Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ak Yatırım, bankacılık sektörü aylık görünümünü yayınladı.
Ak Yatırım'ın raporunda şu ifadelere yer verildi: "Bankacılık sektörünün net kârı Mayıs ayında önceki aya göre %12 artışla 3,1 milyar TL'ye ulaştı ve yılın ilk beş aylık döneminde sektör net kârı önceki yıla göre %29 artışla 14,1 milyar TL'ye çıktı.
- Temettü mevsimselliği hariç tutulursa, bankaların Mayıs ayı kârındaki artış: i) net faiz marjındaki yükselme ii.) faaliyet giderlerinin önceki ayın altında kalması ve iii.) net komisyon gelirlerinin kuvvetlenmesinden kaynaklandı. Genel karşılık maliyetinin kur etkisi ile yükselen kredi hacmini de yansıtacak şekilde %50 artış göstermesi ise kârları olumsuz etkiledi.
- Banka kârlarının Visa Europe'tan sağlanacak gelirler, kredi-mevduat getiri makasındaki artış ve TÜFE'ye endeksli menkul değer getirisinin daha kuvvetli gelmesi ile Haziran ayında Mayıs'taki rakamın da üzerine çıkması beklenebilir. Buna göre, tahminlerimiz net kârda 2Ç16 için önceki çeyreğe göre %27, yılın ilk altı ayı için 2015'in eş dönemine göre %34 artış öngörüyor. Özellikle yılın ilk beş ayında net faiz marjının önceki beklentilerimizden kuvvetli gelmesi 2016'nın tamamı için %18'lik net kâr beklentimizin yukarı yönlü güncellemeye ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor. Ancak olası bir güncelleme için 2Ç16 sonuçlarının tamamlanmasını bekleyeceğiz.
Değerlemeler ve piyasa görünümü
- Aynı sürede gösterge tahvil faizinde 70 baz puan düzeyinde gerileme olmasına rağmen Bankacılık Endeksi 19 Nisan zirvesinden yaklaşık %10 geriledi. Faiz oranı ile banka hisse fiyatları arasındaki ilişkinin zayıflamış olmasının küresel ekonomik endişelerin öne çıkması ve Avrupa bankalarının artan kırılganlıklarından kaynaklandığı görüşündeyiz. Gerçekten de Türk bankalarının mevcut F/DD oranlarının 3 yıllık ortalamaya göre %21 iskonto taşıması buna karşılık ilgili iskonto oranının gelişmekte olan ülke bankaları için %11 ve Avrupa bankaları için %31 düzeyinde olması bu görüşümüzü destekliyor.
- Son dönemde Türk bankalarının hisse getirileri MSCI-GOÜ Bankacılık Endeksinin gerisinde kalmış olsa da, Türk bankalarının yıl başına göre halen ortalama %5 daha fazla getiri sağlamış olduğu dikkat çekiyor. Küresel faizlerin uzun süreli düşük kalacağı beklentisinin Türk sabit getirili aktiflerini ve banka hisselerini desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede TCMB'nin Faiz indirimlerine devam etmesi de avantaj sağlayacaktır. Değerlemelerimiz bankalarda oldukça dikkat çekici getiri potansiyellerine işaret ediyor. 2Ç16 için net kâr beklentilerinin kuvvetli olması da yatırımcıların mevcut fiyat seviyelerinden hisse yatırımlarıkonusunda iştahlı davranabileceğine işaret ediyor."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.