Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yurt içinde günün en önemli verisi olarak takip edilen enflasyonun yükselişi hız kesti. Beklentilerin altında kalan yıllık enflasyonda, düşüşe işaret eden mayıs verileri sonrasında bu hafta TL varlıklar üzerinde ciddi baskı unsuru yaratan 'faiz indirimi' yeniden gündeme geldi.
Güne 8,60 seviyesinin altında başlayan dolar/TL, enflasyon düşüşü ile bir kez daha faiz indirimi ihtimalinin güçlenmesiyle birlikte yükselişe geçti ve 8,62'nin üzerini gördü. Benzer bir hareket de euro/TL'de görülürken, işlemler 10,52 seviyesinden geçiyor.
Enflasyona rağmen dolar/TL neden yükseliyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesi gerektiğini net bir dille katıldığı yayında açıklaması ile kurlar tarihi seviyelerini güncellemişti. Dolar/TL, 8,88'i, euro/TL de 10,76 yı görmüştü.
Dün yatırımcı toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise para politikasında gevşeme beklentilerinin haklı bir gerekçeye dayanmadığını, bu baskının ortadan kalkması gerektiğini işaret etti. Kavcıoğlu'nun açıklamalarında yer alan enflasyon ve politika faizine değinilen bölümde de, "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanılmıştı.
Kavcıoğlu'nun faiz indirimi için işaret ettiği enflasyondaki kalıcı düşüş vurgusu ve bugün enflasyon rakamlarıyla birleşince TL üzerindeki Faiz indirimi baskısını desteklemiş oldu.
Kritik tarihler: 14 ve 17 Haziran
Dünya'dan Hüseyin Koyuncuoğlu haberine göre, TL'nin haziran ayındaki yol haritasında kritik virajlardan olan enflasyon verisi geride kalırken gözler artık 14 Haziran'daki Erdoğan-Biden görüşmesi ve oradan gelecek açıklamalarda olacak. Kurlar için bir diğer önemli tarih ise 17 Haziran, yani Merkez Bankası'nın bu ayki PPK toplantı tarihi. Faiz indirimi açıklamalarının Merkez Bankası'ndan karşılık bulup bulmayacağı, faizlerde muhtemel bir indirim olsa bile bunun ne kadar olacağı piyasaların kafasındaki sorulardan ve cevapları almak için bu tarihler öne çıkıyor.
"Faiz indirimi açıklamaları dolar/TL'de neler olacağına dair ön gösterim sundu"
TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Atılım Murat, enflasyonda haziran ve temmuzda yükselme potansiyeli olduğunu söylerken, ağustos ayından sonra baz etkisiyle enflasyonun düşüşe geçme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Murat, enflasyonda baz destekli düşüşle birlikte faiz indirimlerinin daha güçlü bir şekilde gündeme gelmesini bekliyor. Murat'ın analizi şöyle:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi açıklamaları sonrasında muhtemel bir faiz indirimi durumunda neler yaşanabileceğinin ön gösterimini görmüştük. Dolar/TL 8,88'e kadar çıkarken dün Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun para politikasında gevşeme iddialarını 'haklı gerekçelere dayanmıyor' olarak nitelendirmesi piyasaların biraz da olsa sakinleşmesini sağladı. Bugün gelen enflasyon ise tam kapanma etkisiyle düşüşe geçse de ÜFE-TÜFE arasındaki fark muazzam bir düzeye ulaştı. Üreticiler, pandemi şartları ve ekonomik gidişat nedeniyle kurdan kaynaklanan maliyetleri tüketicilere artık daha hızlı yansıtıyolar. Talepte toparlanma gördükleri anda üreticiler fiyatlara bu artışları yansıtacak. Normalleşme adımları sonrası haziran ve temmuz ayında enflasyonda yükseliş yaşanabilir. Ancak ağustos ve eylülde baz etkisiyle enflasyon yönünü aşağıya çevirecek. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun da faiz indirimi ve enflasyona ilişkin işaret ettiği tarihler aslında baz etkisinin kalkacağı bu tarihler.Döviz kurları için artık önümüzde iki önemli tarih var; 14 Haziran'daki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Biden görüşmesinden çıkacak mesajlar ve 17 Haziran'daki PPK'dan faiz indirimi gelip gelmeyeceği. Hatta bugünlere denk gelen 15-16 Haziran'daki Fed'in Açık Piyasa Komitesi Toplantısı da özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük önem taşıyor. Faizlere ve varlık alım programına dair mesajlar kısa vadeli Türk Lirası için yön belirleyici durumunda.
"TÜFE-ÜFE farkı enflasyon baskısının sürdüğüne işaret ediyor"
Bugün gelen enflasyon verisinin kurlar ve faiz üzerindeki etkisini değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Aslanoğlu, enflasyonda yaşanan düşüşe rağmen ÜFE - TÜFE farkının açılması enflasyon dinamiklerinin devam ettiğini gösterdiğine dikkat çekti. Türkiye'deki kadar olmasa da benzer dinamiklerin başka ülkelerde de olduğuna değinen Aslanoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
Mayıs ayında kapanmalar TÜFE’deki artışı frenledi görünüyor. Önümüzdeki dönemde döviz kurları ve emtia fiyatları gerilemedikçe TÜFE’nin tekrar artma ihtimali yüksek. Bu tablo netleşmeden MB’den bir adım beklemiyorum. Önümüzdeki toplantıda MB politika faizinde bir değişiklik beklemiyorum fakat toplantı tutanağında dezenflayon vurgusu yapılabilir ve buna bağlı olarak 3. Çeyrek sonuna doğru faiz indirim sinyali gelebilir.
Enflasyondaki yükseliş hız kesti
Enflasyon 7 ay sonra ilk kez geriledi
Kavcıoğlu: Politika faizini enflasyonun üzerinde tutacağız
Merkez’den değişiklik beklenmiyor
Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması: Düşürmemiz şart
Bunlar hep yabancı finansörlerin içeride şakşakçılığını yapan yerli finansçıların üfürdüğü uyduruk sebepler ki yabancı ve yerli sermayedarları kurları harekeylendirmede kullanıyorlar ve algı yapıyorlar ki bankalardan da destek atan olabilir, araştırmak gerekli...
TV ekonomi programında sunucu , banka yetkilisine soruyor , enflasyon , kur değerlemesinde kimin beyanını esas alıyorsunuzCbaşkanının mı , Merkez bankasının mı ? Bankacı MB diyor..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.