<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyada buğday bitmek üzere----

Dünyada buğday bitmek üzere

Dünyada buğday bitmek üzere
30 Ağustos 2018 - 09:06 www.finansingundemi.com

Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarının stokları eriyor. Uzmanlar en büyük sekiz ihracatçının stokunda dünyaya en fazla 26 gün yetecek buğday kalacağı uyarısı yapıyor

Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarının stokları eriyor. Sıcak ve kurak geçen yaz önde gelen buğday üreticilerinin stoklarının 2007/2008 seviyelerine düşmesine neden oldu. O dönemde zayıf tahıl stokları Afrika ve Asya’da gıda krizine ve geniş çaplı ayaklanmalara yol açmıştı. Analistler fiyatların o dönemdeki kadar yüksek olmamasının rahatlatıcı bir unsur olmasına karşın, stokların kriz alarmı vermeye başladığını söylüyor.

Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC), küresel buğday üretiminin, 2018/19 sezonunda 42 milyon ton düşüşle 716 milyon tona gerilemesini öngörüyor. IGC’nin Ağustos raporunda, 2017/18 sezonunda 758 milyon ton olarak gerçekleştiğini öngördüğü küresel buğday üretiminin, 2018/19 sezonunda, Temmuz raporundaki öngörüsünden 5 milyon ton, önceki sezondan 42 milyon ton düşüşle, 716 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.

Üretim gerilerken, stoklar da düşüyor. ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre 2018/2019 sezonuna girerken küresel stoklar 273 milyon tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacak fakat USDA stokun neredeyse yarısının Çin’de olması büyük bir sıkıntı yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Zira Çin’in stoklarını piyasaya sürmesi beklenmiyor. USDA, dünyadaki buğdayın yüzde 16’sını tüketen Çin’in yeni sezon başlarken dünya stokunun yüzde 46’sını elinde bulunduracağı, 2018/19 sezonunun sonunda ise payının yüzde 50’yi aşacağı tahminleri yürütülüyor. Bu, Çin’in stokunun 5 yıl öncesine göre yüzde 135 artacağı anlamına geliyor.

Uzmanlar, sezonun sonunda en büyük 8 üreticinin elinde dünya stoklarının sadece yüzde 20’sinin yani dünyanın buğday ihtiyacını yalnızca 26 gün karşılayacak stok kalacağını tahmin ediyor. 10 yıl önce bu ülkeler toplam stokun yüzde 30’unu elinde bulunduruyordu.

Fiyatlar 1 yılda yüzde 25’den fazla arttı

Kuraklığın vurduğu buğdayın fiyatı 3 yılın en yüksek seviyesinde. Chicago Ticaret Borsası’nda (CBOT) Aralık vadeli buğday fiyatları dün yüzde 1.6 artarak 5.31 dolar/buşel seviyesine çıktı. Fiyatlarda son bir yıllık yükseliş yüzde 25’i aştı. Yine de fiyatların 2007/2008 krizinde gördüğü 13.34 dolarlık rekor seviyenin altında olması analistlere göre krizin tekrar etmesini engelleyecek. Analistler ayrıca Kuzey Afrika ülkelerinin, stoklarının kriz döneminden daha yüksek olması nedeniyle daha iyi bir pozisyonda olduğunu söylüyor.

Türkiye'de ekili alan azalıyor

Ziraat Mühendisleri Odası’nın 2018 yılı Buğday Raporu’na göre Türkiye’de 2000 yılında 92 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılırken, 2017 yılında bu rakam 77 milyon dekara indi. Raporda bu yılın ilk yarısında 3 milyon ton buğday ithal edilerek 634 milyon dolar ödendiği ifade edildi. Türkiye’de dekar başına buğday veriminin yıllar itibariyle yükselme kaydetmesine rağmen ortalamanın dünya veriminin altında olduğuna dikkat çekilen raporda, “2018 yılında ekim alanlarının daralması, girdi maliyetleri, verilen teşvikler, doğal afetler, buğday hastalıkları nedeniyle verim ve kalite düşüklüğü bekleniyor. 2018 yılı buğday üretim tahmini yaklaşık 19,5 milyon ton” denildi. Dünya



ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir yorum30 Ağustos 2018 19:55

    Ayrıca İSRAFA da son verin bereketin yok olmasının en önemli sebebi İSRAF tır.Allah bir ayette YEYİN İÇİN AMA KESİNLİKLE İSRAF ETMEYİN diyor.Tabi insanların çoğu dinden uzaklaştığı için bu ayeti nerden bilsinler.Her yıl tınlarca ekmek çöpe gidiyor.Ben bir dilim ekmek bile atmamaya çok özen gösteriyorum.Yiyeceğim kadar alıyorum.Bir yemeği dolapta saklayarak üç dört gün yiyoruz.O otellerde çöplere atılanları bir görseniz emin olun içiniz cız eder.Neden otellerin artan el değmemiş yemeklerini bir birlik kurup fakirlere dağıtmıyorsunuz.Oteller kuruyemiş alıyor artan kuruyemiş olursa komilere çöpe attırıyorlarmış.Yani canım kuru yemişler çöpe gidiyor.Bu israfın en uç noktasıdır.Gidin meyve sebze haline sırf ucuz satmıyalım diye canım meyve sebzeleri çöpe atıyorlar.Daha neler neler söylenir. MÜSLÜMAN OLDUĞUNU SÖYLEYEN KİM VARSA HEPSİ İSRAFTAN KAÇINMALIDIR.

  • bir yorum30 Ağustos 2018 19:48

    Dünyanın insan nüfusunun kontrol altına alınması şart.Dünya aynı anda 10 milyar insanı besleyemez.Nebatat,hayvanat hepsi yok olma sürecine girdi.Acil bir şeyler yapılması lazım.Yoksa gelecek nesil gerçekten açlığın ne demek olduğunu acı bir şekilde anlayacak ama iş işten geçmiş olacak.HEY DÜNYA İNSANLARI HAYVANLAR GİBİ ÇOĞALMAYI HAYVANLARA BIRAKIN.ONLAR ÇOĞALSIN SİZİN NÜFUSUNUZ BİRAZ AZALSIN.YOKSA HER ŞEYİ YİYİP BİTİRECEKSİNİZ.SONRADA YİYECEK HİÇ BİR ŞEY BULAMAYIP BİRBİRİNİZİ YEMEYE BAŞLAYACAKSINIZ.

  • altay30 Ağustos 2018 17:57

    dünyanın,ekilebilir alanın yüzde atmışı ekilse herkese yeter .israf almış başını, birde millete şükür kalmamış....bunlar daha iyi günlerimiz...

  • Zafer MERCAN30 Ağustos 2018 12:10

    Küresel ısınmanın etkilerini son yıllarda daha fazla hissetmeye başladık.1970 yıllarda NİSAN YAĞMUR ları yağardı bir ay boyunca Son yıllarda nisan ayında yağan yağmur oranları çok azaldı.Buğday,Arpa,yulaf,nohut,mercimek.Fasulye gibi tahıllar Kıraç arazilerde yetiştirildiği için sulama imkanı olmuyor.Bu durumdan dolayı rekoldede düşük oluyor. Geçenlerde bir toplumda bu hükümet saman dahi ithal etti dedi bir arkadaş bende geçmiş yıllara oranla RAHMET in nisan mayıs aylarında olmadığından saman fazla olmadı dedim.Bana RAHMET le ne alakası var dedi.Rahmetin diğer adının yağmur olduğunu bilmeyenler var aramızda.

  • semih30 Ağustos 2018 12:52

    harbiden 16 yılda ülkenin bereketi kaçtı. eylül ayına giricez yağmur yok havalar yanıyor. kurbanda dahi yağmur yağmadı. bereketi kaçtı.

  • kerim30 Ağustos 2018 11:41

    tarım hayvancılık ülkesi gitti ıphone ülkesi geldi. mahvettiler ülkeyi. tarım hayvancılıktan uzaklaştırdılar köyler boşaldı kentler karmakarışık oldu. yönetilemiyoruz arkaaş işi bilmiyorlar yada başka şeyler var.

  • Özer30 Ağustos 2018 10:56

    Tarımda üretim düşüklüğüne karşılık dünya nüfusu artıyor. YENİLENECEK ÇİFTÇİLERİN. İktisat Prof. ü Stiltiz e 5-10 sene sonrasında insanlar böcek yemeye başlayacak.

  • Bika30 Ağustos 2018 09:43

    Sadece buğday değil diğer tarım ürünlerinde de ekim alanları azalmış ve verimlilik dünya ortalamasının altında, siyasi iktidar çiftçiye verdiği paralardan bahsediyor da sonuç ortada, ithalata dayalı tarım ve hayvancılık gelinen son nokta.

  • Halil30 Ağustos 2018 09:15

    Türkiye buğday ülkesiydi 16 senede çöle döndük.