Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Stokholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) yıllık raporuna göre, nükleer silaha sahip ülkeler "nükleer caydırıcılık" kavramına giderek daha fazla güveniyor ve bu nedenle dünya çapında nükleer cephanelikler daha da büyüyor.
Uzmanlar, geçen yıl boyunca beşi resmi (İngiltere, Çin, Rusya, ABD, Fransa) ve dördü resmi olmayan (İsrail, Hindistan, Kuzey Kore, Pakistan) dokuz nükleer gücün yeni nükleer silahlar konuşlandırdığını söylüyor.
Küresel stok şu anda 12 bin 121 nükleer savaş başlığından oluşuyor ve bunların 9 bin 585'i Ocak 2024'te yedekte bulunuyordu.
Yine Ocak 2024 verilerine göre füzelere ve uçaklara 3 bin 904 adet nükleer savaş başlığı yerleştirilebilir. Bu, Ocak 2023'tekinden 60 adet daha fazla. Bunlardan 2 bin 100'ü savaşa "yüksek hazırlık" durumda.
Rusya ve ABD dünyadaki nükleer silahların yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor. Enstitünün hesaplamalarına göre Rusya'nın 36 ek savaş başlığı konuşlandırması dışında nükleer kuvvetlerinin durumu değişmedi.
SIPRI'ye göre Çin, nükleer kuvvetlerini daha da artırdı: 2023'te 410 savaş başlığından 2024'te 500'e.
Analistler, bu cephaneliğin büyümeye devam edeceğini öngörüyor, "Çin, gelecek 10 yılın sonunda Rusya ve ABD'nin sahip olduğu kadar kıtalararası balistik füzeye (ICBM) sahip olabilir" diyorlar.
İngiltere, 2023'te stoklarını artırmadı, ancak bu hâlâ planlarının bir parçası. Önümüzdeki yıllarda ülkenin sahip olduğu savaş başlığı sayısının 225'ten 260'a çıkması gerekiyor. Fransa, bu görevleri yerine getirecek üçüncü nesil nükleer denizaltılar inşa etmeye devam ediyor.
Hindistan ve Pakistan da nükleer cephaneliğini biraz genişletti. Ancak İslamabad, Hindistan topraklarındaki potansiyel saldırılara odaklanırken, Hindistan, Çin'deki hedefleri vurabilecek uzun menzilli sistemlere daha fazla önem vermeye başladı.
Kuzey Kore, nükleer kuvvetlerin ulusal güvenlik sisteminde merkezi bir unsur olduğu cephaneliklerini de artırdı. Bugün SIPRI, Pyongyang'ın 50 savaş başlığına ve bu sayıyı 90'a çıkarmaya yetecek kadar malzemeye sahip olduğunu tahmin ediyor.
SIPRI'ye göre nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etmeyen İsrail ise kuvvetlerini de modernize ediyor. (Turkrus)
Rusya'dan nükleer silahlar için ikinci tatbikat
Polonya, nükleer silah konuşlandırmaya 'hazır'
ABD istihbaratı: Rusya uzaya nükleer silah gönderecek!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.