Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden biri olan İsviçre merkezli Swiss Re'nin baş ekonomisti Jerome Haegeli, 15 Ağustos 1971'den bu yana süregelen küresel ekonomik modelin yavaşça öldüğünü düşündüğünü söyledi.
Söz konusu tarihi günde dönemin ABD Başkanı Richard Nixon altın-döviz standardı sisteminin sonunu ilan etmiş ve bu da küreselleşmeyi, açık piyasa ekonomisini, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıyı beraberinde getirmişti.
Bloomberg'in haberine göre Haegeli 51 yıllık bu modelin artık sona ermekte olduğuna işaret etti. Ekonomist bugün verdiği röportajda gıda, enerji ve tedarik zinciri şokları nedeniyle ağır çekim halinde dünyanın bir krizde olduğunu söyledi.
‘KRİZ ZAMANLARINA İHTİYAÇ VAR'
Üst düzey ekonomist, “Makro ekonomideki değişim için kriz zamanlarına ihtiyacınız var” ifadelerini kullandı.
II. Dünya Savaşı sonrası dolar standardının temelini atan 44 ülkenin katıldığı 1944 tarihli Bretton Woods Konferansı'na atıfta bulunan Haegeli, ortaya çıkacak yeni sistemin dünya genelindeki politika yapıcıların işbirliğini taşıması gerektiğini belirtti. Bretton Woods sistemi, Nixon'ın bahsi geçen açıklamasıyla feshedilmişti.
Ekonomist ortaya çıkan herhangi bir yeni düzenin gelişmiş ekonomilerin yanı sıra gelişmekte olan pazarların ihtiyaç ve yeteneklerini de daha iyi ele alması gerektiğini söyledi.
‘FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMALI'
Haegeli, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla enflasyon beklentilerini yeniden ayarlamakta zorlanan merkez bankacıları için başlangıç noktasının fiyat istikrarı görevlerini yerine getirmek olduğunu vurguladı.
Politika yapıcıların uzun vadeli yatırımları kolaylaştırmaya yeniden odaklanması gerektiğini söyleyen Haegeli, reel ekonominin canlandırılmasının da önemli olduğunu ifade etti.
Daha önce İsviçre Merkez Bankası'nda da görev yapan Haegeli, yetkililerin bu yeni dönemi kucaklayacağına ve görevlerini daha iyi yerine getireceğine ilişkin tahminlerinde iyimser olsa da kısa vadeli tahminlerinde çok daha kötümser.
UZUN SÜRELİ YÜKSEK ENFLASYON ENDİŞESİ
Haegeli ve ekibi, yüksek enflasyonun uzun süre gündemde olmasını ve ABD tüketici enflasyonunun gelecek on yılda yaklaşık yüzde 3 düzeyine yerleşmesini bekliyor. Ekonomist, 1971'de yaşanan stagflasyon biçiminde olmasa bile söz konusu verilerin dünya genelinde enflasyonist bir durgunluk anlamına geleceğini söylüyor.
Bununla birlikte doğalgaz fiyatlarının normalin yaklaşık 10 kat üstünde seyrettiği Avrupa'da, ABD'ye kıyasla çok daha ciddi bir gerileme bekleniyor.
DTÖ: Küresel ticaret büyümesi durgunlaştı
Küresel ekonomide resesyon alarmı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.