BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDuayen bankacıdan dev proje----

Duayen bankacıdan dev proje

Duayen bankacıdan dev proje
05 Aralık 2012 - 13:21 www.finansingundemi.com

Bülent Şenver, etik değerlerin yerleşmesi için gençleri merkeze alan dev bir projeye soyundu

Gençlerin yüzde 44,8’inin etik denilince aklına herhangi bir şey gelmiyor. Yüzde 57,8’i ise amaçlarına ulaşmak için etik dışı davranmaktan çekinmeyeceklerini söylüyor. Ve aynı focus grubun yarısı, etik dışı davranışla karşılaştıklarında tepki vermeyeceklerini ifade ediyor. Etik değerlerin hakim olduğu bir toplumsal yapının mümkün olabileceğini düşünenlerin oranıysa yüzde 25.
Etik değerler konusunda gençlerin bakış açısını ortaya koymayı amaçlayan bu araştırmayı geçen temmuz ayında Etik Değerler Merkezi (EDMER) yaptırdı. 18-24 yaş arası 400 gencin online katıldığı anketten çıkan sonuçlar oldukça karamsar. Ama EDMER Kurucu Başkanı Bülent Şenver, bardağın dolu tarafını görmekten yana. Bu araştırmanın, etik liderler yetiştirmek amacıyla 2011’ de kurdukları derneğe ne kadar ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğuna inanıyor. “Etik hakkında fikri olmayan bu kadar genç olmasını önemsiyorum. Fikri olup yanlış bir fikre sahip olması daha kötü olurdu” diyor.
62 yaşında duayen bankacı Bülent Şenver, iş dünyasında ve toplumsal hayatta etik değerlerin yerleşmesi konusunda uzun yıllardır çalışıyor. Şirketlerin bir araya gelmesiyle 2011’de faaliyete geçen Türkiye Etik Değerler Vakfı’nın da (TEDMER) kurulmasına öncülük etmişti. “ O yapıya gençleri katmak çok zordu. Şirket meselelerinden  gençlere sıra  bir türlü gelmiyordu” diye anlatıyor EDMER’i kurma nedenlerini.
Bir yıllık derneğin şimdilik 58 üyesi ve halihazırda yürüyen 4 projesi var. Bunlardan ilki gençlerin etik değerlere çok da önem vermediğini ortaya koyan “Gençlerin gözüyle etik” projesi.  Araştırma her yıl tekrarlanacak ve ne kadar yol kat edildiğine bakılacak. Derneğin bir diğer projesi olan “ETİKA, 2012 Türkiye Etik Ödülleri”nin çalışmaları ise devam ediyor. Bu ödülün amacı, Türkiye’nin etik değerlere önem veren şirketlerini belirleyip yöneticilerini alkışlatmak… Şenver, “Türkiye’de son ila 20 yılda farklı değerler ön plana çıktı. ‘Çok para kazan da, nasıl kazanırsan kazan’ fikri hakim oldu. Toplum önüne çıkan, alkışlanan işadamları da doğru rol model olamadı” diyor. Bu algıyı yıkmak için etik değerlere önem veren şirket yönetici ve patronlarının ödüllendirildiği algısını yerleştirmek istiyor. “Hedefim” diyor, “Değerlendirme sonucu etik bulunan şirketlerin yöneticilerini bir sabah iş yerine girerken 500 genç tarafından alkışlatmak.”
ETİKA süreci son hızla devam ediyor. Şirketlerin etik değerlerini ölçmek için altı ayrı kategoride  sorular hazırlanmış: Etik değerler kültür, itibar yönetimi, kurumsal yönetim, kurumsal sosyal sorumluluk, uyum yönetimi ve liderlik, yaratıcılık, önderlik. Bu çalışmaya katılması için TÜSİAD üyelerine, İSO 500 şirketlerine, Yabancı Sermaye Derneği, Genç İşadamları Derneği, Kurumsal Yönetim Derneği, TEDMER, Etik İtibar Derneği gibi kuruluşların üye şirketlerinin genel müdürlerine davet metni gönderilmiş. “Bine yakın davet gitti” diyor Şenver ama bu yılki katılımın 100’ü geçmeyeceğini düşünüyor.
Şimdiye kadar 58 şirketten olumlu dönüş almışlar. “İlk etaptaki amacımız zaten etik konusunda şirketlerin bilinçlenmesini sağlamaktı” diyor. Şenver’e göre şirketlerin, eğitim dokumanı gibi hazırlanan sorulara bakması, ‘bizim niye bir etik kodumuz yok, bu kriterlere uymak için neler yapmalıyız’ diye araştırması da iyi bir başlangıç. Sonuçlar 2013 başında FORBES Türkiye’de açıklanacak. (Forbes Türkiye)
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)