Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kovid-19 pandemisinin, birçok ülkeyi yakın tarihin en büyük ekonomik sarsıntısına maruz bırakmasının ardından dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında da değişikliğe yol açtı.
Dünyanın en büyük ilk dört ekonomisinde hala ABD, Çin, Japonya ve Almanya yer alıyor. Ancak pandemi krizi ilk 10 sıralamasında değişimlere yol açarken bir ülkenin de ilk listeden düşmesine neden oldu. IMF’nin verilerine dayanılarak hazırlanan CNBC’nin “Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi” listesinde ülkelerin ABD Doları cinsinden nominal gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamları karşılaştırılıyor.
Nominal GSYİH rakamları bir ülkede üretilen tüm mal ve hizmetlerin piyasa değerini hesaplıyor. Ancak hesaplamalarda fiyat seviyelerindeki değişimlere (enflasyonu) yer verilmiyor. Bu nedenle haberde ekonomilerin gerçek değeri daha yüksek veya daha düşük olabileceği belirtiliyor.
Yine de ortak bir para birimi cinsinden nominal GSYİH değerleri, farklı ülkelerin ekonomik büyüklüklerini ölçmenin ve karşılaştırmanın en uygun yollarından birisi olarak öne çıkıyor ve salgın gibi gelişmelerin ekonomileri nasıl farklı etkilediğine dair bir bakış açısı sağlıyor.
İşte listede finansgundem.com’un derlediği öne çıkan değişimler:
Hindistan ekonomisi İngiltere'nin gerisinde kaldı
2019'da dünyanın en büyük beşinci ekonomisi haline gelen Hindistan, geçen yıl İngiltere'nin arkasından altıncı sıraya geriledi. CNBC analistlerinin IMF verileri üzerinden yaptığı değerlendirmelere göre, Güney Asya ülkesi 2023 yılına kadar küresel ekonomik sıralamada beşinci sırayı geri alamayacak.
Hindistan, geçen yıl korona virüse karşı verdiği mücadele sırasında yoğun kısıtlamalara maruz kaldı. IMF verilerine göre Mart 2021'de sona eren mali yılda ülkenin %8 daralması öngörülüyordu.
IMF, Hindistan'ın Mart 2022'de sona erecek mevcut mali yılda % 12,5 büyümesini beklerken, bazı ekonomistler Kovid vakalarındaki son artışın ülke ekonomisine ilişkin beklentileri düşürebileceği konusunda uyardılar. Hindistan geçtiğimiz hafta Brezilya’yı geçerek ABD’nin ardından dünya çapında en fazla vakanın görüldüğü ikinci ülke oldu.
Bank of America ekonomistleri Pazartesi günü paylaştıkları bir raporda, "Artan Kovid-19 vakalarının yavaş bir ekonomik toparlanma için risk oluşturmasından daha da fazla endişe duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.
Ekonomistler, ülke çapında yeniden bir aylık kısıtlamaların başlatılması durumunda Hindistan'ın yıllık GSYİH'sının 100-200 baz puan düşebileceğini öngörüyor.
Brezilya ilk 10 sıralamasından düştü
2019 yılında dünyanın en büyük dokuzuncu ekonomisi olan Brezilya geçen yıl 12. Sıraya gerileyerek listeden düşen tek ülke oldu. IMF verilerinin analizlerine göre ülke en az 2026 yılına kadar ilk 10 ekonominin dışarısında yer alacak.
Brezilya küresel çapta korona virüs vakalarının en çok görüldüğü üçüncü ülke konumunda yer alıyor. Güney Amerika ülkesi korona virüs kaynaklı ölümlerde ise ABD’nin ardından ikinci sırada. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro virüs tehdidini hafife alması nedeniyle eleştirilerin odağında yer alıyor. Bolsonaro korona virüsü kontrol altına almak için ülke çapında karantina uygulamayı ısrarla reddetmesiyle öne çıkmıştı.
Brezilya’nın en zengin ve en kalabalık eyaleti olan Sao Paulo eyaletinin sağlık bakanı geçtiğimiz hafta sağlık sisteminin yakın zamanda çökebileceği yönünde bir uyarı mektubu kaleme almıştı. Ekonomistlerse Brezilya ekonomisinin toparlanmakta zorlandığını belirtiyor.
Ülke ekonomisi geçtiğimiz yıl %4,1 daralırken IMF beklentileri 2021 yılında %3,7 oranında bir büyüme öngörüyor.
Güney Kore ilk 10’a girdi
Brezilya'nın ilk 10 ekonomi listesinden düşmesiyle Güney Kore ekonomisi 10'uncu sıraya yükseldi ve ülkenin en az 2026 yılına kadar bu pozisyonda kalması bekleniyor.
Güney Kore, 2020'nin başlarında Çin’in ardından Kovid-19 vakalarına en erken maruz kalan ülkelerden biriydi. Güneydoğu Asya ülkesi geçen yıl salgını kontrol alma konusunda ciddi başarılar elde etti. Ülke yarı iletken sektöründe ulaştığı ihracat rakamları sayesinde 2020’de dünyanın geri kalanının aksine %1’lik çok düşük bir daralmaya maruz kaldı.
Ülkede içerisinde bulunduğumuz ayda yeniden yükselen günlük vaka sayıları yetkilileri harekete geçirdi. Güney Kore kalabalıkların toplanmasını kısıtlamayı içeren sosyal mesafe tedbirlerini Mayıs ayı başına kadar uzattı.
Danışmanlık şirketi Capital Economics ekonomistleri geçen hafta yayınladıkları bir raporda, virüs belirsizliğine rağmen ülkenin imalat ve ihracat sektörlerinin güçlü olmaya devam ettiğini belirttiler.
Capital Economics raporunda, “İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin de etkisiyle tüketim giderek daha dayanıklı hale geldi. Ancak otelcilik ve eğlence sektörleri çok zayıf kalmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
IMF Güney Kore ekonomisinin bu yıl %3,6 büyüyebileceğini öngörüyor.
Hindistan'da sağlık sistemi çöktü! Korkunç iddia...
Doğanın yaşam örgüsü alarm veriyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.