Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın dün yayımladığı verilere göre, yabancılar Türkiye'ye döviz getirdiler, döviz arzına katkıda bulundular. Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugün bu verileri değerlendirdi. Aktaş bu verilere göre dövizdeki yükselişin sebebinin yabancı yatırımcılar değil de döviz borcu olan şirketlerin sebep olduğunu kaleme aldı. İşte Aktaş'ın o yazısı;
Siyasetçiler, dövizde son dönemde yaşanan hızlı artışı sürekli olarak yabancıların kötü niyetine bağladılar. Ama bir hep duyduğumuz vardı ortada, bir de gördüğümüz... Gördüğümüz resmi rakamlardı, yabancıların Türkiye'deki varlıklarını satıp gidip gitmedikleriydi. Resmi rakamları da tabii ki devletin en önemli kurumlarının birinin, Merkez Bankası'nın verilerinden izliyorduk.
Daha önce de vurguladık; döviz kurundaki artışta yabancıların sanıldığı gibi bir etkisi yoktu, rakamlar bunu gösteriyordu çünkü. Kuru artıran başka bir kesimdi. Nitekim o kesimin kim olduğu hem Başbakan Yıldırım tarafından ifade edildi, hem de geçenlerde uygulamaya konulan bir kararla bir anlamda kabullenildi.
Başbakan Yıldırım, dövizin döviz borçlusu Türk şirketlerinin talebi yüzünden arttığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan KHK ile de kamuya olan döviz borçlarının 2 Ocak'taki kur üstünden ödenmesine olanak sağlandı. Böylece, borçlu şirketlerin, "kur daha da artmadan döviz almak yoluyla kurun daha da yükselmesine yol açmaları" önlenmek istendi.
Tek başına bu karar bile, döviz kurlarını yükseltenlerin döviz borçlusu Türk şirketleri olduğunu ortaya koyuyor.
Yabancılar döviz getirdi
Merkez Bankası'nın dün yayımladığı verilere göre, yabancı yatırımcılar Türkiye'den döviz götürmek bir yana geçen hafta net 300 milyon dolarlık menkul kıymet alımı yaptılar. Yani yabancılar Türkiye'ye döviz getirdiler, döviz arzına katkıda bulundular.
Yabancıların 13-20 Ocak haftasında hisse senedinde 456 milyon dolarlık alım yaptığı, devlet iç borçlanma senedinde (DİBS) ise 156 milyon dolarlık satış gerçekleştirdikleri görüldü. Böylece net alım 300 milyon dolar oldu.
Yabancı yatırımcılar asıl satışı doların ay ortalaması bazında henüz 3.23 düzeyinde bulunduğu kasım ayında gerçekleştirdiler. Söz konusu aydaki yabancı satışı tam 2.6 milyar doları buldu.
Yabancılar daha sonra adeta durdular. Aralık ayındaki satış yalnızca 23 milyon dolar oldu.
Ocak ayının ilk üç haftasında ise yabancı yatırımcıların net 139 milyon dolarlık alım yaptıkları görüldü.
Hayatımda bir kere döviz aldım o da bundan 10 yıllar önce bir kaç gün elimde durdu. Aylardır öylesine muhafazakar, öylesine milliyetçi öylesine sosyalist görüşlü kişi ve şirketlerin USD-EURO aldığını görüyorum. Kimse maval okumasın olan garibana oluyor. İnancı, görüşü, yüreği temiz garibana...Diğerleri öylesine adamlar...
Reis kandırdı bizi.Ekonomik saldırı var satın dedi. Bizde sattık, zarar ettiğimiz gibi, bide APTAL durumuna düştük. Referandum da oyum HAYIR.
Risk varda dolar artar.2ocaktaki düzenlemeden sonrs yine yükseldi.
Büyümeyi kontrollü yapmazsan işte böyle büyüycem de büyüycem diyen şımarık şirketler yüzünden hadsizce döviz üzerinden borçlanır ve göstergelerin içine edersin.
son 16 yılın en kötü ekonomi yönetimi başımızda. yanlış teşhis yanlış tedavi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.