<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiDünya'nın içinde iki dev yapı keşfedildi: Ekonomiye katkı sağlayacak----

Dünya'nın içinde iki dev yapı keşfedildi: Ekonomiye katkı sağlayacak

Dünya'nın içinde iki dev yapı keşfedildi: Ekonomiye katkı sağlayacak
06 Nisan 2022 - 20:05 www.finansingundemi.com

Afrika kıtası ve Pasifik Okyanusu'nun altında iki dev yapı keşfedildi. Söz konusu yapıların keşfinin; elmas, nikel ve diğer maden yataklarının nerede yüzeye çıkabileceğinin anlaşılmasına yardımcı olarak dünya ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülüyor

Bilim insanları, Dünya'nın merkezine yakın konumdaki iki dev "damlanın" durağan değil, hareket halinde olduğunu keşfetti.

YÜZEYİN 2 BİN 900 KİLOMETRE ALTINDA LEKELER BULUNUYOR

Biri Afrika kıtasının, diğeri de Pasifik Okyanusu'nun altındaki bu dev damlalar, manto yükselmesi adı verilen volkanizma olayının doğum yeri olarak görülüyor.

Lekelerin kökleri yüzeyin 2 bin 900 kilometre altında, manto katmanında yer alıyor. Bu lekelerden çıkan magma, yüzeye ulaştığında volkanik patlamalar meydana geliyor.

SÖZ KONUSU LEKELER BİR KITA KADAR BÜYÜK

Jeologlar önceden bu lekelerin durağan olduğunu düşünüyordu. Ancak hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırma tam tersini gösterdi.

Fransa, Çin ve Avustralya'daki üniversitelerden araştırmacılar, kıta büyüklüğündeki bu lekelerin zaman içinde şekil değiştirdiklerini, birleşip parçalandıklarını tespit etti.

Araştırmanın yazarları bu derin yapıların tıpkı kıtalar gibi birleşip "süper lekeler" oluşturabileceğini veya zamanla parçalanabileceğini ifade etti.

Eldeki veriler doğrultusunda oluşturulan modeller, Afrika bloğunun muhtemelen sadece 60 milyon yıl önce doğduğunu gösterdi. Önceki tahminler bu yapının neredeyse 10 kat daha uzun süre önce oluştuğunu öngörüyordu.

"KEŞİF, DÜNYA EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK"

Araştırmada ayrıca, lekelerin Dünya tarihi boyunca nasıl değiştiği de modellendi. Ekip, elde edilen verilerden kısa bir video da hazırladı. Makalenin yazarlarından Nicolas Flament, videoyu YouTube hesabından yayımladı.Ekip ilginç şekilde bu keşfin dünya ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyor. Buna göre veriler elmas, nikel ve diğer maden yataklarının nerede yüzeye çıkabileceğinin anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Zira bu lekeler, elmasların Dünya yüzeyine çıkmasına neden olan ve kimberlit adı verilen volkanik patlamalara da sebebiyet verebiliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)