Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel merkez bankalarının düşük ya da negatif faiz oranlarının uzun süreli etkisi, rekor seviyedeki kamu borçlanmaları, resesyon, gelir adaletsizliği ve iklim değişikliği emeklilik fonlarında için oldukça sorunlu bir denklemi ortaya çıkarıyor.
Salı günü yayınlanan 2020 Natixis Küresel Emeklilik Endeksi'ne göre, tüm bu etmenler dünyanın dört bir yanındaki emeklilerin refahını etkileyen unsurlardan bazıları ve mali açıdan güvenli bir emeklilik olasılığını her zamankinden daha uzak hale getiriliyor.
Bloomberg’in haberine göre emeklilerin refahı ve mali güvenliği konusunda 44 ülkeyi sıralayan küresel emeklilik raporunda İzlanda, İsviçre ve Norveç en üst sırada yer alıyor. Türkiye ise listenin 42. sırasında.
Gelişmiş ülkelerin yer aldığı listenin 16. sırasında ABD bulunuyor. ABD yaşam kalitesi ve maddi refah konusunda geçen seneye göre iki kademe yükseldi. Fakat 2019 verilerinin baz alındığı rapor bu yıl gerçekleşen pandemi sürecinin oluşturduğu işsizlik dalgasını kapsamıyor.
Raporda, kovid-19 vakalarının ikinci dalgasının yılın dördüncü çeyreğinde işsizlik oranlarını daha da yükseltebileceği belirtiliyor.
Emekli refahı için en büyük tehditlerden biri, güvenli yatırımlardan iyi bir gelir elde etmeyi neredeyse imkânsız hale getirebilecek düşük-negatif faiz oranları. Raporda, incelenen 44 ülkenin 16'sı için, reel (enflasyona göre ayarlanmış) Faiz oranları için beş yıllık ortalamanın negatif çıktığı ortaya kondu. Raporun 2016 sürümünde, sadece İngiltere, bu kategoriye uyuyordu.
Rapor aynı zamanda ABD’nin kişi başına düşen gelir sıralaması 6 iken gelir eşitsizliği sıralamasında ise sondan yedinci olduğu belirtiliyor. Natixis Yatırımcı Görüşleri Merkezi İcra Direktörü Dave Goodsell e-postayla yaptığı açıklamada, "Demografi emeklilik güvenliğini uzun zaman önce kaygan bir zemine oturtmuştu. Ancak şimdi yaşlanan bir nüfusun yarattığı temel sorunlar daha da karmaşık hale geldi" ifadelerinde bulunuyor.
Emekliler enflasyon sepetinde 'Kovid-19' güncellemesi istiyor
Erken emekliliği bankalar finanse edecek
Sigorta krizi küresel tedarik zincirini tehdit ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.