Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Video konferans uygulaması Zoom’a tavır alan dünya çapındaki yatırım bankalarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Bankalar güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarına uygulamayı kullanmaları konusunda yasak getirdi.
Financial News’in haberine göre, Bank of America, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, JPMorgan, Standard Chartered ve UBS çalışanlarına müşteri iletişimi için alternatif video konferans araçları kullanmalarını tavsiye etti.
Salgın öncesinde çok az bilinen bir uygulama olan Zoom, korona virüsün yayılması ve birçok çalışanın işlerini evlerinden yürütmesiyle birlikte dijital iş toplantılarından sanal çay molalarına kadar birçok görüşmenin ev sahibi haline geldi.
Ardından uygulama yönelik tepkiler gelmeye başladı. Alman otomobil üreticisi Daimler ve Elon Musk'ın SpaceX'i, çalışanlarının Zoom'u kurumsal amaçlarla kullanmasını yasaklayan büyük şirketler arasındaydı. İddialara göre yatırım bankaları da işlerini evden yapmak zorunda kalan çalışanlarına bu uygulamayı kullanmamaları gönünde tavsiye veriyor.
Dev bankalarda Zoom’a izin yok
Citigroup video konferans görüşmeleriyle alakalı iç yönergelerinde bankanın müşterilerle olan kurumsal görüşmelerinde Zoom’un kullanılmasının bir sakıncasının olmadığını fakat şirket içi görüşmelerde güvenlik endişelerinden ötürü bankanın kendi sistemlerinin kullanılmasının gerektiğini belirtiyor.
JPMorgan büyük ölçüde dış toplantılar için rakip uygulama BlueJeans kullanıyor, ancak aramalar kaydedilmesi gerekmiyorsa personelin Zoom kullanmasına izin veriliyor.
Deutsche Bank ve BNP Paribas’ın da Zoom uygulamasından düzenleyici sorunlar ve güvenlik sebebiyle uzaklaştığı söyleniyor. UBS bankacılarına Skype dahil olmak üzere alternatiflerin kullanılması konusunda teşvik ediyor. Bununla birlikte çalışanların müşterilerin isteği doğrultusunda Zoom’u kullanabileceği bildiriliyor. Deutsche Bank’ta ise bankacılar müşteri görüşmelerini dahi Skype üzerinden yapıyorlar.
Financial News’in irtibat kurduğu bankacılar Zoom’un güvenliğinden ve çağrıları kaydetme özelliğinden endişe duyduklarını belirtti.
Kıdemli bir bankacı konuya ilişkin “Eğer sahalarımızdan birisi Zoom ile kaydedilip Youtube’a gönderilirse ciddi bir yasal sorunumuz olur” ifadelerini kullandı.
Uygulama yöneticileri ise konuyla ilgili derinlemesine yorum yapmaktan kaçınıyor. Zoom sözcüsü, "Dünyanın dört bir yanındaki büyük finans kurumları, ticaret faaliyetlerini sürdürmek için Zoom'u kullanmaya devam ediyor ve çalışanlar günlük bazda küresel ekonominin sürekli işleyişi için önemli bir rol oynuyorlar. Bu zorlu ve eşi görülmemiş zamanda bu müşterilerin iş sürekliliğini korumalarına yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Zoom’a güvenen bankalar da var
Bazı bankalar hem dahili hem de harici aramalar için Zoom kullanmaya devam ediyor.
Goldman Sachs bankacılar hâlâ Zoom kullanmakta ancak banka güvenliği artırmak için sohbet fonksiyonu devre dışı bıraktı ve şifreleri arttırdı. Morgan Stanley de uygulamayı hem dahili toplantılar hem de müşteri aramaları için kullanıyor, ancak konuya aşina bir kişiye göre yazılımı güvenlik kriterlerini karşılayacak şekilde özelleştirmiştir hale getirildi.
HSBC de çalışanlarına hem iç hem de dış görüşmeler için Zoom kullanımına izin veriyor. Banka sözcüsü, "Durum tespitimizin bir parçası olarak HSBC, Zoom'un hem dahili hem de müşterilerle yapılan toplantılarda kullanımı için güvenli ve emniyetli bir araç olmaya devam etmesini sağlamak için meslektaşlarıyla sürekli olarak çalışmaktadır" dedi.
Salgın sürecinin galibi uygulama
Kovid-19 önlemlerinin ortaya çıkmasıyla beraber Zoom uygulamasına olan talep patlamış durumda. Uygulama kullanımı son 3 hafta içerisinde 300 milyonu bularak %50 arttı.
Şirket yükselen popülaritesiyle birlikte artan güvenlik endişelerini kontrol altına almak amacıyla giriştiği 90 günlük plan kapsamında ilk güncellemesini yaptı. Aldığı önlemler arasında davetsiz misafirlerin toplantıları kilitlendiği 'Zoombombing' adı verilen yeni şifreleme yer alıyor.
Küresel hisse senedi piyasaları korona virüs salgını sonrasında çökmüş olsa da, Zoom'un hisse değeri bu yılın başından beridir %135 arttı.
Yatırımcılar ve varlık yöneticileri alternatif arayışında
Büyük bir yatırım bankalarından ismi verilmeyen bir yatırımcı, Zoom’un bankalarında hala günlük bir aktivite haline geldiğini söylüyor. Buna karşılık bazı müşterilerin uygulamayı kullanmak istemediğini belirten yatırımcı bu nedenle uygulamanın şirketteki kullanımının kısa sürede biteceğini tahmin ettiklerini belirtiyor.
İsmi verilmeyen bazı varlık yöneticileri de personelin Zoom'u kullanmasını yasakladı. Londra'daki bir şirketteki bir fon yöneticisi, uyum departmanının bu ayın başlarında personel kullanımı için Zoom'a izin verilmediğini söyledi. Uyumluluk görevlileri çalışanlara Londra merkezli bir start-up olan LoopUp tarafından üretilen uygulamaya geçmelerini emretti.
Richard Branson Virgin Atlantic için alıcı arıyor
Nefes kredisi yeniden devreye alınıyor
Virüs sonrası 4 yeni sosyal sınıf oluşacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.