Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dolar kurundaki sert yükselişin dururulabileceğini söyleyen Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Milliyet'in haberine göre şöyle konuştu:
“Gelişmiş ekonomilerde, özellikle ABD’de, parasal koşulların sıkılaştığı, faizlerin yükseldiği dönemlerde cari açık veren ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesi geçmişte de örneğini sıklıkla gördüğümüz bir durum.
Bu tabloya iç siyasi belirsizliklerin eklenmesi risk primini artırmak suretiyle Türk Lirası (TL) üzerindeki değer kaybı baskısını daha da şiddetlendiriyor.
Bu baskı karşısında Merkez Bankası’nın (MB) düzenli ihalelerle döviz satıyor olması, geçmiş dönemde biriktirilmiş olan döviz rezervlerinin şimdi reel sektöre kullandırılması anlamına geliyor.
Bu satışlar yoluyla Merkez Bankası, kur hareketini tersine çevirmese de yükseliş trendini yumuşatabilir ve reel sektörün döviz açık pozisyonunun kapatılmasına yardımcı olabilir.”
Bankalar nasıl etkilenecek?
Sektörün bilanço büyümesine ilişkin dinamikler açısından dış finansman koşullarının daha olumsuz seyretmesi ve yurtiçinde MB’nin uyguladığı parasal sıkılaşma sebebiyle kredi büyümesinin yavaşlayacağını tahmin ediyoruz.
Yılın son günlerinde yaşanan finansal piyasa dalgalanması ve artan belirsizliklerin kredi talebi üzerindeki olumsuz etkileri de yine bilanço büyümesi konusunda aşağı yönlü risklere işaret ediyor.
Sektörde ne oluyor?
Sektör bilançosunun kompozisyonu açısından 2013 yılında tüketici kredileri ve kredi kartlarına ilişkin getirilen düzenlemeler toplam krediler içinde perakende kredilerin ağırlığının azalması, buna karşılık başta KOBİ kredileri olmak üzere ticari kredilerin ağırlığının artmasına hizmet edecek.
2013’te getirilen düzenlemelerin yegane etkisi büyüme üzerinde olmayacak. Bu düzenlemelerin kârlılığı da baskı altında tutmasını bekleyebiliriz. Ekonomideki olası yavaşlamanın aktif kalitesi üzerindeki etkilerinin de kârlılık açısından dikkatle takip edilmesi gerekecek.
2014’te bankacılık sektöründe büyüme ve kârlılığa dair aşağı yönlü risklerin ön planda olacağını söyleyebilirim.
Finansbank 2013’ü nasıl kapattı?
2013 üçüncü çeyrek sonu itibarıyla toplam aktif büyüklüğümüzü geçen yıl sonuna göre yüzde 16 büyüterek 63 milyar TL seviyesine yükselttik.
Bu aktif büyümesinde en önemli rol her zaman olduğu gibi kredilerdeydi. 2013’ün ilk dokuz aylık döneminde kredilerimiz yüzde 14 büyüdü ve kredi/toplam aktif oranının yüzde 67 oldu. Böylece aktif büyüklüğüne oranla sektörde en çok kredi kullandıran bankalardan biri olmak konumumuzu sürdürdük.
Mevduatlarımız ise 2012 sonuna göre yüzde 15 büyümeyle 36.7 milyar TL seviyesine ulaştı. Son olarak 2012 sonunda 582 olan şube sayımızı 658’e yükselttik.
'DÜNYADA DENETİM ÖNE ÇIKIYOR’
Dünya bankacılığındaki gelişmeler nedir?
Finansal krizlerin şiddetli makroekonomik etkileri hafifledikten sonra genelde hâkim olan eğilim finans sektörüne yönelik düzenleme, denetleme faaliyetlerinin yoğunlaşmasıdır.
Geçmişte gelişen piyasa ekonomilerinde gördüğümüz bu eğilimin şimdi gelişmiş ekonomilere de yansıdığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ekonomilerdeki bankacılık sektörleri için en önemli gündem maddesi sermaye yeterliliği ve kaldıraç oranları konularında daha kısıtlayıcı özellik taşıyacak düzenlemeler olacaktır. Türk bankacılık sisteminin ve dünya bankacılık sisteminin önemli bir gündem maddesinin düzenleme, denetleme olacağını düşünüyorum.
‘KOBİ’LERE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK’
Sizin gündeminizde ne var?
Finansbank 2013 yılında KOBİ ve bireysel kredilerde başarılı bir şekilde pazar payını arttırarak büyüdü. İlk dokuz aylık dönemde toplam kredi büyüklüğümüz yüzde 14 artışla 42,035 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakam içinde KOBİ’lerin payı giderek artıyor. 2014 yılında da KOBİ’lere vereceğimiz destek katlanarak devam edecek.
KOBİ’lere hem finansal hem de danışmanlık desteği sağlamak amacıyla ürünlerimizi, sağladığımız platformları etkin ve verimli süreçlerle yapılandıracağız. Önümüzdeki dönemde ürün ve hizmete erişim kanallarında müşterimize hız kazandıracak çalışmalara imza atacağız. Bununla beraber değişen yasal düzenlemeler ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak, tıpkı yazarkasa POS’ta olduğu gibi, esnafın ihtiyaçlarını doğru analiz etmeye, anlamaya çalışacağız. Esnafın ihtiyaçlarını proaktif olarak karşılayarak, bankacılık işlemlerini kolaylıkla yapabilecekleri şekilde her zaman yanlarında yer alacağız. 10 binin üzerinde KOBİ’ye ulaştığımız KobiMeydan platformu, girişimciliğe verdiğimiz önemin altını çiziyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.