Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Libor faizini manipüle edip tüketicileri, bankaları ve devletleri milyarlarca dolarlık zarara uğratan 21 bankaya dünyada sektörden ve tüketicilerden dava yağıyor. Türkiye'de ise ne finans sektöründen ne de STK'lardan çıt çıkıyor
Küresel Libor faizini kasıtlı olarak düşük tutup tüketicileri milyonlarca dolarlık zarara uğratan 21 bankayla ilgili olarak dünyada 'kıyamet' kopuyor. Hemen hemen her gün tüketici birlikleri, yatırım fonları ve sektördeki diğer bankaların dava açtığı haberleri geliyor. Türkiye'de ise ses yok. Ne tüketici dernekleri ne Bankalar Birliği ne de bankalar da bir tepki veya hazırlık var. Kredi kartından ev kredisine kadar her şeyi etkileyen Libor usulsüzlüğüne karşı ABD'de dün itibarıyla dava açan eyalet sayısı 20'ye çıktı. Daha önce de 21 bankaya New York'lu Berkshire Bank ile İtalya'da tüketici birlikleri dava açmıştı. Türkiye'de ise herhangi bir banka konuyla ilgili dava açmadı. Bankalar Birliği'nin de bu konuda bir hazırlığı olmadığı ortaya çıktı. Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, kurum olarak böyle bir dava hazırlığı yapmadıklarını belirtti. Herhangi bir Türk bankasının da böyle bir hazırlığı olduğu konusunda kendilerine bilgi gelmediğini belirten Keskin, "Bankalar dava açarsa kurumsal olarak kendi başlarına açarlar" dedi. ABD'de açılan davaların avukatı Brian Murray, Libor faizinin belirlenmesinde birçok rekabet yasasının ihlal edildiğini vurguladı.
Bizim hazırlığımız yok
Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Libor manipülasyonu nedeniyle açılan davalara karşın kendilerinin bir hazırlığı olmadığını söyledi. Keskin, "Bankalar Birliği olarak bizim bir çalışmamız yok. Bankalar dava açarsa kurumsal olarak kendi başlarına açarlar. Şu ana kadar bize ulaşan bir bilgi yok" dedi. Libor konusunda Bankalar Birliği olarak Türk Lirası Referans Faiz Oranı TRLIBOR'un daha da güçlendirilmesine çalıştıklarını söyleyen Keskin, "İşlem adedinin ve hacminin artırılması yönünde çalışmalarımız var" diye konuştu.
Şimdi öğrendik dava açacağız
Libor skandalına karşı ilk tüketici ayaklanmasını başlatan İtalya'nın aksine Türkiye'deki tüketici birliklerinin yeterince bilgisi olmadığı da ortaya çıktı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya manipülasyonla ilgili yurtdışında açılan davalar konusunda "Şimdi sizden öğrendik. Tüketiciye dolaylı ve doğrudan etkisi olduğu doğru. Dava açıldığını bilmiyorduk. Arkadaşlarımız bayram sonrası hazırlıkları yapar ve büyük ihtimalle gelecek ay dava açmış oluruz" dedi.
Dava açmak istiyoruz
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, dava açmak istediklerini belirterek "Çatı örgütümüz Euroshareholders'ın yönetim kurulunda bu konu gündeme alındı. O kanaldan ya da biz dernek olarak müdahil olabiliriz" dedi. Türk şirketlerinin ve Hazinesi'nin ne kadar zarar gördüğünün tespit edilmesi ve nasıl tespit edileceğinin netleşmesi gerektiğini söyleyen Bahçuvan, "Ancak biz kendimiz de dava açmayı düşünüyoruz" dedi.
Sabah
Bankalarimiz libor borçlaniyor yıllardır dava açıp biz eksik faiz ödedik mi diyecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.