<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDüşen fiyatlar alım fırsatı mı?----

Düşen fiyatlar alım fırsatı mı?

Düşen fiyatlar alım fırsatı mı?
25 Ocak 2016 - 07:24 www.finansingundemi.com

Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım,piyasadaki sert düşen fiyatları değerlendirdi

Üç haftalık fırtınalı bir dönem sonrası piyasalar, son iki günde rahat bir nefes aldı. Fırtınanın ana nedeni ise Çin’in öncülüğünde petrol ve emtia fiyatlarının düşmesi, bunun FED faiz artırımı ile birleşerek gelişmekte olan piyasalara baskı yapması... Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım bu fiyatların bir alım fırsatı olduğuu düşünüyor. İşte Yıldırım'ın o yazısı;

Piyasalarda dünyadan başlayan ve Türkiye’yi de kısmen etkileyen üç haftalık fırtınalı bir dönem yaşadık. Varlık fiyatlarında hiç nefes almaksızın ciddi düşüşler meydana geldi. Çin ve petrolün öncülük ettiği bu fırtına geçen perşembe günü terse döndü. Piyasalar son iki günde rahat bir nefes aldılar.

- Daha önceki fiyat düşüşlerini katarak daha uzun vadede varlık fiyatlarının nereden nereye geldiğini görmek istedik. Eğer 2008 benzeri bir küresel kriz beklenmiyorsa fiyatlar alım yapılacak düzeylere gelmiş veya yaklaşmış olabilir. Neden böyle düşünüyoruz? Çünkü, finansal varlık fiyatları küresel krizde gördüğü en düşük düzeye yaklaştı. Bitişikte bu dönüşe yol açan petrol fiyatlarının grafiği ve diğer varlık fiyatlarının bir tablosu yer alıyor. 20 Ocak kırılmanın yaşandığı, fiyatların son yılların, hatta bazılarında son 10 yılın, 12 yılın en düşük düzeyine indiği tarih.

- Son iki günde en çok yüzde 18.7 ile petrol fiyatı arttı. 20 Ocak’ta 27.10 dolara inen petrol fiyatı 32.18 dolara çıktı. Düşüş ne kadar sertse çıkış da o ölçüde hızlıydı.

- Petrolün peşine diğer emtialar takıldı ve 2 günde yüzde 5.8 yükseldi. n Gelişmiş borsaları yansıtan MSCI Dünya Endeksi yüzde 4.7 prim yaptı. Gelişen borsalar yüzde 3 arttı.

- Türkiye Borsası’nın MSCI Endeksi ile yani dolar bazında ölçülen artışı yüzde 2.6’da kaldı. BİST’in Mayıs 2013’teki tepe noktasına göre kaybı yüzde 55.5’i buldu.

- Türk Lirası son iki günde sepet kura karşı yüzde 2.8 arttı. Gelişen ülke kurları da dolar karşısında 63.196 ile en düşük değerine indi ve 2013 başına göre yüzde 34.7 değer kaybetti. TL’nin sepet kura karşı kaybı Mayıs 2013’e yüzde 35.6 ile gelişen ülke paralarına paralel.

- Piyasaların yaşadığı fırtınalı üç haftanın ardından suların durulmasını başlatan gelişme ise Avrupa Merkez Bankası’nın 10 Mart’ta yapacağı toplantıda parasal genişlemeyi daha da genişletebileceği konusunda Başkan Mario Draghi’nin açıklamaları oldu.

- Japonya Merkez Bankası da bu hafta sonu toplanıyor ve yeni bir parasal genişlemenin işaretini veriyor. Yenin son zamanlarda değerlenmesi ve düşen petrol fiyatlarının yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmayı zorlaştırması parasal genişleme ihtimalini artırdı.

- Merkez bankalarının parasal genişleme paketleri dışında somut gelişme ise petrol
fiyatlarında yaşanan dönüş ve Çin’in her şeye rağmen 2015 yılında yüzde 6.8 büyümesiydi.

- Ancak Çin konusunda görüşler farklı. George Soros’a göre “Çin ekonomisi çöküşe doğru gidiyor ve bu çöküş küresel deflasyonist baskıları artırabilir. Dünya için zor bir yıl olacak.”

- Nuriel Roubini ise tersi görüşte: “Yeniden 2008 yaşanmasını beklemiyorum. Küresel bir resesyon ya da finansal bir kriz beklemiyorum. Son günlerde yaşanan kavga başta Çin ekonomisinin sert inişi ve ülke borsaları ile para biriminin çökeceği endişeleri gibi birçok faktöre bağlı. Bana göre Çin’de bir sert iniş değil sarsıntılı iniş yaşanıyor. Merkez Bankaları gevşeyecek. Bütün merkez bankaları yapılması gerekeni yaparsa bu düzeltmeyi durdurabilir ya da terse çevirebilir.”

- Benim tahminim de 2008 büyüklüğünde bir krizin olmayabileceği yönünde. Bu nedenle düşen fiyatları alım yönünde bir fırsat görüyorum.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)