Dünya paralarını devalüe etti!
‘Bitcoin’in değeri 1 ayda 7 kat artıp 218 dolara yükselirken, piyasa değeri 1.1 milyar dolara ulaştı
DÜNYANIN en yeni para birimi olarak kabul edilen ‘Bitcoin’in değeri son 1 ay içinde 7, son 1 hafta içinde ise iki kattan fazla artarak 200 doların üzerine çıktı. Deneysel olarak başlatılan ve dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimi olarak geliştirilen ‘Bitcoin’in önümüzdeki dönemde de büyümeye devam etmesi bekleniyor. Bitcoin, para arzı, yazılım ve sistem kullanıcılarının anlaşması üzerinden gerçekleştiği için, herhangi bir hükümet, banka, organizasyon ya da şahıs tarafından manipüle edilemiyor.
1.1 MİLYAR DOLAR
İnternet kullanımının yanı sıra, ‘Bitcoin’ yüzlerce anlaşmalı kurum tarafından da para yerine kabul ediliyor. Bugün piyasada toplamda 10 milyon ‘Bitcoin’ bulunurken her 10 dakikada bir 25 ‘Bitcoin’ daha piyasaya sürülüyor. Alım satım işlemlerinin çoğu dolar ve Euro üzerinden yapılan Bitcoin’in toplam piyasa değerinin ise 1.1 milyar dolar seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor.
218 DOLAR SEVİYESİNDE
Şubat ayında 30, Mart ayında ise 35 ABD dolarından işlem gören bitcoine yatırım yapanlar, bugün 218 dolar olan dijital para sayesinde paralarını yediye katladılar. Ancak bugün 200 doların üzerinden satış gören bitcoin’in yarın ne olacağı belirsiz. Uzmanlar bu yeni parasal sistemin olumlu olduğunu ancak bölücü bir büyüme olmadığını öne sürüyor.
Özellikler neler
Bitcoin teknolojisi, noktadan noktaya dağıtımlı bir ağda çalışıyor.
Merkezi bir kuruluşa ihtiyaç yok.
Para oluşumu ve transfer işlemleri ağ üzerinde kollektif olarak gerçekleşiyor.
Tasarım gereği geri dönüşümsüz.
Hızlı ve geri harcanması dakikalar içinde gerçekleşiyor.
Diğer ödeme şekillerine göre çok daha az masraflı.
Bitcoinler hali hazırda 100 bin fazla insan tarafından kullanılıyor.
Bitcoin nasıl çalışıyor?
BITCOIN’de yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme) ve noktadan-noktaya ağ bağlantısı gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese imzalanarak gönderiliyor. Her kullanıcı çok sayıda adrese sahip olabilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Eklenen bitcoinler birden fazla kere harcanamaz. Her bir işlem bir veya iki saat içinde, blok zincirini uzatmaya devam eden büyük işlem gücü tarafından o anda kilitlenmiş olur. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlar.
Bitcoin’in değerini Rumlar mı arttırdı?
İNTERNET dünyasının efsanesi bitcoin bundan beş yıl önce Satoshi Nakamoto kullanıcı adlı kişi tarafından piyasaya sürüldü ve 2010 yılında işlem görmeye başladı. 2008 yılında yaklaşık 1300 bitcoin için 1 ABD doları yeterliyken, bugün 1 Bitcoin için 200 doların üzerinde bir para ödemek gerekiyor. Uzmanlar, Bitcoin’in değerinde yaşanan bu artışın Güney Kıbrıs kurtarma paketi kapsamında, mevduat sahiplerinin paralarını Bitcoin satın alarak ülke dışına çıkardıkları spekülasyonlarının etkili olduğu görüşünde. Geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs dijital para satın alarak ülke dışına para çıkardıkları haberleriyle çalkalanmıştı.