Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ECB Yönetim Konseyi, yarın Frankfurt’ta toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak. ECB Başkanı Mario Draghi de alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. ECB, özellikle enflasyon dinamiklerini yakından izliyor. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) nihai verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon eylülde yüzde 1.5 seviyesinde ölçüldü.
Euro Bölgesi’nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. ECB, bu doğrultuda varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor. ECB Yönetim Konseyi’nin, toplantıda aylık 60 milyar euroluk varlık alım miktarını azaltması beklenirken, faizlerde ise herhangi bir değişiklik yapması öngörülmüyor. Ayrıca programın süresinin de uzatılacağı düşünülüyor.
‘HER ZAMAN OLDUĞU GİB RİSK VAR’
Berenberg Ekonomisti Florian Hense, ECB’nin ocak ayından itibaren varlık alım programını 60 milyar eurodan 40 milyar euroya indirebileceğini ifade etti. ECB’nin 2018’in sonlarında varlık alım programını sonlandırmadan önce varlık alım miktarını 20 milyar euroya indirebileceğini dile getiren Hense, ancak her zaman olduğu gibi ekonomik görünüme yönelik risklerin olduğunu aktardı.
Hense, 2018 yılında ekonomide bir hayal kırıklığı yaşanması durumunda bankanın varlık alım miktarını daha uzun bir süre 40 milyar euroda tutabileceğini dile getirdi. Hense, enflasyondaki kademeli artıştan dolayı ECB’nin parasal genişlemeyi yavaş bir şekilde bitirebileceğini belirterek, politika faizindeki ilk 25 baz puanlık artışın 2019 eylülden önce gerçekleşmeyeceği tahmininde bulundu.
‘İYİLEŞMEYİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR’
ING Grup Almanya ve Avusturya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski ise ECB’nin toplantıda uygulamayı planladığı güvercin para politikasının ilk ayrıntılarını verebileceğini belirtti. ECB’nin ocak ayından itibaren varlık alım programını 20 milyar euro azaltabileceğini söyleyen Brzeski, varlık alım miktarının hazirandan itibaren de 20 milyar euro daha azaltabileceğini kaydetti.
Brzeski, bankanın varlık alım programında erken bir azalışa gitmesinin olası sonuçlarının farkında olduğunu vurguladı. Dış riskler kadar Katalonya ve eksik olan reformlara da dikkati çeken Brzeski, bunların Euro Bölgesi’ndeki iyileşmeyi olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.
TD BANK’IN BİLGİ NOTUNDA NE YAZIYOR?
Toronto-Dominion (TD) Bank tarafından yayınlanan bilgi notunda da “ECB’nin parasal genişleme programının miktarını 12 ay boyunca ayda 30 milyar euro olarak duyurmasını bekliyoruz” denildi. Bilgi notunda ayrıca son zamanlarda ECB’den gelen sinyallerin, varlık alım programına ilişkin odak noktasının programın hızıyla ilgili değil süresiyle ilgili olacağını gösterdiği aktarıldı.
COMMERZBANK NASIL YORUMLUYOR?
Commerzbank ekonomistleri tarafından yayımlanan bilgi notunda da ECB’nin ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere aylık tahvil alım hacminde bir düşüş duyurmasının beklendiği kaydedildi. Notta, “Fakat ‘Doktor’ Draghi, bu adımın gevşek bir para duruşunun sonu olarak görülmemesi için çeşitli ‘sakinleştiriciler’ de sunacak. Yüksek derecede borçlu ülkelerin devlet tahvilleri bundan etkilenmeyecek gibi görünüyor. Euro Bölgesi ekonomisi bu nedenle çok fazla teşvik edici bir para politikası ile körüklenmeye devam edecektir” denildi.
BARCLAYS ‘AZALTMA’ ÖNGÖRÜYOR
Barclays ekonomistlerince hazırlanan raporda ise ECB toplantısında, Başkan Draghi’nin varlık alım programının süresinde dokuz ay uzatma ve varlık alım miktarında da 30 milyar euroluk azalış duyurmasını öngördükleri bildirildi. Raporda, parasal genişleme programının 2018 sonuna kadar devam etmesi öngörülürken kısa vadede sözlü yönlendirmede ise bir değişikliğin beklenmediği belirtildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.