Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
"Avrupa'da koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi halinde, ölüm oranları ocak ayında, nisan ayına göre dört, beş kat artabilir. Ayrıca vatandaşların yüzde 95'inin maske takması ve sosyal toplantılarda sıkı kontrollerin uygulanması halinde şubat ayına kadar kıta genelinde 280 binden fazla hayat kurtarılabilir."
Bu uyarılar, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge'dan geldi.
"Avrupa'da gelişen epidemiyolojik durumun büyük endişe uyandırdığını" dile getiren Kluge, Cenevre'de düzenlediği sanal basın toplantısında, koronavirüs vakalarının sürekli artması nedeniyle Avrupa'da birçok ülkede uygulanmaya başlayan kısıtlayıcı önlemlerin "kesinlikle gerekli" olduğunun altını çizdi.
Avrupa'da salgının başlangıcından bu yana haftalık en yüksek vaka sayısının (700 bin) kaydedildiğini anımsatan Kluge, toplam vaka sayısının sadece 10 gün içerisinde 6 milyondan 7 milyona fırladığını ve kıta genelinde günlük ölüm rakamlarında bin sınırının aşıldığına dikkati çekti.
"Vaka sayıları 2-3 kat arttı, ölüm oranları azaldı"
"Salgın, gidişatı kendi başına tersine çevirmeyecek. Bunu biz başaracağız." diyen DSÖ Direktörü Kluge, pandeminin Avrupa'da patlak verdiği ilk aylarda olduğu gibi ülkelerin tamamen kapatılmasına (olağanüstü hal uygulamaları) karşı olduğunu, bunun yerine salgına karşı "orantılı ve hedeflenmiş bir mücadele yürütülmesi" gerektiğini ifade etti.
Kluge, Avrupa'nın, artan vaka sayılarını engellemek için ekonomilerin kapatmaya zorlandığı mart ortası senaryosuyla karşı karşıya olmadığının altını çizerek, "Nisanda zirve noktasına kıyasla günde 2-3 kat daha fazla vaka kaydetmemize rağmen, 5 kat daha az ölüm gözlemliyoruz." şeklinde konuştu.
"Önlemler gevşetilirse, ocak ayında ölüm oranları nisana göre 4-5 kat artabilir"
Ülkelerin salgın nedeniyle "kapatılması" yerine, önlemlerin sıkılaştırılması çağrısında bulunan Kluge, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önlemleri sıkılaştırmak için hiçbir zaman çok geç değil. Ancak elbette kesinlikle endişeliyiz. Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı. Ama, tam karantina (sokağa çıkma yasağı) en son çare olmalı. Neyin yapılabileceğini ve nelerin yapılması gerektiğini mart ayına göre çok daha iyi biliyoruz."
Tam karantinaya karşı çıkan Kluge, salgına karşı önlemlerin gevşetilmesi durumunda ise ölüm oranlarının ocak ayında geçen nisan ayına göre 4-5 kat artabileceği uyarısında bulundu.
"Maske takılmasıyla 281 bin kişinin ölümü engellenebilir"
El yıkama ve diğer hijyenik önlemlere uyulması gerektiğini tekrarlayan Kluge, maske takma oranının hala yüzde 60 olduğunu belirtti.
Kluge, "Avrupa'da maske takma oranının yüzde 95'e çıkması ve kamusal ve özel alanlardaki kalabalık toplanmaların önlenmesi durumunda, şubat ayına kadar Avrupa'daki 53 ülkede 281 bin kişinin virüsten ölmesinin önüne geçilebileceğine" işaret etti.
"Virüsün değişmediğini, daha fazla veya daha az tehlikeli hale gelmediğini" aktaran Kluge, artan vaka sayılarının en önemli nedenlerinden birinin de gençler arasında daha fazla test yapılması olduğunu söyledi.
Kluge, ölüm oranlarındaki düşüşte ise test sayılarındaki artışın etkili olduğunu kaydetti.
DSÖ Remdesivir'in korona tedavisinde işe yaramadığını açıkladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.