<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDöviz açığı olanlar 2014’te zorlanacak----

Döviz açığı olanlar 2014’te zorlanacak

Döviz açığı olanlar 2014’te zorlanacak
29 Aralık 2013 - 09:09 www.finansingundemi.com

Kurda, FED’in likiditeyi kısmasıyla ilgili başlayan trend, artan siyasi tansiyonla zirve yaptı. Yükselen trend bütün yıl etkisini hissettirecek

Siyasi risklerin tavan, borsanın taban yaptığı bir hafta yaşadık. Hisselerde açığa satışlar, döviz piyasasında panik alımlar, bir anda piyasanın dalga boyunu artırdı. Türkiye 2014’e siyasi çalkantılarla girerken piyasalar da dalgalanmayı en üst boyutta yaşıyor. Oynaklık had safhada. Hisselerde 16 Aralık’tan bu yana başlayan erime 78 milyar TL’yi buldu. Değeri 552 milyar TL olan Borsa İstanbul, 10 günde 473 milyar TL’ye düştü.
Dolar 2.17 TL’ye çıkarken euro 3.01?TL’yi gördü. Dövizdeki artış büyük dalgayı da beraberinde getirecek. Dövizle borçlananlar geri dönüşlerini yapmakta zorlanırken, yatırımlar ötelenmeye başlayacak. Artan maliyetler net kâr marjlarını düşürecek.
Şişen finansman giderleri ve kur farkından kaynaklı giderler bilançolarda tahribat yaratacak. Gerileyen kârlar şirketlerin performanslarına yansıyacak. Yani içeride yaşadığımız dalga, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı ile başlayan büyük dalga ile birleştiğinde sıkıntıların daha da katlanma riskini artırıyor. Bu nedenle şu günlerde, yatırımlar, harcamalar ve atılacak adımların yeniden gözden geçirilmesinde fayda var.
Büyük dalga reel sektörden
Dövizdeki yükseliş ve 2014’te yüksek seyrin devam etmesi halinde yüksek miktarda dövizle borçlanan reel sektörün sıkıntı yaşaması kaçınılmaz. Verilere bakıldığında bankacılığın güçlü olduğu görülüyor.
Öte yandan faizlerdeki gerileme, kurların belli bir seviyede dolaşması ve ülke kredibilitesinin artması reel sektörün yurtdışından çok rahat borçlanmasına neden oldu. TCMB verilerine göre, finansal kesim dışındaki firmaların net açık döviz pozisyonu eylül sonu itibariyle 164.4 milyar dolar.   Dolarla alıp TL ile satan bir ülke olarak enerji maliyetlerindeki artış da reel sektörü zorlayacak bir diğer unsur.
210 şirketin döviz açığı var
Borsada işlem gören 406 şirket içinden 210 tanesi kur artışına aşırı duyarlı. Bu 210 şirketin toplam net yabancı para pozisyonu 101 milyar TL ekside. Yani kurun her 10 kuruşluk artışı bu şirketlerin yaklaşık 5 milyar TL’lik daha ek yüke katlanmasına neden olacak. Özellikle de kısa vadeli borç yükü altına girmiş ya da ödeme vadesi gelmiş şirketler daha fazla etkilenecek.  
Kur artışı döviz açığı olan firmaların bilançolarına olumsuz yönde yansıyor. Ancak olumsuzluğun realize olup zarara dönmesi ise artan kur rakamları üzerinden şirketin kasasından nakit çıkması ile gerçekleşmekte. Uzun vadeli borç yükü olanların şansı ise arada geçen sürede kurların düşecek olma ihtimali. Bu ihtimal gerçekleşmediği taktirde uzun vadeli döviz açığı olanların da riskleri realize olmak durumunda.
Kurdaki yükselişten en fazla etkilenecek şirketlerin başında ise Türk Telekom geliyor. Bu nedenle olsa gerek 9 günde yüzde 12.31’lik değer kaybetti.
Temettü verimi yüksek olmasına rağmen kur artışında yaşanan yükselişin şirket bilançosuna yansıyacak olması hisselerde satışları getirdi. Tüpraş ve THY de en fazla etkilenecek şirketler arasında yer alıyor. 



KONUT SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN RİSK
Piyasalardaki dalgalanma, konut sektörünü de etkileyecek. Varlık fiyatlarındaki artış, borçlanması yüksek reel sektörün kur artışı ile ek maliyete katlanmasına ve geri ödemede sıkıntıların yaşanmasına neden olacak. Konut-Der Başkanı Ömer Faruk Çelik, aralık-mart ayları arasında konut sektörünün toplam cirosunun yüzde 10’u oranında işlem gerçekleştiğini söylüyor. 2014 Mart ayında sektörde canlanma beklenirken, bu canlanma tam tersi bir sürecin yaşanmasına da neden olabilir.
SİYASİ TANSİYON YÜKSELDİKÇE TÜRBÜLANS DAHA DA ARTIYOR
Piyasalarda kritik seviyelere gelindi.  Global bazda da gelişmekte olan ülkelerde kaygılar arttı. İçerde yabancı para çıkışlarının yaşandığı bir dönemde, siyasi gerginliğin tırmanışa geçmesi, ister istemez satışları artırıyor. Böylesi durumlarda paniğe kapılmayıp konjonktür fırsatın hangi hisseleri işaret ettiğini tespit edenleri büyük fırsatlar bekliyor.  
Paniği yönetenler kazanır
Piyasalardaki oynaklığın tavan yaptığı dönemlerde kazanmak mümkün mü? Başarılı traderların bu noktada sihirli bir formülü var. Onlar, piyasaların aşırı oynak olduğu ve temposunun anormalleştiği dönemlerde en iyi yaklaşımın pozisyonu bırakmak olduğunu söylüyor. Bunun ölçüsü ise art arda gelen tabanlar ya da tavanlar.
Üst üste üçüncü defa taban görüldüğünde iyimserliklerinin arttığını, dördüncü tabanda ise alım zamanının geldiğini söylüyorlar. Ayı piyasasında da kazanılabileceğini ancak fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar.
Borsada son 9 gün içerisinde hisse senetlerinde yaşanan erime, “felaket” senaryoları, bir çok hisse sahibinin zararına da olsa pozisyonunu bozarak parasından geri kalanını kurtarma telaşına itti. Uzun vadeli yatırımcı olduğunu iddia edenler dahi gözlenen düşüş psikolojisi ile bir anda kısa vadeli yatırımcılara dönüştü. Karamsarlığa kapılarak hisse senetlerini neden ve ne kadar süreyle aldıklarını unuttular. Böylece gönüllü olarak para kaybedenlerin sayısı arttı.
Borsada özellikle “zamanlama” tuzağına düşenler, ciddi kayıplara uğradı. İnsanlar çöküş dönemlerinde hisse senetlerine yatırım yapmayı tehlikeli bularak satarken aslında tehlikenin sadece satmaya çalıştıkları “zaman” olduğunu kaçırmaktalar.
Hisse senetlerindeki hareketlere bakıldığında, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin yüzde 40’ının piyasa değerlerinin altına kaydığı görüldü.
110 ŞİRKET 1 TL’NİN ALTINDA İŞLEM GÖRÜYOR
Borsadaki 186 şirket cuma kapanışına göre defter değerinin altında bulunurken 110 şirket 1 TL’nin altına kaydı. BIST 50 Endeksinde ise 18 şirket piyasa değerinin altında işlem görüyor. Bankalar, holdingler, enerji şirketleri defter değerinin altında işlem gören şirketler listesinin başında geliyor.
Banka ve holding hisselerinin en fazla düşen hisseler olmasının nedeni derinliği yüksek likiditesi bol hisseler olmalarından kaynaklanıyor. Endeksin düşüşünde de çıkışında da bu hisseler öncü. Puslu havalarda ilk çıkılan hisseler olmalarına rağmen, yükselişlerde de ilk alınan hisseler oluyorlar. Borsadaki dalgalanmaları fırsata çevirmeyi düşünenler için fırsat yaratıyorlar.
Yatırımcı üzgün
Geçtiğimiz perşembe günü Borsa, 140. yılını kutladı. 1873 yılında Dersaadet Borsası adıyla kurulduktan sonra üst üste gelen savaşlar ve sonrasında kurulan yeni cumhuriyet döneminde resmi olarak varlığını koruduysa da aktif bir varlık gösteremedi. Bu süreç İMKB’nin kurulması ile ciddi bir değişim yaşadı. İMKB ise bu yıl Borsa İstanbul’a dönüşürken önüne büyüme hedefi koyuyor.
Borsanın 140. yılı kapsamında geçtiğimiz perşembe akşamı bir resepsiyon düzenlendi. Gecede konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, 3 Nisan 2013 tarihinde şirketleştiklerini belirtirken geçen süre zarfında yapılanlara değindi.
Dar ve sığ bir piyasa
Borsa İstanbul’a geçişle birlikte önce Altın Borsası’nın ardından da VOB’u bünyelerine aldıklarını, bu şekilde Türkiye’nin borsası hedefini hayata geçirmiş oldukların belirtti. Ancak Borsa İstanbul 140. yılını coşkuyla kutlarken yatırımcıları bir hayli üzgün.
Sonuçları hüsran olan halka arzlar, giderilemeyen mağduriyetler, dar ve sığ bir piyasa, yabancı ağırlığı ile dışa bağlı bir borsa ve giderek sermaye piyasalarından uzaklaşan bireysel yatırımcılar. Tüm zorluklara karşın İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında öne konan hedeflerin yerine getirilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtilmekte. (ZEYNEP AKTAŞ / MİLLİYET)
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan277230 Aralık 2013 00:51

    11 aralıkta hisselerimiz satsaydım bugün 14 milyar sermayem elimde kalacaktı ama 3/4 ünü kaybettim.Hakkımı helal etmiyorm sansasyonlarla hisseleri dibe vurduran bu hainlere.Ne olduda borsa düştü.Zarar eden hiçbir kurm yok

  • NEDET OK29 Aralık 2013 22:57

    KARSANOTOYU YAZAN ARKADAŞ SONUNA KADAR HAKLISIN BUNLAR UCUZ OYUNLARLA BİRDE BU KARIŞIK GİBİ GÖRÜNEN DÖNEMLE YATIRIMCININ ELİNDEKİ KAĞIDI SIRTINA VURA VURA ALİ CENGİZ OYUNLARIYLA ELLERİNDEN ALIYOR.NERDE SPK NERDE KURUMLAR.DÜN ELEKTRİKLİ OTO İÇİN MÜRACATTA BULUNAN ,BİLANÇOSUNDA KAR YAZAN KARSAN SPEĞİN OYUNCAĞI OLMUŞ.İNŞALLAH BAŞBAKANLIKTA BUNU AŞŞAĞIYA BASAN İŞLEMLERİ İNCELER.

  • Ender DOSAN29 Aralık 2013 22:28

    Konut piyasası zaten krize girmeye mahkum,türbülansa girmeye gerek yok geçen bi gazetede ismi bilinen bi şirket ilan vermiş 1+1 daire 434000 bulunmaz fırsat kaçırmayın diyede not düşüyo soruyrum herkese böyle paralar Türkiye de kaç kişide var Allahaşkına ucuz kredi dönemide bitti geçmişte ev alanlar halen yıllarca borç ödeyecekler buna rağmen oturdukları evi kendilerinin zannediyor halbuki çoğu borçtan oluşuyor sen hele bi bitir borcunu ondan sonra ev benim dersin

  • luop 29 Aralık 2013 22:27

    imkb == acik kumarhane

  • vatandaş29 Aralık 2013 20:25

    ihlasa bu gidişle gözaltı pazarı görünebilir.(kişisel görüş)

  • karsanzede.29 Aralık 2013 18:09

    karsanoto % 25 yazıklar olsun nasıl cemiyet hayatında gezebiliyor sayın kıraç.....1.70 maliyetim var hisse şu an 0.84.kayba bakın.gelde güvenin bu ucubeye.

  • KILIÇ29 Aralık 2013 16:35

    İHLAS GURUBUNDA SAHİPLERİ SÜREKLİ HİSSE SATIYOR SPK NASIL GÖZ YUMAR YATIRIMCI BATIYOR İHLAS ACABA İFLASA MI GİDİYOR

  • cem29 Aralık 2013 13:06

    SPK'nın ARENA bilgisayarın çağrıdan kaçışta çevirdiği dolapları ortaya çıkarmasını ve REDİNGTON un açıktan ödediği iddia edilen paraları araştırmasını istiyoruz. Ayrıca bu konuda SPK'nın yanısıra MALİYE ve MASAK'ın harekete geçmesini istiyoruz. SPK, MALİYE ve MASAK lütfen göreve...

  • klgyozede29 Aralık 2013 13:02

    borsa sayesinde ciddi tasarruf yaptım. kah kazandım kah kaybettim ama bunların hiç birisine ne sevindim ne üzüldüm. ama son dönemde aldığım klgyo nedeniyle ciddi zarardaym ve resmen mahvettiler. alenen örtlü kar transferi yaptılar. küçü yatırımcının hakkı yenior.spk ya ali babacan a vs bir çok vekile durumu anlatır mail attım.ama bişe olmadı. ne diyeyim son çare Allaha sığınıp beklemek.bu tarafta olmasada diğer tarafta hem bunlardan hem de bu adaletsizliğe göz yumanlardan hakkımı alacağımı biliyorum.

  • Byk29 Aralık 2013 12:42

    BİST'in işlem hacmine kanmamak gerekir.Piyasa çok sığ işlemler fiktif, BIST-30 dışına çıkmamak gerekiyor.Her zaman nakte rahat geçilebilir zararına olsa bile. Düşmeye devam ederse malı yerine koyarsın..

  • yorumcu29 Aralık 2013 10:21

    Türkiyede borsa oynamak kumar gibidir. Kumardan kim para kazanmışki. Bin kişide belki bir kişi kazanmıştır. Borsanın temeli sağlam olmadığı müddetçe borsa oynamak kumar gibidir.