<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDomatesin fiyatlarını kim yükseltti----

Domatesin fiyatlarını kim yükseltti

Domatesin fiyatlarını kim yükseltti
07 Mayıs 2017 - 10:18 www.finansingundemi.com

Manisa'daki üreticier fiyatlardaki yüksekliğin kendilerinden kaynaklanmadığını, sert geçen kışın etkisi olduğunu söylüyor.

Manisa'daki domates üreticileri, zam şampiyonu domatesin fiyatlarındaki yükselişte sert geçen kış mevsiminin etkili olduğunu söyledi. Kış koşullarından dolayı seraların yeterince ısıtılamadığını ve domatesin piyasada az olduğunu söyleyen, topraksız serada domates yetiştiren bir firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, tarla domatesi çıkana kadar fiyatların düşmesini beklemediğini söyledi.
Manisa jeotermal kaynaklarının zenginliği nedeniyle, seracılık yapmak isteyenlerin yeni merkezi oldu. Manisa'nın Salihli ilçesi ve Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde topraksız tarımla domates üretimi yapan Bostan Tarım, jeotermal kaynakları kullanarak, jeotermal seracılıkta ilk 3 firma arasına girdi. Topraksız tarımla yıllık yaklaşık 10 bin ton domates üretimi yapan firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, üretimlerinin yüzde 60'ını ihraç ettiklerini anlattı.

SERACILIK JEOTERMAL BÖLGELERE KAYIYOR

Topraksız tarımla raf ömrü uzun, lezzetli ve istenilen domatesi yetiştirdiklerini kaydeden Mete, Türkiye'de de topraksız tarımın giderek arttığını anlattı. Mete, şöyle dedi:
"Türkiye'de seracılık Antalya bölgesiyle başlamıştır. Ama Antalya bölgesinde üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticiler, jeotermal seracılığın yapılabileceği, Türkiye'de jeotermal kaynakların fazla olduğu bölgelere yöneliyor. Jeotermal seralarda ısıtma maliyetini oldukça düşürüyor. Seracılık Antalya bölgesinden jeotermal kaynakların olduğu bölgeler kayıyor. Hem bölgenin ekonomisine hem de ülkenin ekonomisine topraksız tarımla katkı sağlıyoruz."

SERT GEÇEN KIŞ FİYATLARI YÜKSELTTİ

Son günlerde, zam şampiyonu olmasından dolayı gözlerin domatese çevrildiğini dile getiren firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, fiyatlardaki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığını, sert geçen kışın etkisi olduğunu söyledi. Mete, "Domates fiyatlarının yüksek seyretmesi bizim elimizde olan bir şey değil. Tamamen iklimsel bir olay. Ocak ayında dünyada ve Türkiye'de soğukların fazla olmasından, ısıtmaların yetersiz kalmasından dolayı meyvelerde döllenme sayısı düşük kaldı. Arıların çalışmamasından dolayı, en az dört döllenmenin olmamasından biz ve dünyada rekabet halinde olduğumuz İspanya ile Hollanda'daki üreticiler de dahil domates piyasası yükseldi. Bizim açımızdan iyi oldu. En azında 4 aylık zararımızı önümüzdeki 1-2 ay içinde karşılamış olacağız. Şu anda bizden çıkış fiyatları 5 lira ile 5.30 lira civarında. Bu market raflarında tüketiciye ulaşınca 8-9-10 liraya çıkıyor" dedi.

"ŞU ANA KADAR PARA KAZANAMADIK"

Savaş Mete, maliyetlerin yükselmesinin etkisiyle domatesin kilosu 8-9 lira olunca dikkat çektiğini ancak üretici olarak para kazanmadıklarını belirterek, "Dolar piyasası yüksek. Biz hammaddeyi yurt dışından dolarla getiriyoruz. Doların yükseldiği dönemlerde bizim hammadde maliyetlerin oldukça yükseliyor. Ama dolar düştüğünde hammadde maliyetlerimiz düşmüyor" diye konuştu.

"TARLA DOMATESİ ÇIKINCA FİYATLAR DÜŞER"

Fiyatlarda hemen düşüş olmayacağını Balkan ülkelerine ihracatın devam ettiğini dile getiren Savaş Mete, tarla domatesi çıkınca fiyatlarda esneme olacağını belirtti. Mete, "Domatesin en fazla tüketildiği dönemdeyiz. Üretimin az olması dolayısıyla fiyatları aşağı çekilmeyecek. Domates tüketimi diğer ülkelerde de artıyor. Balkan ülkelerine ihracatımız devam ediyor. İhracatın devam etmesiyle fiyatların çok fazla düşeceği kanaatinde değilim. Fiyatlar temmuz ayında yerli domatesin çıktığı dönemde düşecektir. Topraklı tarım yapan çiftçiler domatesini çıkarttığında domatesin fiyatı biraz daha aşağı gelecektir" dedi.



"RUSYA'YA BİZİM DOMATESİMİZ GİRİYOR"

Mart ayında Avrupa ülkelerinin domates ihracatını sınırlandırmaya başladığını kaydeden Mete, Ukrayna, Moldovya, Belarus'a ihracat yapıyoruz. Rusya 'ihracat kapısını açmıyoruz' dese de bizim domatesimizden başka domates girmiyor Rusya'ya. Belarus üzerinden değişik yollarla gönderiliyor" diye konuştu.

DÖLLENMEYİ ARILAR YAPIYOR

Üretim Müdürü Ozan Sevinç ise 252 dönüm topraksız tarım serasında üretim yaptıklarını belirterek, salkım domates ve şeker domates ürettiklerini ifade etti. Toprağın tüm değerlerini taşıyan Hindistan cevizi lifi ve chıps'ı içeren cocopeatta ile üretim yaptıklarını anlatan Sevinç, şunları ekledi:
"Domatesimiz tamamen doğaldır, katkı ürünü bulunmuyor. Döllenme arılar sayesinde yapılır. Topraksız serada 60-70 günde hasat alınır. Topraklarda genel anlamda bir kirlenme var. Dünya yavaş yavaş bu kirlenmeden kurtulmak ve verimsiz arazileri değerlendirmek için topraksız tarıma yöneliyor. Ülkemizde verim anlamında düşüş yaşandı. Topraksız tarımda verim oldukça yüksek, bu ürünler topraksız seralarda daha kolay yetişiyor."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)