Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uygulanan düşük faiz politikasının yurttaşa ve şirketlere yıl sonu itibarıyla olumlu yansımadığı görülüyor.
Merkez Bankası'nın (TCMB) 2022'de yıla yüzde 14 ile başladığı politika faizini yüzde 9'a indirse de uygulanan faiz politikasının ekonomiye yansıması bambaşka olurken Mehtap Özcan Ertürk'ün Sözcü'deki haberine göre, politika faizi sürekli olarak indirilse de bu durum vatandaşların bankalardan aldığı kredilere olumlu anlamda yansımadı.
5 PUANLIK İNİŞ KREDİ MİKTARINI AZALTTI
Bankaların yüksek faizli ticari kredi vermesi de yılın ikinci yarısında bir takım regülasyonlarla engellendi. Fakat bu kez de reel sektör yöneticileri krediye erişimde problem yaşadıklarını, faizler düşük olmasına karşın arzu ettikleri krediyi çekemediklerini dile getirmeye başladı. Yani indirilen Faiz krediye ulaşım imkanı sunmadı. Sene başından bu yana politika faizindeki 500 baz puan indirimin etkisiz kaldığı kredi faizlerini seyrinden de anlaşılıyor. Merkez Bankası verilerine göre ortalama ihtiyaç kredi faizleri yıla yüzde 29.55 oranında başlarken 16 Aralık itibarıyla yüzde 30.36'ya yükseldi. Ortalama taşıt kredilerinde sene başında yüzde 26.24 olan ortalama faiz geçen hafta itibarıyla yüzde 24.35 ile sınırlı bir düşüş gösterdi.
Konut kredileri ise kamu bankalarının çeşitli kampanyalarına rağmen yıla başladığı yüzde 17.48 ortalama faizin çok üzerinde, yüzde 19.73 seviyelerinde yılı kapatmaya hazırlanıyor. TL mevduatta ortalama faizler ise yıl sonundan başlayan mevduat yarışı neticesinde geçen hafta itibarıyla yüzde 22.99'a yükseldi. Bu oran sene başında yüzde 20.77 idi. Neticede faiz ve enflasyonla mücadelede “nas ne diyorsa, onu yapacağız” sözlerinin altını her fırsatta çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği oldu ve politika faizi yaklaşık iki yıl aranın ardından tek haneye inmiş oldu. Fakat vatandaşın karşılaştığı oran hep çift haneli.
BANKALARDA FİNANSAL RİSK
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı, deneyimli bankacı Kerim Rota, bu yılın faiz görünümünü ikiye ayırarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Yılın ilk yarısı 2021'de yapılan faiz indirimlerinin yarattığı şokun piyasaları gerdiği bir 6 ay oldu. Faiz indirilmesine rağmen ne tahvil ne de kredi faizlerine yansımadı. Temmuz itibarıyla kamu eliyle tüm piyasalar baskılandı. Bugün TCMB faizi yüzde 9'a gelmiş durumda fakat piyasasızlaştık. Bankalar ağır finansal riskler altında kaldı.”
TCMB kritik faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası'ndan kredi düzenlemesi
Ev alacaklar dikkat: Kredi faizlerinde indirim hazırlığı!
Endonezya Merkez Bankası faiz artırdı
ECB'den 150 baz puan faiz beklentisi
Mısır Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı
Hickimseye hiçbişey yansıdığı yok alavere dalavere piyasalara en ufak güven yok artık en güvenilir kurumlar yok anlamında insanların nezdinde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.