Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Forbes Media Başkanı Steve Forbes, merkez bankaları enflasyonu yavaşlatmak için faiz oranlarını yükseltmeye odaklanırken ve hükümetlerin istikrarlı para birimlerini korumanın önemini göz ardı ettiklerini söyledi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiliz Sterlini, Pazartesi günü Asya piyasalarında kısa bir süre tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1.0382 dolara kadar gerileyerek % 4 düştü. Düşüşlerin sebebi ise yeni İngiltere hükümetinin büyümeyi artırmak için vergi indirimi ve yatırım teşvikleri uygulayacağının sözünü vermesiydi.
ABD'deki faiz oranları yükselmeye devam ettikçe küresel para birimleri de ABD Doları karşısında zayıflıyor. Hem Çin Yuanı hem de Japon Yeni, ABD'den daha uzlaşmacı para politikaları sürdürmesi nedeniyle geçtiğimiz gün ağır bir şekilde düştü.
CNBC’nin haberine göre, Forbes Global CEO’su Steve Forbes, “Bugün hiçbir merkez bankacısı, neredeyse hiçbiri, istikrarlı para birimleri hakkında konuşmuyor. Bu, enflasyonla mücadele etmek için ekonomiyi baskılamak ile ilgilidir” ifadelerine yer verdi.
Sabit vergi oranları vaadi ile daha önce iki kez Cumhuriyetçi Parti’den ABD Başkanlığı için aday olan Forbes birçok ekonomistin ve politikacının standart bir ‘dogmaya’ veya akıl yapısına takılarak faizleri artırmayı önerdiğini ve ötesine bakmakta başarısız olduğunu söyledi.
Gerçek çare
Forbes, düşüncesini 1980'lerden olumlu bir örnekle destekledi: FED Başkanı Paul Volcker’ın faizleri %20 gibi olağanüstü bir şekilde artırarak enflasyonu kontrol etmesinin ardından ABD Başkanı Ronald Reagan vergileri indirerek ve deregülasyon uygulamalarını getirerek ABD ekonomisini istikrara kavuşturmuştu.
Reagon yönetimi aynı zamanda küresel çapta dolar satma ve diğer para birimlerini satın alma politikalarını koordineli bir biçimde desteklemişti.
Forbes resesyonun enflasyonla mücadelede tek çözüm olduğuna karşı çıkarak, “Bugün, ne yazık ki, Biden yönetimi sadece arz yönlü sorunlarla başa çıkmak için engeller koymakla kalmıyor, aynı zamanda ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankaları da enflasyonu düşürmek için ekonomiyi baskılamanız gerektiğini düşünüyor” dedi.
Ünlü medya patronu, “Bunu yapay olarak Faiz oranlarını yükselterek yapıyorlar. Yani daha az insan istihdam ediyorlar. Gerçek tedavi bu değil. Gerçek tedavi para birimini istikrara kavuşturmaktır. Enflasyonu fethetmek için insanları fakirleştirmek zorunda değilsiniz" ifadelerine yer verdi.
Para birimi dengesizlikleri ekonomiler için sorun yaratabiliyor. Daha yüksek bir ABD Doları daha pahalı ihracat anlamına gelirken, daha zayıf para birimleri daha düşük döviz rezervleri gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.
Forbes, para birimlerini stabilize etmek için altını kullanma fikrini ortaya koydu. Ünlü medya patronu, ABD Doları’nı altına sabitleyerek dolarda sabit bir değer oluşturmayı öneriyor.
El Erian: Doların yükselişi ülkeleri iflasa sürüklüyor
Küresel borsalar uçurumun kıyısında
Summers: İngiliz hükümetinin vergi indirimi planı sorumsuzluk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.