Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni bir çalışmaya göre, düşük karbonhidratlı, az yağlı diyetin çok da sağlıklı olmadığı ortaya çıktı. Bu iki gıda grubunu en aza indirmek, 1980'lerden beri kilo vermek ve sağlıklı olmak için popüler bir yol olmuştu. Yüksek yağlı, yüksek karbonhidratlı diyetler gerçekten daha kötü sağlık sonuçları ve daha yüksek ölüm riskleri ile bağlantılıdır, ancak Harvard Üniversitesi'nde yapılan yeni araştırmalar, daha az karbonhidrat ve yağ tüketmenin yaşam süremizi uzatmayacağını buldu. Dahası, yeni çalışmaya göre, 'boş kaloriler' ile yapılan sağlıksız gıdalardan tüketenlerin ölüm oranları daha yüksek.
Besinlerin miktarı değil niteliği önemli
Araştırmacılar, diyetlerimizin uzun ömürümüzü nasıl etkilediğini belirleyen, yağlar ve karbonhidratlar da dahil olmak üzere besinlerin miktarının değil, niteliğinin olduğunu öne sürüyorlar.
MailOnline'da yer alan habere göre, kırmızı et, süt, peynir ve bazı yağlar gibi karbonhidratların (ekmek, makarna, tahıl ve bira) kesilmesinin kısa vadede kilo vermenize yardımcı olacağından şüphe yok. Ancak bu diyetlerin uzun vadede genel sağlığımızı iyileştirip iyileştirmediği konusunda hala tartışmalar sürüyor.
Son araştırmalar, bazı yağlı yiyecekler yemeye izin veren ancak karbonhidratları kesmeyi veya neredeyse ortadan kaldırmayı gerektiren keto diyetlerinin Kourtney Kardashian ve LeBron James gibi ünlüler arasında popüler olduğunu ve uzun vadede sürdürülemez değil, potansiyel olarak sağlıksız olduğunu ileri sürdü.
Tabii ki, insanların sağlığı ve refahının birincil bir ölçüsü uzun ömürdür. Bu nedenle Harvard'daki araştırmacılar düşük karbonhidratlı ve az yağlı diyetlerin hayatımıza yıl ekleyip eklemediğini belirlemek için yola çıktılar. Ekip, ortalama yaşı 49.7 olan 37.233 yetişkin Amerikalının diyetleri ve sağlığı ile ilgili verileri analiz etti. Çalışma boyunca, 4.866 kişi öldü.
Diyetlerini, karbonhidrat veya yağ bakımından ne kadar düşük olduklarına ve kaynakların 'sağlıklı' veya 'sağlıksız' ölçeklerine göre puanladılar. Araştırmanın sonucu olarak şunlar ortaya çıktı:
- Düşük karbonhidratlı veya az yağlı diyet yapan insanlar, ortalama olarak bu beslenme kısıtlamalarına uymayanlardan daha fazla yaşamadılar.
- Sağlıksız düşük karbonhidrat diyetleri yiyenler yüzde yedi daha yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya kaldı.
- Diyetleri yağ oranı düşük ancak kalitesi 'sağlıksız' olan insanlar yüzde altı daha fazla ölüm riski altındaydı.
Ne yazık ki, bu düşük kaliteli gıdalar çok daha ucuzdur, yani karbonhidrat ve yağları sınırlama çabalarına rağmen daha yüksek ölüm riski ile karşı karşıya olanların düşük gelir ve eğitim seviyelerine sahip olma olasılığı daha yüksek.
Meyveler, sebzeler, tahıllar, balıklar ve kümes hayvanları açısından zengin diyetler daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam için düzeltici kalmanın en güvenilir ve doğru yol.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.