Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen hafta sonu açıklanan eylül ayı Cari İşlemler Hesabına /Döviz Hesabına göre, eylül ayında aylık döviz açığımız küçük. 1.6 milyar dolar ama, bu açığı finanse edecek döviz girişi yok.
Tersine 3.1 milyar dolar döviz çıkışı var.
- Eylül ayındaki döviz çıkışı ekimde de devam etti. TCMB’nın yayınladığı verilere göre 30 Eylül’den 4 Kasım’a kadarki dönemde sadece Devlet İç Borçlanma Senetleri’nden net 1.2 milyar döviz çıkışı oldu.
Turizm gelirlerimizde büyük ölçüde gerileme var. İhracat gelirlerini artıramıyoruz. Bu iki gelişme sonucu toplam döviz gelirlerimiz azalıyor.
Ne var ki, döviz giderlerinde de değişik nedenlerle ortaya çıkan gerileme, gelirlerdeki azalmayı dengeliyor.
Ekonomideki yavaşlama nedeniyle ithalat harcamalarındaki artış da yavaşladı. Petrol fiyatının gerilemesi sonucu enerji faturamız küçüldü. Altın ithalatına daha az döviz ödüyoruz. Bütün bunlar döviz giderimizi aşağıya çekiyor.
Eylül ayındaki 1.6 milyar dolar büyüklüğündeki cari açığı kapatacak büyüklükte döviz girişi olması beklenirken,eylül ayında ülkeye net döviz girişi olmadı. Toplam 3.1 milyar dolarlık net döviz çıkışı oldu.
Cari açık ve net döviz çıkışı ile birlikte eylül ayında döviz hesabımız toplam 4.7 milyar dolar açık verdi.
Açığın finanse edilememesi, döviz girişi yerine döviz çıkışı olması durumunda, ülkedeki döviz birikimi (rezervi) aynı miktarda azalıyor.
Talebi karşılayacak büyüklükte arz olmaması, döviz fiyatında artışa yol açıyor.
Eylül ayında doğrudan yatırım hesabından ülkeye net döviz girişi 719 milyon dolar oldu. Buna karşılık portföy yatırımlarından (borsa ve devlet iç borçlanma senetlerinden) 1.5 milyar dolar çıkış oldu. Döviz kredisi hesabından 2.3 milyar dolar ödeme yapıldı. İşte bu 3 kanaldaki döviz giriş çıkışı sonucu ülkeden çıkan net döviz toplamı 3.1 milyar dolar oldu.
Hemen her ay belli miktarda nereden geldiği belli olmayan döviz girişine alışmıştık. Net Hata Noksan kaleminden izlenen bu nereden geldiği belli olmayan döviz girişi de eylül ayında azaldı. 36 milyon dolara düştü. Halbuki önceki aylarda 1-2 milyar dolar döviz girişine alışmıştık.
Döviz girişinin cari açığı finanse edecek ölçüde olmaması, döviz fiyatlarında yükselişi sürdürür.
Döviz girişini engelleyen olumsuz gelişmeleri düzeltmeye mecburuz.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.