Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Üreticiler bu fiyatın kendilerine ancak 1 lira gelir olarak yansıdığını belirterek, domatesin tüketiciye 8-10 lira gibi uçuk fiyatlarla ulaşmasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ara formüller bulmak suretiyle bu süreci de belli bir zemine oturtacağız" sözüyle yeniden ümitlendiklerini ifade eden üreticiler, fiyatların daha fazla düşmesinin kendilerini zora sokacağını söyledi.
"CUMHURBAŞKANIMIZIN 'BİR ARA FORMÜL BULURUZ' DEMESİ ÇİFTÇİ VE ÜRETİCİLERİMİZİ ÜMİTLENDİRDİ"
Çiftçilerin endişe ve beklentilerini dile getiren Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, "Domateslerimiz sebze halimizde 2,5-3 TL arasında satılmaktadır. Halimizde Ukrayna ve Kuzey Irak'a ihracat yapılmaktadır. Genellikle de iç piyasaya gitmektedir" dedi.
Rus lider Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'deki görüşmeleri öncesinde umutlu olduklarını ancak domates lehine bir sonuç çıkmadığını ifade eden Şahin, "Bir sonuç çıkmayınca üzüldük. Gönül isterdi ki Rusya'ya ihracat açılsın, domatese uygulanan kota kalksın. Beklentilerimiz bu yöndeydi. Cumhurbaşkanımızın 'bir ara formül buluruz' demesi çiftçi ve üreticilerimizi bir nebze de olsa ümitlendirdi. İnşallah bundan sonraki dönemde Rusya ile aradaki anlaşmazlık kalkar, Rusya'ya ihracatımız artar ve çözülür. Bizim beklentimiz de bu yöndedir" diye konuştu.
"BEKLENTİMİZ İHRACATIN ARTMASI"
Beklentilerin, çiftçinin emeğinin karşılığını alması olduğunu anlatan Şahin, "Bu fiyatların altına düşülürse çiftçimiz zaten zarar eder. Beklentimiz ihracatın artması, çiftçinin emeğinin karşılığını alması, yüzünün gülmesidir" dedi.
Kendilerinin yerine aracıların kazandığını belirten üretici İlyas Gezer ise, "Gübre masrafı tohum masrafı çiftçinin eline 1 lira geçer. Tüketici ise domatesi 8-10 liraya yiyor. Bu aradaki farkın bulunması, devletimizin çözüm bulması lazım" diye konuştu.
Üretici Ayhan Budak ise, "Bu yıl bu fiyat yakalanmasından çiftçinin çoğu bu işi bırakacak. Yerini yurdunu satıp başka bir işe bakacak. Doğdum doğalı mayıs ayında çiftçi ilk defa bu fiyatı gördü. 70-80 liraya domates satılmıyordu, mayıs ayı girdiğinde fiyat düşüyordu. 50-60 derece seranın içinin sıcaklığı, adam domates satmak için uğraşıyor" şeklinde konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.