Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Borsa İstanbul’da Katarlı yatırımcıların portföy büyüklüğü 77 milyar TL ile ilk sıraya çıktı. Yatırım ve emeklilik fonları hisse almaya devam ediyor. Borsa, düzeltme sonrasında yönünü tekrar yukarı çevirecek.
Borsa İstanbul’da en yüksek portföy değerine sahip yabancı yatırımcı sıralamasında tepeye Katarlılar yerleşti. Katarlı yatırımcıların portföy büyüklüğü ağustosta 15 milyar TL iken rakam ocak sonunda 77 milyar TL’ye yükseldi. Bu sürede Katarlı yatırımcı sayısı 6’dan 4’e düşse de portföy büyüklüklerinde kayda değer bir artış yaşandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre Katar, 77 milyar 313 milyon TL’lik portföy büyüklüğü ile daha önce listenin başında olan ABD’’nin önüne geçti.
Diğer yabancı fonlarının portföy değerinin artmasına rağmen Katar merkezli fonlar portföylerini daha hızlı artırdı ve ilk sıraya yerleşti. Daha önce listenin ilk iki sırsında yer alan hem Amerikalıların hem de Birleşik Krallığın portföy değeri ağustos ayından bu yana 11 milyar TL arttı. Amerikalı fonların portföyleri yüzde 17, Birleşik Krallığın yüzde 39, Hollanda’nın ise yüzde 31 oranında yükseldi. Fakat Katarlı fonların artış hızı yüzde 403 olunca listenin üst sırasına çıktı.
Fon girişi var
Ağustos ayında 96.718 seviyesinde olan BIST 100 Endeksi, ocak ayında 119.140’a yükseldi. Borsadaki artış oranı beş ayda yüzde 23 oldu. Bu sürede BIST TÜM-100 Endeksine dahil hisselerin piyasa değerindeki artış oranı ise yüzde 222 seviyesinde gerçekleşti. Aynı sürede Katarlıların portföy değerindeki artışı yüzde 403 oranında oldu. Veriler 2019’da yabancı fonların BIST 100 Endeksi dışındaki hisselere yöneldiğini gösteriyor. Bununla birlikte söz konusu şirketlerin sermayeleri ve hacimleri göz önüne alındığında özellikle Katarlı fonların portföy büyüklüklerinin borsadaki değer artışı ile açıklanmasına yetmemekte. Bu itibarla Katar’dan Borsa İstanbul’a fon girişi olduğu ve dört fon ile portföy büyüklüğü açısından listenin ilk sırasına yerleştiği anlaşılıyor.
Yatırımcı sayısı arttı
Borsa İstanbul’da Ağustos 2019 - Ocak 2020 döneminde yatırımcı sayısı 66 bin 422 kişi artarak 1 milyon 232 bin 118 oldu. Gerçekleşen bu artışın 66 bin 267 kişisisini yerli, 155 kişisini de yabancı yatırımcı oluşturdu. Endekste yaşanan çıkış borsaya ilgiyi artırırken faizlerdeki düşüşün de borsaya yönelimde etkili olduğu söylenebilir. Ancak henüz borsaya ilginin yatırımcı sayısının zirve yaptığı 2000 yılının gerisinde olduğunu not düşmek gerekiyor. 2000 yılında toplam yatırımcı sayısı yaklaşık 1.5 milyon kişi idi.
Borsada dinlenme süreci
Borsada 22 Ocak’ta 124.537 seviyesinin test edilmesinin ardından 118.752 seviyesine kadar geri çekilme yaşanmış ve bu seviyeden alımlar gelmişti. 6 Şubat’ta test edilen 123.845 ile ikinci defa yukarı atak yaşandı. Ancak bu seviye aşılamadı. Borsada 94.000-124.000 aralığında yaşanan güçlü yükselişin düzeltmesi bir iki aya yayılacak gibi görünüyor. Böylesi bir düzeltme daha sağlıklı bir yükselişin önünü açacaktır. Endeks haftayı 121.016 seviyesinden tamamladı.
İlk destek 20 günlük ortalamanın bulunduğu 120.057 seviyesinde. Bu seviyenin altıda 50 günlük ortalama 115.887 takip edilebilir. Borsada nisan ayına doğru yeniden hedef 135.000’e doğru bir yönelim olacaktır.
Dolar/TL’de teknik algoritmalar çalışacak mı?
Son 10 gündür 5.9890 TL seviyesine geldikçe sürekli olarak dönen dolar kuru haftanın son işlem gününde bu seviyenin üzerine çıktı. Güçlü bir direncin kırılması teknik olarak algoritmaların çalışmasına ve kısa vadeli yükseliş hareketinin tetiklenmesine neden olabilir. Haftanın ilk iki iş günü bu anlamı ile önemli olacak. Şimdi ilk hedef 6.02-6.15 seviyeleri. Yeniden 6.00 TL seviyesinin altına doğru bir hareket yaşanabilir mi? Alımlara bakıldığında dalganmalar olabileceğini görüyoruz. Aşağı kayma yaşansa bile kısa süreli olacaktır ve 7 haftalık ortalamadan dönüş yaşanacaktır.
Altın ilgi odağı olmayı sürdürüyor
Altının ons fiyatı geçtiğimiz aralık ayından gerçekleştirdiği çıkışla birlikte 1.443 dolardan ocak başında 1.595 dolara kadar yükseldi. Düzeltme sonrasında ise 1.526 dolara kadar indi. Şimdilerde de 1.566 dolardan işlem görüyor. Altında 1.550’ler önemli destek seviyesi. Bununla birlikte altına ilginin devamı halinde 1.650’ya doğru yükseliş beklenebilir.
Yabancı paylarında son durum
Borsada Ağustos 2019’da yüzde 65.14 olan yabancı payı şimdilere yüzde 60.14 seviyesinde. Sahip olunan hisse sayısı bazında baktığımızdaysa yabancı yatırımcının ağustos ayında 24.2 milyar adet olan hisse sayısı 6 Şubat 2020 günü 22.3 milyar adete gerilediği görülüyor.
Beyler ekonomi düzeliyor. Ben sıfır Renault megane aldım 3 aralıkta sipariş verdim 3 gün önce geldi. O da zorla müşteri hizmetleri ni araya araya. Daha sıra var
katarlılarınn girdiği hisseler nelermiş?
İnanki bilmiyorum bilsem söylerim söylerim gardaş niye söylemeyin ki değilmi
Katarlı bir kişi tsporu satın alacakmış doğrumu
Yabancı girişi olsa 30 hisselerinde sert yükselişler olurdu. Bu hisseler yabancılarda onları izlemek lazım. Halk Bank lehine bir karar çıkarsa kuş uçar. Risk var kazanç ve kayıp ta var.
Belirsizlik çok şubat 25 Halkbank davası var sonrası kaçınılmaz olan ABD yaptırımları. Bahsedilen 135 ler 145 ler Nisan ayına kadar görülür sonrası tufan inanın ondan sonrasını bizimkiler bile bilmiyor
Borsada coğunluk hep yabancıların elinde olmuştur.Bizdeki yatırımcı kuruluşlar bile üç kağıtçılık peşinde.Katarın borsada amerikaya ortak olmasını borsada suni yükseliş olarak görmüyorum.Fazilerin inmesi er koşulda borsayı cazip kılıyor.90000den 120000 dediğimizde herke hadi ordan demişti.Sonuç ortada.YTD
ABD yaptırım gibi kullanmak üzere hisse almış olmasın(istediği yapılmayınca satış yaparak kriz havası yaratmak(rahip krizindeki gibi)..zaten tramp adisi istediğimiz olmazsa ekonominizi duman ederim dememişmiydi
Qnbnk yükseldi diye qatarlilarin orani yükseldi
NE ALAKASI VAR.QNB NİN ENDEX DEKİ PAYINA Bİ BAKIVER.
Batılı dostlar(!) Coni, Corc, hans alırsa iyi, güzel. Dost katar alınca kötü, fena yaklaşımları, bakışları sağlıklı değildir.
Görünen o ki dolar ve borsayı katar eliyle suni ve konjektör gereği tutulmaya çalışılıyor bu çok yanlış dışardan para gelmese ne olacak bir düşünün eğer bu kadar para girişine rağmen dolar 6 lara gediyorsa enufak bir para çıkışında neler olur herkes bir düşünsün birde bu katara çok bel bağlanıyor bu şu bunlar katar varsa para var yoksa vay halimize görüntü bu yazık bu işin şunu iyi deyil burdan söylüyorum.
1-Katarlılra neden önyargıyla bakıyorsunuz da İngiliz ve ABD gbilere aynı bakışı sergilemiyorsunuz2-Katardan gelen para tabancı para değil mi?3-Para çıkışı olursa varsayımı elbette doğru ama bu kadar para gelirken boşuna gelmiyor heralde... Kimse kaybedeceği yere gelmez.4-Kafaları değiştirmenin zamanı geldi artık... mevcı-ut ezberleriniz bozun...5-Ekonomide düzelme biranda olmaz... Unutmayın faizler yüzde 50 düştü bul ülkede... Dolar ise yüzde 50 artmadı..6-Yani bildğiniz ekonomik düzen değişiyor... Hükümet borsa lehine düzenlemeler yapıyor tedbirler alıyor... Bunları görün artık... Hükümeti sevmesenizde bireysel emeklilik fonları sermaye piyasalarının derinliği için bulunmaz bir fırsattır..
Katar mecbur bize destek veriyor yoksa Katar liderini bir gecede indirirler aşağıya.. Bae ,Suudi ve abd destekli katardaki darbeyi türkiye engelledi ..onlarda biliyor türkiye olmaz ise vay halimize
Yıllarca ABD şimdi bir de Katar’a mı bağımlılık,yumuşak karın...kurtulmak lazım...nasıl ne zaman
Katar dolar bozdu borsaya girdi( böylece doların yükselişi olmadı borsada ralli oldu suni iyilik...biz de ekonomimiz düzeliyor sanmıştık
yatırımcı sayısı 66 bin 422 kişi artarak 1 milyon 232 bin 118 oldu. Gerçekleşen bu artışın 66 bin 267 kişisisini yerli, 155 kişisini de yabancı yatırımcı oluşturdu. (Yabancı yok gibi...
yatırımcı sayısı 66 bin 422 kişi artarak 1 milyon 232 bin 118 oldu. Gerçekleşen bu artışın 66 bin 267 kişisisini yerli, 155 kişisini de yabancı yatırımcı oluşturdu. (Yabancı girişi yok yani(Katarlıları saymazsak
Yabancı sayısı az ama 77 milyar 4 kişiyle gelmiş
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.