Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye yönelik dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Uluslararası kuruluşlarla iş birliğinin sonuçlarını dış finansmana erişimde güçlü şekilde hissettiklerini vurgulayan Şimşek, "Kalkınma odaklı projelerimize uygun koşullu, uzun vadeli dış finansman sağlamaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, Dünya Bankası tarafından bu ay Türkiye'ye yönelik yaklaşık 1,2 milyar dolar tutarında dış finansman onaylandı" diye konuştu.
Şimşek, söz konusu finansmanın kullanılacağı projelere ilişkin de bilgi verdi.
Ulaştırmadan sağlığa kadar projeler
Bakan Şimşek, uygulaması Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek Doğu Türkiye Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi kapsamında yaklaşık 660 milyon dolar kaynak sağlanacağını söyledi.
Uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek yaklaşık 250 milyon dolarlık Halk Sağlığı Hizmetlerinin Acil Durumlara Hazırlığının Artırılması Projesi'nin de gerçekleştirileceği dile getiren Şimşek, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanacak Türkiye'de Deprem Bölgesinde Tarım Sektörünün İyileştirilmesi Projesi'nin finansmanında da yaklaşık 250 milyon dolarlık dış kaynak kullanılacağını bildirdi.
Şimşek, Türkiye'nin Dünya Bankası ile ortaklığının güçlü şekilde sürdürüldüğüne dikkati çekerek, "Söz konusu finansman ulaşım sektörünün karbonsuzlaştırılmasını hızlandırmak, demir yolu yük taşımacılığının kullanımını artırmak, sağlık acil durumlarına ilişkin hazırlığı güçlendirmek ve tarımsal gıda sektöründe dayanıklılığı geliştirmek için kullanılacak" değerlendirmesinde bulundu.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Lopez'den açıklama
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, deprem bölgesindeki tarım sektörüne ilişkin sağlanacak olan 250 milyon dolarlık finansmana dair açıklamalarda bulundu.
Lopez, proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları vurguladı:
“Tarım sektörü, 2023 depremlerinden etkilenen illerin ekonomisinin omurgasını oluşturmuştur. Afet öncesinde, bu iller toplu olarak Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 10'unu ve ekili arazisinin yüzde 17’sini oluştururken, bu illerde yaşayan nüfusun yüzde 20 si tarımda çalışmaktaydı ve bunların önemli bir kısmı kadındı. Bu işler ve gelirler, ailelerin ve toplulukların geçimlerinin sağlanmasında ve yerel ekonomilerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında temel bir öneme sahiptir. Yeni onaylanan proje, bu illerdeki üretim kapasitesini yeniden tesis etmeyi, böylelikle etkilenen nüfusun iş ve geçim kaynaklarının korunmasını ve iyileştirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Proje faaliyetleri, 2023 depremlerinden doğrudan etkilenen 11 ili ve hedeflenen bitişik illeri kapsamaktadır. Tahminler, etkilenen illerdeki tüm ekili arazilerin yüzde 25'inin olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Hayvan yetiştiricileri, hayvan ölümlerinden kaynaklanan doğrudan kayıpların yanı sıra temel ihtiyaçları karşılamak için hayvanlarını acil bir şekilde satma ihtiyacı nedeniyle üretim kapasitelerinin azalması gibi ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır.
Depremlerin tarımda yol açtığı ekonomik aksamaların maliyetinin 5 milyar doları aştığı tahmin edilirken, tarımla ilgili altyapıdaki hasarın 1,3 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Öte yandan, makine ve ekipman, depolama tesisleri ve tarla içi sulama sistemleri de önemli ölçüde hasar görmüştür."
Dünya Bankası'ndan 2024'te 5 milyar dolarlık finansman
Türkiye'nin kalkınma odaklı projelerine Dünya Bankası kaynaklarından sağlanan finansman tutarının bu yıl içinde 5 milyar dolara ulaşacağını belirten Şimşek, şöyle konuştu:
"Dünya Bankası ile beraber bu yıl içinde diğer kreditörlerden sağlanan uygun koşullu dış finansman tutarı 7,7 milyar doları buldu. Bu tutarın yıl sonuna kadar artmasını bekliyoruz. Türkiye'nin ekonomisine ve programımıza duyulan güvenle ülkemize uygun koşullu dış finansman sağlama çalışmalarımız devam edecek."
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 660 milyon dolarlık finansman
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye tam not
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.