Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
12 Ocak’ta Los Angeles’ta yaşayan 30’lu yaşlardaki bir grup adam 8,700 non-fungible token’ı (NFT) piyasaya sürdü. Anime stili karakterler Azuki adını taşıyordu ve her biri 3,400 dolardan alıcı bulacaktı. NFT’lerin tamamı 3 dakika içinde satıldı ve 29 milyon dolar gelir getirdi. Bundan birkaç gün sonra 2 milyon dolar değerindeki diğer NFT’ler de satıldı. 11 Şubat’a kadar Azuki, OpenSea gibi birçok NFT piyasasında 300 milyon dolarlık işlem hacmi oluşturdu.
En pahalı Azuki şimdi yarım milyon dolara işlem görüyor. Daha düşük fiyatlıları ise 36 bin dolardan alıcı buluyor. Forbes’un haberine göre geçtiğimiz ay toplam Azuki satışları, Bored Ape Yacht Club ve CryptoPunks gibi en bilinen token’ların dahi satışlarını geride bıraktı. Azuki şimdiden tüm zamanların en çok işlem gören sekizinci NFT’si konumuna yerleşti. Azuki’nin ardındaki start-up şirketi Chiru Labs yeniden satılan her Azuki NFT’sinden %5 telif ödemesi alıyor. Bu da şirketin telif haklarından 15 milyon dolar gelir sağladığı anlamına geliyor.
Chiru’nun dört kurucusunun kimlikleri bilinmiyor. Bu da gizliliğiyle bilinen kripto dünyası için şaşırtıcı değil. Ancak Chiru’nun beşinci büyük ismi oyun sektöründe tanınıyor: Arnold Tsang. İki hafta önceye kadar 39 yaşındaki Tsang, Owerwatch için karakter tasarladığı bir maaşlı işe sahipti. Activision Blizzard’a ait olan oyunda toplamda 60 milyon kayıtlı oyuncu bulunuyor. Bugün Tsang tam zamanlı olarak Chriu’ya katılıyor ve boş zamanlarında tasarladığı Azuki markasını büyütmek için çalışmalarına başlıyor.
Tsang ve Chiru’nun dört kurucusu, NFT çılgınlığının son kazananları. Geçtiğimiz yıl boyunca beş yıllık sektör adeta patlama yaşadı. OpenSea’de yalnızca ocak ayında 5 milyar dolar değerinde NFT işlemi gerçekleşti. CryptoPunk koleksiyonunu oluşturan 10 bin NFT’nin değeri şimdi yaklaşık 4 milyar dolar. Bu da Nordstrom ya da H&M gibi dev markaların piyasa değerinden çok daha yüksek.
Bu aynı zamanda birçok sahte NFT’nin de ortaya çıkabildiği, oldukça riskli bir piyasa. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yakın zamanda Reuters’ın yeni bir NFT platformuna yönelik araştırmasının sonucunda, geçtiğimiz ay yapılan en yüksek meblağlı 27 NFT işleminin, yalnızca iki cüzdandan gerçekleştiği ortaya çıktı. En büyük meblağlı 100 satış, yalnızca 16 cüzdanın katılımıyla gerçekleşti.
Chainalysis verilerine göre, her ay binin üzerinde NFT koleksiyonu piyasaya sürülüyor. Azuki yatırımı da bulunan Chicago merkezli 100 milyon dolarlık NFT yatırım fonunun yöneticisi Andrew Steinwold, Azuki’nin sanat açısından oldukça iyi olduğunu söyledi. Azuki’ye yönelik yüksek ilgiyi tetikleyen bir başka faktör de anime sanat eserlerine yönelik bastırılmış talep. Geçtiğimiz birkaç yılda Netflix anime içeriklerini zenginleştirdi ve 2020’nin son döneminde Netflix 100 milyon hanenin platform üzerinden en az bir anime programını izlediğini açıkladı.
2021’in ağustos ayında 0N1 Force isimli NFT koleksiyonu anime stiliyle piyasaya sürüldü. Bundan iki hafta sonra, NFT’lerin ortalama fiyatı 1,500 dolardan 30 bin dolara yükseldi. Ancak daha sonra projeye yönelik ilgide sert bir düşüş meydana geldi. Chiru’nun kurucularından, Zzzagabond adını kullanan kişi, Asyalı yatırımcıların en pahalı Azuki NFT’lerinden bazılarını satın almış olabileceğini söyledi. Açıklamasında, “benim tahminim, bu yatırımcıların ilk kez kendilerini yansıttığını düşündüğü bir sanat eseri gören Asyalılar olduğu yönünde” dedi.
Devamında, “Azuki’nin satın aldıkları ilk NFT olduğunu söyleyen birçok Asyalı yatırımcıyla tanıştım” ifadesini kullandı. Chiru bundan sonra Azuki markasını geliştirmek için çalışacak ve telif haklarının ötesinde yeni gelir kaynakları arayacak. Şubat ayının sonunda Azuki için bir kıyafet koleksiyonu piyasaya sürülecek.
Fon yöneticilerinin 3’te 2’si kripto yatırımlarına karşı
Metaverse kredilerinde patlama yaklaşıyor
Sevgililer Günü’nde Bitcoin unutuldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.