Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ekonomistler ve uzmanlar, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceği üzerine tartışırken Allianz SE Ekonomi Başdanışmanı Mohamed El-Erian, ABD ekonomisinin stagflasyonda olduğunu söyledi. ABD ekonomisinin üzerinde yürüdüğü çizginin bir stagflasyon patikası olduğunu belirten El-Erian, bunun kanıtının ise yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyüme olduğunun altını çizdi.
Yumuşak iniş olasılığı kalmadı
Fortune’dan Erin Prater’ın haberine göre, Cambridge Üniversitesi Queens' College Başkanı Ekonomist El-Erian, verdiği röportajda, ABD ekonomisi için yumuşak iniş olasılığının önemli ölçüde düştüğünü söyledi. Bunda FED’in yaptığı hataların önemli payı olduğunu söyleyen El-Erian, FED’in enflasyona yeterince hızlı tepki vermediğini sözlerine ekledi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, risk dengesinin önemli ölçüde resesyon lehine değiştiğini belirten El-Erian, “Maalesef FED’in frene sert şekilde basarak ekonomiyi resesyona doğru itmesi rahatsız edici derecede mümkün” şeklinde konuştu. FED’in güvenilirliğinin çok düşük seviyelerde olduğunu söyleyen El-Eriani, aynı zamanda FED’in sürekli olarak geciktiğinin de altını çizdi. El-Eriani, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada tüketici fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 9 yükselme olasılığından korktuğunu belirtmişti. El-Eriani’nin tahmini, yüzde 8,6’lık rekor enflasyon oranıyla neredeyse gerçekleşmişti.
Üç ana makroekonomik değişken
The State University of New York’tan Ekonomist Veronika Dolar, The Conversation’a verdiği röportajda stagflasyonu, ekonomide yavaşlama ve yüksek enflasyonun artan işsizlikle bir arada yaşanması şeklinde tanımlıyor. Ekonomistlerin klasik anlamda üç büyük makroekonomik değişkene odaklandıklarını belirten Dolar, bunların GSYİH, işsizlik ve enflasyon olduğunu belirtiyor.
FED’in güvenilirliği çok düşük seviyede.
Dolar, her parametrenin ekonominin nasıl gittiğine dair önemli ipuçlarını verdiğini söylüyor. Buna göre, GSYİH ya da bir başka deyişle üretilen tüm mal ve hizmetlerin toplam çıktısı ekonominin genel çerçevede nasıl gittiğini gösterirken işsizlik ise iş piyasasındaki verimliliği anlatıyor. Enflasyon ise fiyat hareketlerini ölçmekte kullanılıyor. Dolar’a göre bu üç değişken farklı hikayelere sahip olsa da bir noktada örtüşüyor.
Stagflasyonda iyi haber yoktur
Dolar, üç parametrenin üçünün de aynı anda iyi haberler vermesinin zor rastlanan bir durum olduğunun altını çiziyor. Dolar’a göre, düşük işsizlikle yüksek GSYİH ve yüksek enflasyonla dengelenebilirken; düşük enflasyon ise daha düşük GSYİH ve belki de daha yüksek işsizlikle dengelenebiliyor. Stagflasyon durumunda ise bir dengelenmenin söz konusu olmadığını belirten Dolar, “Stagflasyonda iyi haber yoktur” diyor.
Küresel ekonomilerin kâbusu: stagflasyon
Dünyaca ünlü yatırımcıya göre yolun sonu stagflasyon
Resesyon-stagflasyon-faiz artırımları ve piyasalara etkisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.