Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TMCB) müdahaleleri sonucu aylardır sabit bir seyir izleyen dolar/TL kurunun bu hafta son iki ayın en yüksek seviyesine çıktığına dikkat çekiyor.
Doların diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesine rağmen dolar/TL kurunun pazartesi gününden beri yüzde 2 yükselerek 6,99 seviyesinden işlem gördüğünü belirten WSJ, bunun 12 Mayıs'tan beri en yüksek değer olduğunu kaydediyor.
Dolar/TL kuru 7 Mayıs'ta 7,26'yı aşarak rekor kırmıştı.
Euro/TL kuru ise bu hafta içinde yüzde 3 yükselişle 8,31'e çıkarak rekor kırdı.
'Sermaye kontrollerinden endişe ediliyor'
Üzerindeki siyasi baskı yüzünden Merkez Bankası'nın faizleri artırmasının beklenmediği, böylece kurun kontrol altına almak için ülkelerin elindeki tek çare olan faiz seçeneğinin kullanılamaz hale geldiği ifade ediliyor.
Bunun yerine Merkez Bankası'nın elindeki yabancı para rezervini erittiği vurgulanıyor.
Bu durumun "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hareket etme kapasitesini azalttığını" belirten gazete, korona virüs kriziyle turizm ve ihracattan sağlanan gelirin de düştüğünü aktarıyor:
"Analistler ve yatırımcılar Türkiye'nin şimdi sınırlı da olsa sermaye kontrolü uygulamasına geçmesinden endişe ediyor, Piyasalardaki oynaklığın önüne geçmek için ülkenin dışına para akışının kısıtlanacağı ya da yasaklanacağı önlemler…"
Gazeteye konuşan Pictet Varlık Yönetimi'nden kıdemli ekonomist Nikolay Markov, "Gerçekten hassas bir durumda sıkışıp kaldılar. Şimdi geçmişe göre daha da kırılgan bir durumdalar çünkü belli ki pandemi yardımcı olmuyor" diyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise bugüne kadar sermaye kontrolü haberlerini sürekli reddederek serbest piyasa kurallarına bağlı kalacaklarını söyledi.
Merkez Bankası'nın rezervlerine dair tartışmalar
WSJ'deki haberde pandemi başlamadan önce de Türkiye'nin yüksek enflasyon, artan dış borç, kredi büyümesi ve cari açık ile mücadele ettiği vurgulanıyor.
Gazete, TL'nin düşüşüyle mücadele etmek için Merkez Bankası'nın rezervlerini sattığını ve kamu bankalarının da döviz sattığını belirtiyor.
Reuters haber ajansı da daha önceki haberlerinde dolar/TL kurunun 7 seviyesinin üzerine çıkmaması için kamu bankalarının döviz sattığını bildirmişti.
Reuters, 16 Temmuz tarihli haberinde ise Türk Lirası'nı korumak için Merkez Bankası ve kamu bankalarının piyasaya geçen yıldan beri toplam 100 milyar dolar sürdüğünü, bu yüzden kamu bankalarının açık pozisyonunun öz kaynaklarına oranının, yasalarda belirlenen sınırı aştığını yazmıştı.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ise Çarşamba günü yeterli döviz rezervine sahip olduklarını açıklamıştı.
WSJ'ye konuşan Oxford Economics'ten kıdemli ekonomist Maya Senussi, "Merkez Bankası artık bu politikanın işlemediğinin farkında. Bugüne kadar müdahale ettikleri gibi müdahale etmek yeterli ateş gücü yok" dedi.
Goldman Sachs'ın hesaplamalarına göre Merkez Bankası 17 Temmuz'dan beri rezervlerinden 60 milyar dolar harcama yaptı.
BlueBay Fon Yönetimi'nden stratejist Timothy Ash WSJ'ye, "Bu basit bir hata mı yoksa yeni bir strateji mi? Kuru savunması daha kolay olsun diye ucuz bir seviyeye mi düşürmeye çalışıyorlar?" yorumunda bulundu.
WSJ'ye göre ekonomistler aynı zamanda herhangi bir sermaye kontrolünün getirilmesinin Türkiye'nin ihracatı için olumsuz olacağı görüşünde.
Gazeteye konuşan ekonomist Uğur Gürses'e göre ise "Türkiye böyle bir durumda kendini ayağından vurur".
Türkiye ekonomisi V şeklinde toparlanıyor
KDV indirimi fiyatlara da indirim getirir mi?
Döviz rezervi azaldı doğrudur Kesinlikle algı yapmaya çalışıyorlar Fakat hesaba katmadıkları Asıl olay Merkez bankası Aralık-Ocak - Şubat dönemşnde TaTarihin en büyük Altın satın alımını yaptı. Herşeyi bilip bilmeden kafanıza göre Boş yorum Yapmayın. Başka bir niyetiniz yoksa.
Hükümetin yapacağı tekşey belirli bir tarih verip o tarihte yurtiçi yerleştikleri için dolar kurumu 3 TL den sabitledim demek bak nasıl dolar 3 TL ye iniyor bu bencil milletin döviz hesaplarına 136 milyar dolar mevcut. Tl niçin dönülmesi gerektiğni artık bunların anlaması gerekir. Bu gemi hepimizin gemisi uyanın artık
Ekonomi 101 e kayıt yaptirin.
Kimin dövizini sattınız/satıyorsunuz, nasıl dalgalı kur, ekonomiden iktisat 1 öğrencisi kadar anlamıyorlar.
Kamu bankları 100 milyar doları , piyasaya sürebilecek güce ve paraya sahiptilerse helal olsun derim.Yaşanan süreçte ABd dolar ile yıkarız dedi , borsa ve tahvilden para çıktı,pandemi yaşandı. bankalarımız ve ekonomi yönetimi hala yıkılmadılarsa , yakın süreçte yıkılmazlarsa daha da bişey olmaz.Adamlar karıştırdıkları ülkeyi gün be gün ekonomik ve sosyal olarak izliyorlar. Ne diyeyim Allah büyüktür. Dünyayı sömürgeleştiren ahlaksızlaştıran , muhtaciyet seviyesine getiripte uzaktan izleyen kibirlililer; ölmeden sizinde mahfınızı görürürüm İnşallah.
Halen Tayyip aşkıyla gözleri kör olmuş, kalpleri taşlaşmış ve beyinleri dumura uğramış insanların varlığı üzüntü verici.
İnsan babasının çiftliğini bile kullanırken vicdan sahibidir bunlarda devletin malını öyle hor öyle vicdansız kullandilarki. Her sikistiklarinda herkese hainlik damgası vurdular. Ayasofya siyasete açılınca milletin ağzına emzik verdiler şimdi o emziği boş boş çekiyor millet haaa aciyormusun zerre acimiyorum
Bu millet ekonomi iyice dibe vurmadan işini gücünü kaybetmeden akıllanmayacak, ülkeyi bitirdiler din sömürücüleri.
Sen duzen değişirken sendekı hikaye aynı .Ya anlayana...
Merkez bankası rezervlerinde DÖVİZ kalmadı. Bunların yaptıkları hataları samimi söylüyorum 15 yaşındaki ortaokul çocuğu yapmaz.:o)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.