Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Devlet İstatistik Kurumu ülkemizde en iyi çalışan kamu birimlerinden biridir. DİE 31 Ekim tarihinde iki adet güncel ve önemli haber bülteni yayınladı. Bültenlerin biri turizm istatistiklerini, diğeri ise dış ticaret istatistiklerini vermekte. İkisi de ülkemiz ekonomisi için çok önemli konular.
Turizme bakıldığında temmuz, ağustos ve eylül aylarında, yani 2016 yılının üçüncü çeyreğinde turizm gelirinin 2015 yılı üçüncü çeyreğine göre yüzde 37.7 azalmış olduğu hemen göze çarpıyor.
Cep telefonu ve marina hizmetleri hariç turizm geliri 2015 yılının bu üçüncü çeyrek döneminde 12.3 milyar dolar iken, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde ise ancak 8.3 milyar dolar olabilmiş. Bilindiği gibi üçüncü çeyrek turizmin en çok gelir getiren çeyreğidir ve bu nedenle de çok önemli bir çeyrektir.
Turizm gelirinin yüzde 71.6 kadarı yabancı ziyaretçilerden, yüzde 28.4 kadarı ise yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edilmiş bulunuyor. Bu çeyrekte turizm harcamalarının 6.7 milyar doları kişisel harcamalar, 1.6 milyar doları ise paket turlardan gelmiştir. Üçüncü çeyrekte yabancıların ortalama kişi başına harcaması 622 dolar olurken yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 901 dolar olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye’den çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayısı ise 2016 yılı üçüncü çeyreğinde 2015 üçüncü çeyreği ile karşılaştırıldığına yüzde 30.7 azalarak 12 milyon 63 bin kişi olmuş. Bunların yüzde 78.5 kadarı yani 9.5 milyon kişi yabancılar, yüzde 21 kadarı yani 2.6 milyon kişi ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlarmış.
Tabii bir de turizm giderine bakmak gerekiyor. Yurtdışına giden vatandaşlarımızın turizm gideri üçüncü çeyrekte geçen yılın ayni çeyreğine göre yüzde 15.8 azalarak 1.2 milyar dolar olmuş.
Üçüncü çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı ise yüzde 3.1 azalarak 2.2 milyon kişi olmuş. Bu vatandaşlarımızın kişi başına ortalama harcaması ise 506 dolar kadar imiş!
Hatırlarsak son dönemde Türkiye cari denge açığını 60 milyar dolar düzeyinden 30 milyar dolar düzeyine indirmişti.
Ancak petrol fiyatları hafifçe de olsa yükselme trendine girecek gibi. Bu bizim dış dengemize negatif etki edecek bir şey. Ayrıca dolar cinsi faizinin aralık ayında artırılması da oldukça olası. Bu durumda da TL bir miktar değer kaybedebilir. Zaten şimdiden kaybetmeye başladı.
Bu nedenle bugünlerde döviz durumumuzun aşırı döviz harcamasına tahammülü yok. 2017 yılında ekonomideki birinci derece önemli yaklaşım, döviz tasarrufu olmalıdır.
Akşam/Deniz Gökçe
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.