Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Bankası (WB), Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki (MENA) gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) 2020 büyüme tahminini yüzde 5,2 olarak revize etti.
WB ayrıca, salgının üstesinden gelmek için Ortadoğu’da ortak bir dijital pazar oluşturmayı önerdi.
‘Birlikte Ticaret Yapmak: Kovid-19 sonrası dönemde MENA entegrasyonunun canlanmasına doğru’ başlıklı 120 sayfalık raporda, 2020’de MENA bölgesi ekonomilerinde yüzde 5,2 daralma beklendiği ifade edilerek, bu oranın Nisan 2020’de tahmin edilenden 4,1, Ekim 2019’daki tahmine göre ise 7,8 puan daha düşük olduğuna dikkat çekildi.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ortak bir dijital pazar kurulması önerilen raporda, bölge ülkelerinin Afrika ve Akdeniz ülkelerinde daha geniş pazarlarla hem ticareti, hem de dijital bağlanabilirliği geliştirmesi önerildi. Bunun üretkenliği artırmaya yardımcı olacağına ve bölgedeki esnek ve sürdürülebilir kapsamlı iş fırsatlarını teşvik edeceğine işaret edildi.
Bölge ekonomisinin 2021’de kısmen toparlanmasının beklendiği tahmin edilen raporda, bölgedeki kamu borcunun, 2019’da GSYİH’nın yaklaşık yüzde 45’i olan orandan 2022’de yüzde 58’e yükseleceğini öngörüldü.
Bölgede ve dünyanın geri kalanıyla ticaret ve entegrasyonun, koronavirüs sonrası aşamada yoksulluk oranlarının azaltılmasında ve ekonomik büyümenin canlandırılmasında hayati bir faktör olacağına işaret edilen raporda, gıda güvenliği, sağlık sistemleri, yenilenebilir enerji ve bilgi ekonomisi gibi sektörlerde bölgesel ticarete odaklanılması tavsiye edildi.
WB bünyesinde MENA ekonomisti olan Ha Nguyen, “Salgın ekonomik kayıplara neden olmaya devam ediyor ve yoksullar ile dezavantajlılar bundan orantısız bir şekilde etkileniyor. 2021 büyüme tahminleri ve beklentiler sürekli değişiyor. Ciddi belirsizliklere maruz kalsa da, V şeklinde hızlı bir toparlanma olasılığının düşük olduğunu gösteriyor” şeklinde yorum yaptı.
WB MENA Direktör Yardımcısı Ferid Belhac ise, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi, salgından önce ekonomik sorunlara maruz kaldı ve salgından 6 ay sonra, bölgesel düzeyde geçim kaynakları ve refahın yok edilmesinin ciddiyetini açıkça görebiliyoruz” dedi.
WB’nin bölge ülkelerine hastalığın yayılmasını durdurmaya ve halklarını korumaya yardımcı olmaya devam edeceğini söyleyen Belhac, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin şeffaflık, yönetişim, hukukun üstünlüğü, pazar rekabetçiliği, güven aşılama ve özel sektörü güçlendirmeye öncelik vermesinin önemine değindi.
Akdeniz Entegrasyonu Merkezi Direktörü ve Raporlama Ekibi Başkanı Blanca Moreno-Dodson da, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın entegrasyonunu engelleyen siyasi ve ekonomik engellerin üstesinden gelmek normal zamanlarda dahi zor iken, salgın buna ek bir zorluk getirdi. Sağlık ve ekonomiye ilişkin kriz, bölge ülkeleri için mali politikalarını yeniden gözden geçirme, ticaret entegrasyonunu geliştirme ve petrole olan bağımlılığı azaltma fırsatı sunuyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
ZEW'den Çin'in ekonomisiyle ilgili açıklama
AB'nin cari hesap fazlası 21,8 milyar euro
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.