<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDraghi teşvik hedefine ulaşabilecek mi?----

Draghi teşvik hedefine ulaşabilecek mi?

Draghi  teşvik hedefine ulaşabilecek mi?
16 Şubat 2015 - 15:40 www.finansingundemi.com

Morgan Stanley analistleri bankalar ve sigorta şirketlerinin ellerindeki Avrupa tahvillerini satışa çok istekli olmadığını öne sürüyor.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Financial Times’ta yayınlanan Morgan Stanley tarafından hazırlanan raporda, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB)  uygulamaya başladığı parasal genişleme programının hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağı sorgulanıyor.

Raporda ECB Başkanı Draghi’nin geçen ay ilan ettiği aylık 60 milyar euro tutarında tahvil ve menkul kıymet alımını içeren parasal genişleme programının durgunluğa sürüklenen ekonomilere para aktararak büyümeyi yeniden canlandırmayı ve deflasyonla mücadele etmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Ancak Morgan Stanley analistleri Avrupa tahvillerinin en büyük kısmına sahip olan bankalar ve sigorta şirketlerinin ellerindeki tahvilleri satışa çok istekli olmadığını öne sürüyor. Sebep olarak bankaların yüksek kalitede Avrupa hükümet borcunu ellerinde tutmak istemeleri gösteriliyor. Borç verenlerin güvenli hükümet borçlarını ellerinde tuttukları zaman buna karşılık olarak düzenleyici hükümlerle öngörülen sermayeyi bulundurmak zorunda olmadıkları belirtiliyor.  Morgan Stanley analistlerine göre “Yeni düzenleyici önlemler bankaları satmaya çok da istekli olmadıkları yüksek düzeyde likit varlıkları tutmaya zorluyor.”

Bu kapsamda sigorta kuruluşlarının da başka bir nedenden dolayı hükümet tahvillerini elde tutmak istedikleri ifade ediliyor. Morgan Stanley analistlerine göre bu tahvillerin uzun vadeli olması bu kuruluşların müşterilerine uzun vadeli ödeme yapmak zorunda olmaları politikalarıyla uyuşuyor. Analistler ”Sigorta kuruluşlarının varlıklarıyla teknik yükümlülüklerini uzlaştırmak zorunda olmalarından dolayı mevcut sigorta kuruluşlarının tahvil talebinde önemli bir değişiklik öngörmüyoruz” ifadesinde bulunuyor.
 
ECB KİME BEL BAĞLADI?

Bu çerçevede alıcılar için satın alınacak çok az varlık kaldığı ve ECB’nin büyük olasılıkla yabancı yatırımcıların hükümet tahvillerinin satışına bel bağladığı belirtiliyor. Ancak analistlere göre “mevcut düşük büyüme ve dezenflasyonist baskılar dikkate alındığında”  hisse ve döviz piyasalarında bu tahvillerle rekabet edebilecek çok az yatırım aracı bulunduğu kaydediliyor.

Global kriz sonrası bütçe açıklarının azalmasıyla borçlanma ihtiyaçları daha da azaldığı için Avrupa hükümetlerinin daha az tahvil satışı gerçekleştirdiğine de dikkat çekiliyor.  Bu çerçevede, yatırım bankaları ECB’nin parasal genişlemenin kapsamını daha az işlem yapılan hükümet tahvillerini veya yeniden yapılandırılmış borç yükümlülüklerini  (varlığa dayalı menkul kıymetler gibi) içerecek şekilde genişletmek zorunda kalabileceğini öngörüyorlar.
Bu durum kısmen ECB’nin mevcut varlıkların %25’i ya da daha azının alımıyla kendisini kısıtlamasından kaynaklanıyor. (Böylece herhangi bir küçük ülkedeki en güçlü kreditör ya da bir tahvilin en büyük alıcısı durumuna gelmeyecek) Morgan Stanley analistleri ayrıca şu yorumda bulunuyor:

“Eğer ECB mevcut menkul kıymetlerin %25’ini satın alma hedefini başarmak istiyorsa,  eski ya da likit olmayan varlıkları da kapsayacak şekilde çok geniş bir ölçekte tahvil alımı yapması gerektiğine inanıyoruz. “
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)