Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinlikleri milyarlarca insanın sağlıklı beslenme sorunları ile boğuştuğu, yüz milyonlarca insanın ise açlıkla karşı karşıya kaldığı bir ortamda yapıldı. 2022’de savaşlar, enflasyon, iklim krizi ve küresel salgın gibi zorluklar yoksulların gıdaya erişimini daha da zorlaştırdı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) hatırlattığı veriler dünya üzerinde milyarlarca insanın sağlıklı gıdaya erişemediği gerçeğini hatırlattı. FAO 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliğini önceki gün Roma’da gerçekleştirildi. Örgüt küresel gıda güvenliği krizine ve Asya ile Afrika’daki açlık krizi riskine vurgu yaptı.
HER 10 KİŞİDEN BİRİ AÇ
FAO verilerine göre, Dünya Gıda Günü’nde Afganistan, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de kıtlık riski altında 970 bin kişi bulunuyor. Öte yandan dünya çapında açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısı her yıl artıyor.
2021’de küresel çapta, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden 702 ila 828 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor. COVID-19 pandemisinin ise 2019’dan bu yana toplam 150 milyon insanı etkilediği düşünülüyor.
DÜNYA NÜFUSUNUNYÜZDE 38'İ SAĞLIKLI BESLENMİYOR
FAO'nun gıda üretimine ilişkin raporunda dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısının 45'e yükseldiği belirtiliyor. Öte yandan dünyada fakir insanların yüzde 80'i kırsal alanlarda yaşıyor ve geçimlerini tarımdan sağlıyor. Bu kesimler iklim krizi, kuraklık gibi sorunlardan daha çok etkileniyor.
Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu’na göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ına denk gelen 3,1 milyar insan sağlıklı beslenme kriterlerine ulaşamıyor. Gıda krizinden en çok etkilenenler ise kadınlar, gençler, yerli halklar ve kırsal kesimde yaşayanlar.
HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI
FAO etkinliğinde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2022 Dünya Gıda Günü’nün küresel gıda güvenliği için zorlu bir zamanda gerçekleştiğini belirtti ve paydaşları “umutsuzluktan umuda ve eyleme” geçmek için birlikte hareket etmeye çağırdı.
FAO Genel Direktörü QU Dongyu ise “Yaklaşan küresel gıda krizi karşısında herkesin yeterli gıdaya düzenli olarak erişebildiği daha iyi bir gelecek inşa etmek için dayanışmanın gücünü kullanmamız gerekiyor” dedi.
Dünya Gıda Programı İcra Direktörü David Beasley ise “Dünya bu benzeri görülmemiş küresel gıda krizine gözlerini açmalı ve bu krizin kontrolden çıkmasını durdurmak için şimdi harekete geçmeli” diye konuştu.
(Sözcü)
AB'den Gana'ya 10 milyon euroluk 'temiz gıda' yardımı
Gıda krizinde küresel felaket uyarısı
Gıda enflasyonunda Türkiye açık ara önde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.