayı yaptıklarını vurgularlar. Söyledikleri şey, davranışlarının sizin hatanız olduğudur. Siz farklı olsaydınız, bu şekilde davranmak zorunda kalmazlardı. Mantıksallaştırma, manipülasyonlarına temiz bir vicdanla devam etmelerini sağlar.

Duygusal açlıkla nasıl baş edilir? İşte 10 etkili yöntemDuygusal açlıkla nasıl baş edilir? İşte 10 etkili yöntem

 

Sağ beyin duygusal, sol beyin mantıklıSağ beyin duygusal, sol beyin mantıklı

 

Duygusal zekası yüksek olanlar daha fazla kazanıyorDuygusal zekası yüksek olanlar daha fazla kazanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)