<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünya '4 gün çalışma' modeline hazırlanıyor----

Dünya '4 gün çalışma' modeline hazırlanıyor

Dünya '4 gün çalışma' modeline hazırlanıyor
04 Mayıs 2023 - 05:17 www.finansgundem.com

Avrupa’dan ABD ve Asya’ya birçok ekonominin gündeminde yer alan çalışma haftasının 4 güne indirilmesine yönelik pilot çalışmalar yürütülüyor. Yeni çalışma modeline uyum sürecinde Kuzey Avrupa ülkeleri öne çıkıyor.

Dünya genelinde bir çok ekonomi haftalık çalışma saatlerinin 4 güne indirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor. ABD, Asya ve Avrupa'da pilot uygulamaları yürütülen '4 gün çalışma' modelinin uygulanmasında Kuzey Avrupa ülkeri diğer ülkelere öncülük ediyor. Zaten çalışma saatleri çok kısa olan bu ülkeler, yeni çalışma modeline uyum ağlamada diğer ülkelere göre bir adım önde. Haftada 4 gün çalışma henüz tam olarak uygulnamasa da pilot çalışmalardan gelen veriler umut verici nitelikte. 

Hilal Sarı'nın Ekonomim'de yer alan konuyla ilgili haberi şöyle: Çalışma haftasının 4 güne indirilmesine ilişkin pilot çalışmalardan gelen veriler çalışma günlerinin azaltışmasının şirketlerin verimini düşürmediğine, aksine bazı durumlarda ciddi iyileşmeler bile olduğuna işaret ediyor. Avustralya, Kanada, ABD, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de kısa çalışma haftası çalışmaları veya uygulamaları olsa da, bu konuya öncülük eden çalışanların iş-özel hayat dengesine büyük özen gösteren Avrupa ülkeleri. Bazılarında 4 gün çalışma denemesi bile yapılmıyor çünkü haftalık çalışma saatleri 35 saatin altında ve zaten part-time çalışma modelleri uzun yıllardır kullanılıyor.

Pilot çalışmalar yürütülen dört günlük çalışma haftasına geçişte çalışanların maaşlarında bir değişiklik olmuyor. KOVID- 19 pandemisiyle uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve birçok şirketin esnek çalışma sistemlerini benimsemeye başlaması ekonomilerin haftanın sadece 4 günü çalışılan kısa çalışma haftası pilot projelerini de hızlandırdı. İşte dünya genelinde dört günlük çalışma haftası başlatan veya esnek çalışma modelleri uygulayan ülkeler.

Çalışma Haftası Kısaltılarak Çalışanların Hayat Kalitesi Yükseltiliyor

BELÇİKA: Dünya genelinde çalışanların haftada dört gün çalışmaya geçmesini resmi olarak yasal bir haka dönüştüren ilk ülke Belçika. 2022’nin başında Belçika hükümeti yeni bir istihdam piyasası reformu yaptı ve isteyen çalışanların toplamda aynı saat (toplamda 38 saat) çalışarak haftada sadece 4 gün çalışma olanağını seçebilmelerini sağladı. Çalışanlar işverenlerinden 4 günlük çalışmaya temelli geçmeden önce 6 aylık bir deneme süreci de talep edebiliyor ve isterlerse geleneksel 5 günlük çalışma modeline geri dönebiliyor. Ülkede part time çalışma da hayli yaygın ve 2021 itibariyle işgücünün yüzde 26’sı yarı zamanlı olarak çalışıyor.

ALMANYA: 34,2 saat ile OECD genelinde ve Avrupa Birliği genelinde en kısa çalışma haftasına sahip Almanya’da da 4 günlük çalışma haftasına geçiş gündemde. Ülkenin en büyük işçi sendikası IG Metall çalışma haftasının daha da kısaltılmasını talep ediyor. Forsa tarafından yapılan bir anket halkın yüzde 71’inin 4 gün çalışma talep ettiğini gösteriyor. Part time (haftada 30 saatten az) çalışanların toplamdaki payı ise 2021 itibariyle yüzde 43.

İNGİLTERE: Haziran-Aralık 2022 tarihlerinde 70 şirketin 3 binden fazla çalışanıyla katıldığı geniş bir 4 gün çalışma denemesi yapıldı. Haftada 36 saat çalışılan İngiltere’de 4 Day Week Global tarafından yürütülen denemenin sonuçları da 2022 yılı içinde yayınlandı: Verim kaybı yok, hatta bazı durumlarda çalışanların verimi daha da artmış. Ankete katılan 41 şirketten 35’i “muhtemelen” veya “çok muhtemelen” 4 günlük çalışmaya deneme sonrasında da devam etmeyi düşündüklerini bildirmiş.

FRANSA: 22 yıl önce haftalık çalışma süresini 35 saate indiren Fransa’da da şirketler 4 günlük çalışma haftasını deniyor. Fransa’da Connexionfrance’ta yer alan analize göre bu dönüşümün itici güçlerinden biri çevre konusundaki farkındalığın yüksek olması. Ülkede gelecek on yıl içinde on şirketten birinin 4 gün çalışmaya geçeceği öngörülüyor.

ABD ve KANADA: 35 şirketin katılımıyla 2 bin çalışanı kapsayan bir pilot program yürütülüyor. ABD’de ortalama çalışma haftası 38,7. Kanada’da ise haftada 40 saat çalışılıyor.

HOLLANDA: Part time çalışma özgürlüğünün de etkisiyle ortalama 29 saatlik çalışma haftasıyla dünya genelinde en kısa çalışma haftasına sahip ülkelerden biri Hollanda. İşgücünün yüzde 61’i part time çalışıyor. Kadınlarda bu oran yüzde 78, erkekler için yüzde 46. Ülkede resmi olarak 4 gün çalışmaya geçilmemiş olsa da birçok insan için bu yıllardır bir norm haline gelmiş durumda. Resmi verilere göre çalışan annelerin yüzde 86’sı haftada 35 saatten az çalışıyor.

DANİMARKA: Haftalık çalışma süresi 33 saat ile OECD genelindeki en düşüklerden biri olan Danimarka’da tam zamanlı çalışanlar günlerinin yüzde 66’sını dinlenmeye ve özel hayatlarına ayırabiliyor. 2019’da ülkenin Odsherred belediyesi toplam saatin değişmediği 4 günlük çalışma düzenine geçti.

İZLANDA: 2015-2019 yıllarında çok büyük bir 4 gün çalışma haftası denemesi yapıldı. Deneme başarıyla sonuçlandı ve birçok çalışan ücretlerinde değişiklik olmadan 40 saatten 35-36 saat çalışılan 4 gün çalışma düzenine geçti. Çalışmaya ilk başlayanların bile yılda 24 gün yıllık izni bulunuyor.

JAPONYA: 2021 yılında Japonya hükümeti yıllık ekonomi politikasında şirketlere çalışanlara 4 gün çalışmaları için izin vermelerini tavsiye etti. Geçmişte bir Japon çalışanın ayda 80 saat mesai yapıyor olması “fazla çalışmaktan ölmek” anlamına gelen Japonca “karoshi” ifadesini sözlüklerine sokmuştu. Hükümet artık çalışanların refahı için şirketlere 4 gün çalışmaya geçmelerini tavsiye ediyor.

NORVEÇ: 33,6 saatle OECD’nin 3. en kısa çalışma haftasına sahip ülke. İşgücünün yüzde 49’u part time çalışıyor. Çalışma saatleri zaten kısa olduğundan 4 gün çalışma denemesi yapılmadı ancak bazı şirketler 4 gün çalışmaya geçmiş durumda.

İSPANYA: Hükümet şirketlerin 4 gün çalışma haftası denemeesi yapmasına destek olmak için 50 milyon euro ödenek sundu. Ücretler değişmeden 32 saatlik iş haftasına geçiş denemesine 200 şirketin katılımı bekleniyor.

İSVİÇRE: 34,6 saatlik çalışma haftasıyla İsviçre de OECD genelinde en kısa çalışılan ülkeler arasında. Bazı sendikalar 4 gün çalışmaya geçilmesini talep ediyor. Hükümetin böyle bir pilot programı yok. Bazı KOBİ’ler kendi istekleriyle 4 günlük çalışma denemeleri yapıyor.

AVUSTRALYA: Ağustos 2022’de 20 şirketle bir deneme başlatıldı. Çalışma süresi yüzde 20 düşürülerek ücretlerde bir değişiklik yapılmadığı bir model deneniyor. Tipik bir çalışma haftası 36 saat.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: 2021’de tüm kamu çalışanları ve okullar için çalışma haftası 4,5’e indirildi ve cuma günü yarım gün çalışılıyor. BAE bu adımıyla dünya genelinde resmi olarak 5 günden kısa bir çalışma modeline geçen ilk ülke oldu. Sharjah eyaleti ise 4 günlük çalışma modelini kullanıyor.

Belçika'da haftada 4 gün çalışmaya rağbet edilmedi

 

İngiltere`de haftada 4 gün çalışma kalıcı hale geliyor

 

Belçika'da 4 gün çalışma başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)