Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yüksek faizle birlikte döviz payı mevduatta gerilerken kredilerde artıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, 2 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla TL cinsi kredilerin dört haftalık artışı yüzde 1,26 olurken, döviz cinsi kredilerde bu oran yüzde 2,18 oldu.
Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, 2 Ağustos itibarıyla yıllıklandırılmış 13 haftalık artışlar bireysel kredilerde yüzde 34,2, TL ticari kredilerde yüzde 12,4, döviz kredilerde yüzde 49,1 olarak kayıtlara geçti.
Döviz cinsi kredi hacmi 22 milyar dolar arttı
Yerel seçim sonrası 29 Mart-2 Ağustos arasındaki yaklaşık dört aylık dönemde yurt içi yerleşik döviz mevduatı 22,3 milyar dolar gerilerken, döviz cinsi kredi hacmi 22 milyar dolar arttı.
Yerel seçim sonrası dört ayda TL cinsi kredi hacmi yüzde 5,17 oranında artarken, bu rakam döviz cinsi kredilerde yüzde 16,31 oldu. Son dört ayda döviz kredi büyüme hızı, TL kredi büyüme hızını üçe katladı.
Bu dönemde toplam kredi hacmi içinde döviz mevduatın payı yüzde 43,77'den yüzde 37,51'e gerilerken, döviz kredilerin payı yüzde 33,64'ten yüzde 36,43'e yükseldi.
2 Ağustos haftası itibarıyla yıllık bileşik ortalama faiz oranları, TL ticari kredide yüzde 61,66, Euro cinsi ticari kredide yüzde 6,51, dolar cinsi ticari kredide yüzde 8,51, TL cinsi ihtiyaç kredisinde yüzde 73,93 seviyesinde bulunuyor.
Döviz kurlarının yüksek faiz ve sıcak para girişleri etkisiyle yatay seyrettiği son dönemde, döviz cinsi borçlanma şirketler tarafından cazip görülüyor.
Döviz cinsi kredilerdeki hızlı artış üzerine Merkez Bankası (TCMB) bu alanda sınırlayıcı adımlar atmıştı.
Yabancı kredilerde aylık büyüme sınırı 23 Mayıs 2024 tarihli TCMB kararı ile yüzde 2 olarak belirlenmişti. TCMB 20 Temmuz 2024 tarihinde ise bu sınırı yüzde 1,5'e düşürmüştü.
TL kredilerde de aylık yüzde 2'lik büyüme sınırı bulunuyor ancak yatırım kredileri sınırlamadan muaf tutuluyor.
TCMB, yatırım kredilerine sağlanan istisnanın kapsamını genişleterek, uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredilerinin TL ve yabancı para kredi büyüme sınırlarından muaf tutulmasına karar vermişti.
Tablo tersine döndü
TL faizinin siyasi hesaplarla düşük tutulduğu dönemde düşük faizli TL kredi çekenler, parasını dövize ve altına yatırmış, döviz kredi bakiyesi olanlar da düşük faizli TL kredi kullanıp bu bakiyeyi azaltma yoluna gitmişti.
Bu yolla özel sektörün döviz açığı da TCMB rezervleri kullanılarak azaltılmıştı.
Nitekim, 2018 sonunda 182,2 milyar dolar olan döviz kredi hacmi, 2023 sonunda 128,7 milyar dolara kadar gerilemiş, beş yıldaki düşüş 53,5 milyar dolar olmuştu.
2024 ile birlikte ise tablo değişti ve döviz krediye erişebilen şirketler, bu krediyi ithalat ve yatırım ödemelerinin yanı sıra yüksek TL faizden yaralanmak için kullanmaya başladı.
Reel sektörün döviz açığı nisanda 11,4 milyar dolar artarak son 13 yılın en hızlı aylık artışına imza atmıştı.
Döviz krediye, bazı istisnalar dışında sadece döviz geliri bulunan şirketler, döviz gelirleriyle orantılı olarak erişebiliyor.
Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı
Döviz mevduatlarında 291 milyon dolar artış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.