Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna, İran'ın başkenti Tahran'da kalkıştan hemen sonra paramparça olan yolcu uçağının enkazında Rus füze parçaları göründüğünü açıkladı. Söz konusu açıklama, internette yayınlanan bazı görüntülere dayandırıldı.
Ukrayna Güvenlik Konseyi, 176 yolcu ve mürettebata mezar olan uçağın içinde terörist bir saldırı ihtimalini araştıracak. Resmi açıklamaya göre, Kiev yönetimi , füze, çarpışma veya motor patlaması gibi olasılıkları da değerlendirecek. Ukrayna hükümeti, olayı araştırmak üzere kriz grubu kurduğunu dün duyurmuştu.
Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün Tahran İmam Humeyni Havalimanı'ndan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüştü. İran, uçağın kara kutularının ABD'ye ve ABD merkezli uçak üreticisi Boeing'e verilmeyeceğini ilan etmiş ve Ukraynalıların soruşturmaya katılabileceğini belirtmişti.
İlk tespitlere göre, PS 752 sefer sayılı uçağın havada alev aldığı ve teknik sebeplerden ötürü düştüğü tahmin ediliyor. Uçaktaki 176 yolcu ve mürettebatın tamamı öldü.
Uçakta 63 vatandaşı ölen Kanada'nın Başbakanı Justin Trudeau da soruşturmada rol almayı beklediklerini ve teknik destek teklifinde bulunduklarını belirtti.
Uluslararası havacılık kanunlarına göre, İran'ın soruşturmayı yürütme yetkisi bulunuyor. Ancak genellikle üretici firma da araştırmalara katılıyor ve uzmanlar sadece birkaç ülkenin kara kutu inceleme yeterliliği bulunduğunu ifade ediyor.
Olay, İran'ın Irak'taki ABD hedeflerine yaptığı füze saldırılarından birkaç saat sonra yaşandığından ötürü, olayla ilgili soruşturma daha büyük önem taşıyor.
Normal şartlar altında ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, ABD'de üretilen Boeing'lerle ilgili uluslararası araştırmalarda yer alıyor. Ancak Kurul'un, olayın yaşandığı ülkeden izin alması ve o ülke kanunlarına uyması gerekiyor.
Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna (mürettebatlar dahil), 10 İsveç, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz vatandaşı bulunuyordu.
Kanada basınında yer alan haberlerde Kanada vatandaşlarının en az 30'unun Edmonton'daki Alberta Üniversitesiyle ilişkili olduğunu, bunların en az 10'unun üniversite öğrencisi ve ikisinin de profesör olduğu belirtiliyor.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaşamını yitirenlerin yakınlarına taziyelerini iletirken kaza nedeniyle şok olduklarını söyledi. Trudeau, kazaya dair hiçbir Kanadalı'nın kafasında soru işareti kalmamasını sağlayacaklarını ifade etti.
Ukrayna Uluslararası Havayolları, Boeing 737-800NG tipi uçağın 3 yıllık olduğunu ve kazadan iki gün önce bakımının yapıldığını açıkladı.
Kiev merkezli havayolu şirketinin ilk ölümlü kazasına ilişkin yapılan açıklamada, "Uçak 2016'da imal edildi ve doğrudan (Boeing) fabrikasından alındı. En son teknik bakım servisi 6 Ocak 2020'de yapıldı" denildi.
Boeing 737-800NG tipi uçak 3 yaşındaydı.
Olay yerine ait görüntülerde uçağın enkazının paramparça olduğu görülüyor.Olay sonrası İran medyasına konuşan bir havacılık yetkilisi pilotun acil durum çağrısında bulunmadığını söylemişti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.