Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hükümet, dövizle borçlu şirketlerin sayısını tespit için Merkez Bankası'nın çalışmasını bekliyordu. Neşe Karanfil'in Hürriyet'teki haberine göre Merkez Bankası, konuyla ilgili çalışmasını tamamladı. İşte o haber:
Rekor üstüne rekor kıran döviz 27 bin şirketi yakından etkiliyor. Hükümetin de döviz borçları için harekete geçtiği reel sektörde 27 bin şirketin yabancı para cinsinden borcunun bulunduğu anlaşıldı.
Merkez Bankası’nın çalışmasına göre 27 bin firma içinde 100 milyon lira üzeri yabancı para borca sahip bin 100 firma bulunuyor. Hükümetin, şirketlerin kur riski için incelediği Hindistan modelinin, “Kur riski yüksek firmalara daha yüksek risk ağırlığı ve genel karşılık uygulamasına” dayandığı, Endonezya modelinin ise firmaların, “Yurtdışından borçlandığında belirli bir oranını hedge etmek (vadeli)” esasına dayandığı belirtildi.
30 ŞİRKET BORÇ LİDERİ
Merkez Bankası, kasım ayı Finansal İstikrar raporunda şirketlerin reel sektör kur riski başlığı altında döviz borçlarına ilişkin ayrıntılara yer verdi. Raporda, finansal olmayan özel sektör firmalarının net döviz açık pozisyonunun artış eğilimini sürdürdüğüne dikkat çekilerek, açık pozisyonunun Merkez Bankası döviz rezervlerine oranının yüzde 200 ve bir yıllık toplam mal ve hizmet ihracatına oranının da yüzde 100’e yaklaştığı vurgulandı. Kısa vadeli açık pozisyonun sıfıra yakın olduğu ve bunun olumlu bir gösterge olduğuna değinilen raporda, buna karşın uzun vadeli açık pozisyonunda süregelen yükselişin kur risklerini canlı tuttuğu kaydedildi. Raporda, 27 bin firmanın yabancı para borca sahip olduğu, 100 milyon lira üzeri yabancı para borca sahip bin 100 firmanın toplam borcun yüzde 75’ine denk geldiği belirtildi. Raporda, toplam yabancı para kredilerin yüzde 20’sini oluşturan en yüksek montanlarda yabancı kredi kullanan 30 firma incelendiğinde bu firmaların enerji, havalimanı, otoyol, şehir hastanesi ve telekomünikasyon gibi Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projesi, yüksek ihracata sahip otomotiv ve metal sanayi gibi sektörlerde toplandığı anlatıldı.
nasılsa sıfır problem ülkesiyiz. başkanlık sistemi ve yeni anayasa doları 4 tl den 1 tl ye indirecek. YERSEN TABİ.
e ben 7-8 aydır dolar 5 tl yi bulacak diyorum. hükümet halkı kandırdı tl alanlar zarar etti ve etmeye devam edecek. aklınız varsa dolar alın.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.