<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDomuz gribi vakaları arttı: İşte belirtileri...----

Domuz gribi vakaları arttı: İşte belirtileri...

Domuz gribi vakaları arttı: İşte belirtileri...
05 Ocak 2024 - 13:08 www.finansingundemi.com

Günümüzde sıkça karşılaşılan domuz gribi (influenza) hakkında detaylı bilgiler merak konusu. İşte domuz gribi ve belirtileri hakkında merak edilenler...


Özellikle çocuklarda yaygın hale gelen domuz gribi (influenza) ile ilgili bilgiler pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hafife alınmayacak bir salgın olan domuz gribi belirtileri takip edilmesi tedavi açısından oldukça önemli. Son zamanlarda Kovid-19 ile karıştırılan domuz gribi belirtileri aniden ortaya çıkıyor ve özellikle çocukları etkiliyor. Soğuk algınlığından farklı ve daha ciddi olan domuz gribi (influenza) belirtileri diğer salgınların belirtileriyle benzer özellikler taşıyor.

DOMUZ GRİBİ (İNFLUENZA) NEDİR?

İnfluenza, burnu, boğazı ve bazen akciğerleri enfekte eden influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hafif ila şiddetli hastalığa neden olabilir ve bazen ölüme yol açabilir. Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl grip aşısı yaptırmaktır. İnfluenza virüsü insanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olan ve genel olarak A, B, C ve D olmak üzere dört alt tipte incelenen bir virüstür. Bu alt tiplerinden A ve B, mevsimsel grip adı verilen hastalığa neden olur.

İNFLUENZA BELİRTİLERİ NELER?

Grip olan kişiler genellikle bu semptomların bir kısmını veya tamamını hisseder:

-Ateş veya titreme hissi

-Öksürük

-Boğaz ağrısı

-Burun akıntısı veya tıkalı burun

-Kas veya vücut ağrıları

-Baş ağrısı

-Halsizlik

-İştah kaybı

Bazı kişilerde kusma ve ishal olabilir, ancak bu çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Grip olan herkesin ateşi olmayacağına dikkat etmek önemlidir.

Domuz gribinin küçük yaş çocuklarda meydana getirdiği birçok belirti ve bulgu mevcuttur:

-Nefes almada güçlük
-Huzursuzluk
-Uykudan uyanmada güçlük
-Sıvı alımından kaçınma
-Kafa karışıklığı
-Ateşle birlikte ortaya çıkan vücut döküntüleri

İNFLUENZA BELİRTİLERİ KAÇ GÜNDE ORTAYA ÇIKAR?

H1N1 influenza virüsü nedeniyle ortaya çıkan domuz gribi hastalığı ani başlangıçlı bir solunum yolu hastalığıdır. Soluk borusu trakeadan başlayarak üst solunum yolları boyunca inflamatuar (iltihabi) değişikliklere neden olur ve zaman içerisinde alt solunum yollarına ilerleyebilir.

Virüsler vücuda girdikten sonra çoğalmaya başlarlar ve bu üreme döneminde inkübasyon süresi olarak isimlendirilir. Domuz gribi için inkübasyon süresi 1 ile 4 gün arasında değişkenlik göstermekle birlikte ortalama olarak 2 gündür. Bazı kişilerde inkübasyon süresi 7 güne kadar uzayabileceği için de dikkatli olunmalıdır.

Grip olan kişilerin hastalıklarının başlamasından sonraki ilk 3-4 gün içinde en bulaşıcıdır. Aksi takdirde sağlıklı olan bazı yetişkinler, semptomlar gelişmeden 1 gün önce başlayarak ve hastalandıktan 5 ila 7 gün sonrasına kadar başkalarına bulaştırabilir . Özellikle küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, başkalarına daha uzun süre bulaştırabilir.

İNFLUENZA VİRÜSÜNÜN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Domuz gribi olan çoğu insan birkaç gün ila iki haftadan daha kısa bir süre içinde iyileşir, ancak bazı kişilerde grip sonucu komplikasyonlar (zatürre gibi) gelişir, bazıları yaşamı tehdit edebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Sinüs ve kulak enfeksiyonları, gripten kaynaklanan orta dereceli komplikasyonların örnekleridir; pnömoni, tek başına grip virüsü enfeksiyonundan veya grip virüsü ve bakterilerin birlikte enfeksiyonundan kaynaklanabilen ciddi bir grip komplikasyonudur. Grip tarafından tetiklenen diğer olası ciddi komplikasyonlar arasında kalp iltihabı (miyokardit), beyin (ensefalit) veya kas dokuları (miyozit, rabdomiyoliz) ve çoklu organ yetmezliği (örneğin solunum ve böbrek yetmezliği) sayılabilir. Solunum yollarının grip virüsü enfeksiyonu, vücutta aşırı bir inflamatuar yanıtı tetikleyebilir ve vücudun enfeksiyona karşı yaşamı tehdit eden yanıtı olan sepsise yol açabilir . Grip ayrıca kronik tıbbi sorunları daha da kötüleştirebilir. Örneğin, astımı olan kişiler grip olduklarında astım atakları yaşayabilirler ve astımı olan kişiler kronik kalp hastalığı , grip tarafından tetiklenen bu durumun kötüleşmesiyle karşılaşabilir.

İNFLUENZA RİSK GRUPLARI

Herkes domuz gribi hastalığına yakalanabilir, sağlıklı insanlar bile olabilir ve griple ilgili ciddi sorunlar her yaşta herkesin başına gelebilir. Ancak bazı insanların griple ilgili ciddi komplikasyonlar geliştirme riski daha yüksektir. Bu, 65 yaş ve üstü kişileri, belirli kronik tıbbi durumları (astım, diyabet veya kalp hastalığı gibi) olan herhangi bir yaştaki kişileri, hamileleri ve 5 yaşından küçük çocukları, ancak özellikle 2 yaşından küçükleri içerir.

DSÖ: KOVID'in yeni varyantı hızla yayılıyor

 

Enfeksiyon alarmı: Grip mi, Kovid mi?

 

Dünya alarmda: İşte korona JN.1 varyantı belirtileri...

 

Vakalar yükselişte: BioNTech hakkında çarpıcı iddia!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)