Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 7-13 Ocak tarihlerindeki 'Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası'na ilişkin açıklamada bulunarak, verem hastalığının Türkiye'de son 20-30 yılda kontrol altına alındığını ve vaka sayılarında sürekli olarak düşüş yaşandığını belirtti.
"TEŞHİSİ KOLAY, TEDAVİSİ MÜMKÜN"
Prof. Dr. Özlü, veremin teşhisinin kolay olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Verem, balgam örneğiyle teşhis edilebilen bir hastalık. Uzun süreli öksürük, balgamdan kan gelmesi, halsizlik, kilo kaybı, gece terlemeleri ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Hastalık, hasta kişiden sağlam kişilere bulaşabiliyor ancak basit tedbirlerle bu riski büyük ölçüde azaltmak mümkün.”
BULAŞMAYI ÖNLEMENİN YOLLARI
Maske Kullanımı: Hasta kişilerin maske takması bakterinin yayılmasını önler.
Havalandırma: Hasta kişinin bulunduğu odanın düzenli havalandırılması gerekir.
Kapalı Ortam Riski: Verem, uzun süre kapalı bir ortamda hastayla temas eden kişilere bulaşıyor. Ancak kısa süreli temasla bulaşma olasılığı oldukça düşük.
"TÜRKİYE'DE VEREM AZALIYOR, ANCAK KÜRESEL TEHDİT DEVAM EDİYOR"
Verem hastalığının Türkiye’de önemli ölçüde kontrol altına alındığını belirten Prof. Dr. Özlü, ilaca dirençli tüberküloz vakalarının bazı ülkelerde ciddi bir sorun olduğunu söyledi. “Türkiye’de insan hareketliliği fazla olduğu için bu başarıyı sürdürmemiz gerekiyor. Verem, dünya genelinde hâlâ en çok ölüme yol açan hastalıklar arasında yer alıyor” dedi.
TEDAVİDE BÜYÜK BAŞARI ORANI
Prof. Dr. Özlü, veremin tedavisinin mümkün olduğunun altını çizerek, “Mevcut ilaçlarla yüzde 100'e yakın başarı elde ediliyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, verem savaş birimleri aracılığıyla hastaları yakından takip ediyor. Tedavi süreci genellikle 6-8 ay sürüyor ve gözetim altında yapılıyor” açıklamasında bulundu.
VEREMDEN KORUNMAK İÇİN FARKINDALIK ŞART
Verem, teşhisi kolay ve tedavisi mümkün bir hastalık olsa da, farkındalık ve erken teşhis büyük önem taşıyor. Düzenli sağlık kontrolleri ve tedavi sürecine uyum, bu hastalıktan korunmanın ve yayılmasını önlemenin anahtarı. Prof. Dr. Özlü, toplumun bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini vurguladı.
Çin'deki HMPV Türkiye'de görüldü mü? Uzman isim yanıtladı!
HMPV, Çin ve Hindistan'da yayılıyor: Peki endişelenmeli miyiz?
Maskeli günlere dönüş mü? Çin'de yeni salgın alarmı!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.