Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
New York merkezli araştırma şirketi ECA International dünyanın en pahalı şehirlerini sıraladı. Sıralamada Hong Kong bir kez daha zirveye ulaştı.
Araştırmada süt ve yemeklik yağ gibi tüketici ürünlerinin ortalama fiyatı, kira, kamu hizmetleri, toplu taşıma ve yerel para biriminin gücü gibi çeşitli faktörlere dayanıyor.
CNN International’In haberine göre Hong Kong ECA Endeksi’nde üçüncü kez üst üste zirvede yer alıyor. Endeks sıralamalarında özellikle yabancı işçilere ve gurbetçilere odaklanılıyor.
En pahalı kıta Asya
ECA Endeksi’nde ilk 10 sıralamada yer alan beş şehir; Hong Kong, Tokyo, Şanghay, Guangzhou ve Seul, Asya kıtasında yer alıyor. Bazı kurumlar Orta Doğu’daki şehirlerin de Asya kıtası içerisinde yer alacağını belirtiyor. Buna göre listenin altıncı sırasında yer alan Tel Aviv şehri de Asya kıtasının liderliğine eklenebilir.
Kıta aynı zamanda liste içerisinde en hızlı yükselen şehirlere ev sahipliği de yapıyor. Sri Lanka’nın en büyük şehri olan Kolombo 162. sıradan 149. sıraya yükselerek en hızlı yükselen şehir unvanını elinde bulunduruyor.
ECA'nın Asya Bölge Direktörü Lee Quane, Çin ana karasındaki şehirlerin endeksteki artan nüfuzunun nedenini açıkladı. Quane açıklamasında, “Sıralamamızda Çin anakarasındaki şehirlerin çoğunluğu, görmeye alışkın olduğumuzdan daha yüksek enflasyon oranlarına sahip. Ancak enflasyon yine de Asya'daki diğer şehirlerden genel olarak daha düşük kalıyor. Bu nedenle, sıralamadaki yükselişlerinin ana nedeni, Çin yuanının diğer büyük para birimlerine karşı devam eden gücü olmuştur” ifadelerine yer verdi.
Hangi şehirler düşüş gösterdi?
Bir dönem ECA listesinin en başında yer alan Paris, ilk 30'un altına düştü. Madrid, Roma ve Brüksel de düşüşe geçen şehirler arasında.
Quane söz konusu durumu, "Neredeyse tüm büyük Euro Bölgesi şehirleri, avronun son 12 ayda ABD Doları ve İngiliz Sterlini’ne göre daha zayıf performans göstermesi nedeniyle bu yıl sıralamada bir düşüş gördü" ifadeleriyle açıklıyor.
Siyaset ve uluslararası çatışmalar gibi dış faktörler de sıralamadaki değişimde rol oynuyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve birçok ülke tarafından uygulanan yaptırımlar, Moskova'nın 62. sıraya ve St Petersburg'un da 147. sıraya gerilemesine sebep oldu.
Listenin oluşmasında korona virüs salgınının etkisiyle oluşan tedarik zinciri krizleri ve diğer ekonomik faktörler de rol oynuyor.
Avrupa’nın en pahalı şehri
Hong Kong ve New York’un ardından listenin üçüncü sırasında yer alan İsviçre’nin Cenevre kenti Avrupa’nın en pahalı şehri unvanını taşıyor. İsviçre para birimi olarak İsviçre Frangı’nı kullanıyor. Ülkenin bir diğer büyük şehri Zürih de ilk 10’da yer alıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere’nin başkenti Londra dünyanın en pahalı 4. şehri konumunda. Listenin ilk 10 sırasında Avrupa’dan 3 şehir bulunuyor.
En pahalı 10 şehir sırlaması
1. Hong Kong
2. New York
3. Cenevre
4. Londra
5. Tokyo
6. Tel Aviv
7. Zürih
8. Şanghay
9. Guangzhou
10. Seul
ECB, faiz oranlarını değiştirmedi
Nobel ödüllü ekonomistten resesyon uyarısı
Dünya adım adım gıda krizine doğru... Tahıl krizinin perde arkası!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.